• Branno športové dni a účelové cvičenie

          • Posledný júnový týždeň v dosť neznesiteľných horúčavách sme si od pondelka do stredy spríjemnili v mestskom parku na branno-športových dňoch. Každý deň sa akcie zúčastnil jeden ročník. Úlohou bolo riešenie rôznych disciplín, ako bolo lúštenie prísloví a porekadiel, skladanie puzlí na rýchlosť, skákania vo vreci, bez okolo mét a iné. Jednotlivé disciplíny boli bodovo ohodnotené. Podmienkou dosiahnutia čo najlepšieho umiestnenia bolo získanie čo najvyššieho počtu bodov. Umiestnenie tried bolo nasledovné:

            1. miesto      II. B

            2. miesto       I. A

            3. miesto       I. B

            Vo štvrtok 29. 6. 2017 sa počasie trošku umúdrilo, po nočnej búrke bol vzduch príjemne osviežený a v škole sa konalo účelové cvičenie, na ktorom všetky triedy plnili štyri športové disciplíny. Umiestnenie tried bolo nasledovné:

            1. miesto      I. B

            2. miesto      I. A

            3. miesto     III. B

            Víťazné triedy získali okrem dobrého pocitu aj sladké odmeny na slávnostnom ukončení školského roka v športovej hale v piatok 30. júna 2017.

          • Seminár "Ako učiť o Európskej únii"

          • Seminár a študijná  návšteva zákonodarných ústavných inštitúcií pre stredoškolských učiteľov z Čiech a Slovenska sa uskutočnil od 15. 6. 2017  do 17.6. 2017 v Prahe. Zúčastnila s na ňom aj naša kolegyňa Ing. Jana Mlynárová. Trojdňový seminár v Prahe nadviazal na semináre realizované o. p. s. EUTIS a Centrum pre európsku politiku (Bratislava), ktorí tieto semináre organizujú už od roku 2015. Sú určené pre stredoškolských učiteľov z rôznych typov škôl.

            Účastníci seminára, v spolupráci s TOPAZom, navštívili Poslaneckú snemovňu  ČR, kde absolvovali prehliadku priestorov spoločne s poslankyňou Markétou Pekarovou Adamovou, s ktorou mali neskôr možnosť diskutovať aj o aktuálnej situácii českého školstva a pripravovaných zákonov. Kolegovia zo Slovenska informovali účastníkov o svojich skúsenostiach s kreditným vzdelávaním.

            Počas workshopu pod názvom "Hovořme ve výchově k občanství o demokracii a právním státě, ale jak..." diskutovali s Alenou Resl z Konrad - Adenauer - Stiftung a Salimem Muradem  práve o výchove k občianstvu v rozdelenej spoločnosti a o technikách oslovenia súčasnej mladej generácie a ich záujmu o veci verejné.

            Po Poslaneckej snemovni mali účastníci možnosť navštíviť priestory Senátu  ČR a diskutovať so senátorom Tomášem Czerninem

            Piatkový  program zavŕšil krst publikácie „Evropská unie v kostce“, vydanej pod záštitou europoslanca Jiřího Pospíšila a diskusia s ním.  Sobotňajší program bol venovaný prehliadke Prahy a zhodnotenia celého semináru. Poznatky a študijné materiály, ktoré škola získala zo seminára,  určite využije v budúcom školskom roku pri výuke žiakov o Európskej únii.

          • Oceňovanie najúspešnejších študentov

          • Poobede 27. 06. 2017 bola múzejná záhrada Mestského úradu v Seredi venovaná žiakom a študentom, ktorí v šk. roku 2016/2017dosiahli vynikajúce výsledky v záujmovej činnosti, v olympiádach, športe a kultúre. Prítomných privítal Ing. Martin Tomčányi - primátor mesta, Bc. Ľubomír Veselický - zástupca primátora, Mgr. Silvia Kováčová - vedúca oddelenia ŠRKaŠ a Božena Vydarená - predsedkyňa školskej, športovej a bytovej komisie. Pozvanie na oceňovanie žiakov a študentov prijal aj štátny tajomník ministerstva kultúry SR Konrád Rigó. Na podujatí sa okrem ocenených žiakov stretli aj ich pedagógovia, rodinní príslušníci a spolužiaci.

            Ocenených bolo 120 žiakov a študentov zo ZŠ Juraja Fándlyho, ZŠ J.A.Komenského, Cirkevnej ZŠ, Gymnázia Vojtecha Mihálika, Obchodnej akadémie Sereď, Základnej umeleckej školy, Špeciálnej ZŠ, CVČ pri ZŠ J.A.Komenského i kolektív tanečníčok zo LY dance United.

            Za našu školu boli ocenení:

            Magdaléna Stúpalová, Karin Henčeková – I. A, Lenka Lenčéšová – I. B, Viktória Paldanová – II. A, Adriána Javorová – II. B, Monika Tichá, Zuzana Cillingová, Jana Očenášová – III. A, Dominika Gállová, Diana Laluščiaková, Ema Kvaszová – III. B - ocenenie získali za 1. miesto v krajskom kole súťaže žiačok SŠ vo florbale.

            Lucia Bukovská, Viktória Paldanová, Frederik Godály, Adam Ševčík, René Tomeček - z triedy II.A - 1. miesto v hodnotení študentskej poroty v rámci SR na 14. ročníku Veľtrhu podnikateľských tímov v prezentácii regiónov Slovenska v Žiline, ktorú organizuje nezisková organizácia JA Slovensko, v kategórii „Najlepší študentský tím“.

            Lucia Schmidtová trieda III. B - 1. miesto a Natália Lopašovská  trieda III. A - 2. miesto na ekonomickej súťaži, ktorú organizovala nezisková organizácia JA Slovensko s názvom "Prezentačné zručnosti pre JA Veľtrh podnikateľských talentov".

            Elena - Doan Xuan Trang trieda III.A - 1. miesto krajské kolo súťaže Spracovanie informácií na počítači v Senici.

            Martina Braunová trieda III.B - 1. miesto a Linda Csepreghyová - 2. miesto - Ekonomická súťaž Social Inovation Camp

            Všetkým srdečne blahoželáme a ďakujeme za úspešnú reprezentáciu školy!

          • Tieňovanie manažérov

          • Dňa 21. 6. 2017 sa žiačky z 3.B triedy Linda Csepreghyová a Martina Braunová zúčastnili na Tieňovaní manažérov v spoločnosti IBM Bratislava. Stretlo sa tu 30 študentov z rôznych škôl a vďaka JA Slovensko mali možnosť vyskúšať si tieňovať manažéra. T. j. byť s ním po dobu 5 hodín, porozprávať sa o spoločnosti a jej chode, o náplni práce manažéra a jeho povinnostiach. Samozrejme nesmela chýbať kávička a pozvanie na obed. Program bol doplnený o aktivitu, kde mali žiaci do 10 minút vymyslieť produkt z vecí, ktoré im boli dané a následne ho odprezentovať. Na záver všetci dostali certifikáty a malý darček. Ďakujeme za príjemný deň strávený v spoločnosti manažérov a tešíme sa na ďalšie podobné akcie.

          • Navštívili sme Osvienčim, historický Krakov a soľnú baňu

          • 21. jún  2017- streda

            Cestujeme do Poľska. Cieľom našej spoločnej cesty  je Osvienčim. Bývalým nacistickým táborom prechádzame so slúchadlami na ušiach a počúvame sprievodné slovo. Vo vyhladzovacom tábore v Osvienčime, ktorý vznikol v roku 1940, fašisti vyvraždili 1,1 milióna ľudí. Žiaľ, transporty, ktoré v neľudských podmienkach privážali vo vagónoch nových väzňov na istú smrť, smerovali aj z koncentračného tábora zo Serede.
            Prechádzame  popod neslávne známu bránu s nápisom „ ARBEIT  MACHT  FREI“
            Kráčanie po týchto miestach nebolo pre nás príjemné, najmä keď sme na vlastné oči uvideli vlasy stoviek mŕtvych ľudí, stovky topánok, riadu, fotiek. Mlčíme, slová opisujúce utrpenie ľudí nemôžu vyjadriť hrôzy, ktoré museli ľudia v týchto priestoroch zažiť. Sprievodkyňa nám rozprávala aj o doktorovi Mengele, ktorý robil zverské pokusy na ľuďoch - pokusy s dvojičkami, novorodencami. Nasledovala prehliadka temníc, múru smrti a nakoniec aj plynovej komory. S hrôzou vstupujeme do miestností krematória. Holé steny sú nemými svedkami nesmierneho utrpenia.
            V bloku č. 16 si prezeráme historické dokumenty zo Slovenska. Vidíme fotografie z koncentračného tábora zo Serede a dobové hanlivé nápisy, urážajúce spoluobčanov  na stenách domov nášho mesta.....
            Prichádzame do Březinky. Železničné koľaje, prechádzajúce popod drevenú strážnu vežu, nám pripomínajú filmové zábery z vojny. Tam čakala selekcia nových väzňov, tam sa násilne trhali plačúce deti od matiek, tam sa likvidovali chorí a slabí....
            Prechádzame bránou a vidíme nekonečnú diaľku. Drevené baraky a murované komíny. Les komínov. Každý nám pripomína utrpenie, hrôzu, bolesť a bezmocnosť. Zelená tráva akoby chcela zjemniť drásajúci dojem z každého pohľadu na široké priestranstvo.
            Každý človek by mal navštíviť miesta, ktoré sú svedkami neľudskosti páchanej na ľuďoch ľuďmi, aby sme boli v budúcnosti k sebe ľudskí....

            22. jún 2017 - štvrtok

            Prehliadka historického centra Krakowa je nezabudnuteľná. Navštívili sme:
            Wawelskú katedrálu  – najdôležitejšiu poľskú katedrálu. Prechádzka okolo kráľovských sarkofágov je prehliadkou poľskej histórie.
            Pod hradným vrchom nás zaujala Dračia jama so sochou Draka chrliaceho oheň.
            Collegium Maius – najstaršiu budovu univerzity v Poľsku  z 15. storočia, patrí jednej z najstarších európskych univerzít - Krakovskej jagelovskej ( založená v roku 1364).
            Rynek Główny – veľké stredoveké trhovisko, s rozmermi 200m x 200m, je najväčším v Poľsku, možno aj v celej Európe. Založené v roku 1257.
            Mariánsky kostol -  po Wawelskej katedrále druhý najvýznamnejší kostol Krakova. Originál chrámu bol zničený počas tatárskych nájazdov.
            Navštívili sme Kazimierz – kedysi samostatné mesto, dnes súčasť Krakova, známe svojou židovskou štvrťou, Synagógami a starým židovským cintorínom.

            23. jún 2017 – piatok

            V doobedňajších hodinách sme sa turistickým vláčikom odviezli k fabrike, ktorú vlastnil Oskar Schindler  Cestou nás zaujalo Námestie hrdinov getta, na ktorom dnes stoja stoličky, symbolizujúce dobu, kde sa rozhodovalo o osude Židov. Originálna brána fabriky pripomína udalosti z roku 1943, keď bolo krakovské geto zlikvidované a jeho obyvatelia buď pobití, alebo deportovaní do koncentračného tábora Płaszów. Keď sa potom rozhodlo, že všetci väzni budú prevezení do Osvienčimu, Schindler pomocou úplatkov a kontaktov dosiahol to, že nielen svojich zamestnancov, ale aj ich rodiny previezol do svojho ďalšieho podniku, muničnej továrne na Morave. Tým ich zachránil od istej smrti v plynových komorách vyhladzovacích táborov. Jeho povestný "zoznam" obsahoval mená asi 700 mužov a 300 žien.
            Poslednou našou zastávkou bola soľná baňa Wieliczka, Baňa je hlboká 327 m, dlhá približne 300 km a má deväť podlaží. Prešli sme 3,5 km dlhú trasu, schádzali sme stále hlbšie a hlbšie, Cestou sme obdivovali sochy baníkov, kryštálové  lustre sú vyrobené zo soľnej skaly. Na konci turistickej trasy sa nachádza veľká sieň a kaplnka, ktorá je využívaná na rôzne oslavy a svadby.

            PaedDr. Mariana Kamenská