• Záložka do knihy spája slovenské školy

          • Projekt do ktorého sa už tradične a s radosťou zapájame, nás tento školský rok potešil námetom. „Najlepší fantasy príbeh podľa mňa vyzerá takto...“ takouto krásnou témou sme otvorili bránu do nového školského roka. Prváci našej školy hneď začali tvoriť. Nová škola, nové prostredie a do toho fantasy. Čo viac si mohli želať? Nezaostali ani druháci a tretiaci, ktorí pridali pár pekných záložiek.

            Samozrejme Harry Potter, anime, či rôzne fantázie našich študentov zohrali najdôležitejšiu úlohu pri inšpirácii tvorby záložky. Hľadali knihy, námety na internete, či iba vo svojej fantázii.

            Našou partnerskou školou bola Obchodná akadémia Topoľčany. Milá pani profesorka nás hneď kontaktovala a prišlo aj k výmene záložiek a samozrejme propagačných a informačných prospektov o našich školách. Všetko sme stihli v stanovenom čase. Záložiek, ktoré sme poslali na OA Topoľčany bolo oveľa viac ako nám prišlo. Preto sme nemohli potešiť všetkých našich študentov.

            Už teraz sa tešíme na ďalší školský rok a ďalšiu výmenu.

          • ZAV Talenty druhých ročníkov

          • Dňa 25. 10. 2022 sa uskutočnila online súťaž „ZAV Talenty druhých ročníkov“. Žiaci súťažili v niekoľkých disciplínach: ako prvé si zmerali sily v minútovkách (cyklus pozostával z 25 cvičení). Po krátkej prestávke nasledoval 10 minútových odpis s penalizáciou 50 úderov za neopravenú chybu a potom druhý 10 minútový odpis s penalizáciou 100 úderov za neopravenú chybu. Súťaže sa zúčastnili najlepšie píšuci žiaci druhých ročníkov, ktorých výkon je 200 čistých úderov za minútu.

            I keď sa študenti našej školy neumiestnili na popredných priečkach ďakujeme im za reprezentáciu školy a veríme, že ich výkony sa budú zlepšovať a v budúcich súťažiach sa umiestnia na vyšších priečkach.

          • Deň srdca

          • Svetový deň srdca je edukatívny projekt, ktorého hlavnou myšlienkou je zvýšiť povedomie verejnosti o zdravom životnom štýle a propagovať význam prevencie pred srdcovocievnymi problémami.

            Študentky 2. B triedy v utorok 25. 10. merali všetkým študentom a učiteľom krvný tlak, saturáciu, BMI a testovali fajčiarov.

            Dievčatá  mali oblečené červené tričká s  KÓDOM  ZDRAVÉHO ŽIVOTA :

            (0-30-5-120-80) a  vysvetľovali, čo znamenajú tieto čísla:  O = fajčenie, 30 = minimálne 30 minút chôdze denne, 5 = hladina cholesterolu do 5  mmol/l, 120/80 = hodnoty optimálneho tlaku krvi. Záujemcom rozdávali červené srdiečka a osobné kartičky s kódom zdravého života

            Medzi neovplyvniteľné rizikové faktory srdcovocievnych ochorení patrí pohlavie a vek, genetika.

             Ovplyvniteľné faktory, na ktoré sa prevencia zameriava sú fajčenie, nedostatočná životospráva, vysoký krvný tlak, fajčenie, obezita a nadváha, taktiež nezdravý spôsob života a stravovania.

            Veríme, že sa mnohí z našich študentov zamyslia nad správnou životosprávou.

          • Globálne vzdelávanie a festival Jeden svet na školách

          • Tento rok festival Jeden svet a oddelenie globálneho vzdelávania neziskovej organizácie Človek v ohrození pripravili pre učiteľov a žiakov školské projekcie a diskusie k filmom, ktoré sa uskutočnia ONLINE v  týždni  od 5. do 11. novembra. Žiaci 3. B triedy si pozreli v rámci hodín slovenského jazyka film DRAHÉ DETI BUDÚCNOSTI. Projekt sledoval aktivistky a aktivistov protestujúcich v Hongkongu proti politickej správe v Pekingu, ktorú zastupovala politička Carrie Lam. Pozornosť sa zameriavala aj na protesty v Čile proti sociálnej nerovnosti v krajine a na hnutie Piatky za budúcnosť, ktoré v Ugande bojuje za klimatickú spravodlivosť. Hlavné témy ako  klimatická zmena, sociálna spravodlivosť, občiansky aktivizmus sa nám ukázali v inom svetle a veľmi nás oslovili. Následne prebehla diskusia, v ktorej sme sa dozvedeli, že sociálna nerovnosť na Slovensku existuje aj v 21. storočí.

          • Okresné kolo v stolnom tenise

          • Dňa 19. 10. 2022 sa uskutočnilo okresné kolo v stolnom tenise chlapcov a dievčat v Galante. Zúčastnili sa aj naši žiaci a dopadli veľmi úspešne, dievčatá v zložení Tamara Pavelková IV. B, Lucia Luptáková IV. B a Nina Mesárošová I .B vybojovali 1. miesto a postup na krajské kolo (Župná olympiáda). Dievčatám gratulujeme.

            Chlapci v zložení Matúš Slezák II. B, Martin Godály II. A, Kiss Alexej II. B a Šimon Jančich I. B po bojovnom výkone obsadili v skupine 3. miesto a do semifinále sa im postúpiť nepodarilo. Za bojovnosť si však zaslúžia pochvalu.

          • Žijeme Erasmom+

          • Náš projekt Training firms boost your success v rámci programu Erasmus+ pokračoval ďalšou mobilitou, tentokrát sme boli hostiteľmi my.  V dňoch  9. – 15. 10. 2022 sme na Obchodnej akadémii v Seredi privítali cvičné firmy z Bulharska, Rakúska a Severného Macedónska, Pripravili sme pre nich pestrý program. Okrem „povinných jázd“ ako je prehliadka školy a mesta, sme im ukázali aj  Múzeum holokaustu v Seredi, či Trnavu, kde sme si zahrali GPS hru mocný opasok. Najviac asi každého zaujala exkurzia do Hubert-u J.E., kde sme si prezreli podnik a dozvedeli sa viac o výrobe šumivého vína. Nemenej zaujímavá bola aj exkurzia v manufaktúre na výrobu papiera Petrus. Okrem poznatkov o histórii a výrobe papiera sme si odniesli aj papier, ktorý si každý sám vlastnoručne vyrobil.

            Samozrejme, že týždeň nebol iba o zábave a poznávaní, ale aj o práci.  V pondelok nám všetky firmy ukázali svoje prezentácie. Dozvedeli sme sa niečo štruktúre ich firmy, aké výrobky ponúkajú a podobne. Utorok sa niesol v znamení prípravy na veľtrh. Firmy si pripravovali svoje stánky a vyrábali hlasovacie krabičky. Podmienkou bolo, že hlasovacia krabička musí súvisieť s dizajnom stánku, či produktom, ktorý firma ponúka. Usilovná práca všetkých firiem vyvrcholila vo štvrtok, kedy sa konal Veľtrh cvičných firiem. Naši žiaci nakupovali, porovnávali, hodnotili a najmä hlasovali za najlepšiu firmu. Prvé miesto získala firma z Rakúska Schönheitsoase. Učitelia mali tiež možnosť hlasovania, či lepšie povedané hodnotenia, pretože bodovali dizajn stánku, produkt, ktorý firma ponúka, katalóg produktov a prístup k zákazníkovi. U učiteľov najviac zabodovala slovenská Boxies, a.s. Ocenili sme aj najkreatívnejšiu hlasovaciu krabičku, znovu sa najviac páčila krabička Boxies, a.s.   V piatok sme všetko vyhodnotili, odovzdali diplomy a naši hostia sa zúčastnili imatrikulácií prvákov. Ako spomienku (aj keď iba na chvíľu) nám tu zanechali vyrezané tekvice so symbolmi svojich krajín. V sobotu sme sa so všetkými rozlúčili a zaželali im šťastnú cestu. Stretneme sa o mesiac v Severnom Macedónsku.

          • Exkurzia po Záhorí

          • Slnečné počasie nám prialo a naša literárna exkurzia po pamätných miestach našich slovenských národovcov vyšla na 100%. So žiakmi 2. A a B sme zamierili do Borského Mikuláša na Záhorí k malebnému rodnému domčeku Jána Hollého.

            Ďalej naše kroky viedli do Hlbokého, do pamätnej izby spojenej s menom štúrovca Jozefa Miloslava Hurbana a na miestnom cintoríne pri mohyle sme sa poklonili jeho pamiatke zapálením kahančekov. 

            S menom osvietenského spisovateľa Juraja Fándlyho je spojené i naše mesto Sereď. Veď tri roky pôsobil u nás ako kaplán Pod zrekonštruovanou strechou Fándlyho fary v Naháči sme si okrem peknej prehliadky mohli pochutiť na bez kôstkovej jabloni.

            Poslednou zastávkou na našej ceste bola Dolná Krupá. Klasicistický kaštieľ pripomínajúci atmosféru minulých storočí by bolo škoda obísť. Žiaľ nemohli sme zasadnúť do koncertnej freskovej sály, pretože interiér kaštieľa sa renovuje. Pri zaujímavom zanietenom výklade pani sprievodkyne sme dumali  nad dojímavými životnými príbehmi „ružovej“ grófky Márie Henriety Chotekovej. Priateľ rodiny Brunsvikovcov Ludwig van Beethoven práve tu skomponoval  Sonátu mesačného svitu a venoval ju krásnej Juliette. Na nabratie energie využijeme päťdesiatmetrovú sekvoju v parku kaštieľa pýšiacu sa titulom „Strom roka 2019.“

            Uvedomili sme si, že aj náš región je plný zaujímavých osobností, kultúrnych pamiatok a historických miest, ktoré môžeme spoznávať.

          • Gaudeamus igitur

          • Žiaci 4. ročníka sa v stredu 5. októbra 2022 zúčastnili na XXV. ročníku Európskeho veľtrhu pomaturitného a celoživotného vzdelávania Gaudeamus - Akadémia na výstavisku Incheba Expo v Bratislave. Okrem informácií o možnostiach štúdia na vysokých školách na Slovensku a v zahraničí, mohli návštevníci absolvovať aj iné sprievodné programy, najmä prednášky vystavujúcich škôl, ktoré boli zamerné na témy ako príprava na prijímacie skúšky, podmienky prijímacieho konania, formy a zameranie jednotlivých fakúlt a študijných programov. Ako ďalšie sprievodné programy mohli navštíviť Poradenské centrum pre štúdium v zahraničí, Poradenský servis s Testovacím centrom a tiež program Veda pre život, ktorý študentom umožnil nahliadnuť do pozadia prírodovedných a technických odborov a vyskúšať si zaujímavé vedecké a technické exponáty. 
             

          • Slovenské rýchle prsty 2022

          • V dňoch 27. – 29. 09. 2022 sa v Bratislave konal „3. ročník Slovenských rýchlych prstov 2022“ – celoštátne sústredenie žiakov v spracovaní textu na počítači.

            Našu školu zastupovali žiačky 2. A triedy: Burianová Petra a Lörincová Soňa. Počas troch nabitých dní si naše žiačky vyskúšali rýchlosť svojich prstov a zažili skutočne profesionálny tréning spolu so študentami z celého Slovenska.

            Dievčatá si vyskúšali rôzne techniky písania, napr. minútové a dvojminútové odpisy, odpisy na 30 minút, diktáty, atď. Každý jeden výkon, ktorí žiaci absolvovali bol vždy na konci vyhodnotený. U dievčat bolo vidieť, ako sa zo dňa na deň zlepšovali. Získali nové skúsenosti a zážitky. Osobne sa stretli s pani Helenou Zaviačičovou, deväťnásobnou majsterkou sveta v písaní na klávesnici, držiteľkou svetového rekordu (928 čistých úderov za minútu).

            I keď sa neumiestnili na popredných miestach – „Veď nie je dôležité zvíťaziť, ale zúčastniť sa“ – Peťke i Soničke ďakujeme za vzornú reprezentáciu. 

          • Kam na strednú?

          • V utorok 27. 9. 2022 TTSk ako zriaďovateľ stredných škôl zorganizoval Burzu stredných škôl s názvom: "Kam na strednú?". Aj naša škola sa zúčastnila na tomto podujatí. Informovali sme prítomných žiakov základných škôl a ich  rodičov o  škole, o študijnom odbore, ktorý na škole máme, o obsahovej náplni jednotlivých predmetov, mimoškolských aktivitách a duálnom vzdelávaní, ktoré ponúkame. Záujem o informácie prejavili tiež výchovní poradcovia základných škôl, u ktorých sme sa stretli s veľmi pozitívnym ohlasom na našu školu - systém výučby, možnosti umiestnenia absolventov a hlavne systém duálneho vzdelávania, v ktorom máme zapojených žiakov 1., 2. a 3. ročníka.

          • Poznaj svoje mesto

          • „Škola hrou“ je zážitkové učenie  pre žiakov Obchodnej akadémie v Seredi. Prvú tému zo slovenského jazyka a literatúry „Učenie sa, získavanie a spracovanie informácií“ preberáme priamo na mieste činu – v Mestskej knižnici.  Žiaci 1. A a 1. B začali svoje potulky literárno-historickou prehliadkou nášho mesta – Sereď. Milé pani knihovníčky informovali o najstarších knižniciach, o systéme knižníc, o pravidlách výpožičky kníh a inými zaujímavosťami spojenými s knihami.

            Históriu mesta, Šintavského vodného hradu, kostola, kaštieľa a všetkých významných pamiatok sme si predstavili v Mestskom múzeu na Fándlyho fare. V mestskej záhrade sme okúsili jabĺčka zo slávnej bezjadierkovej jablone J. Fándlyho. Cestou z múzea sme si prešli cez hranicu Nitrianskej a Bratislavskej župy. Naše kroky sa zastavili pri kaštieli, kde nás z okien sledovala seredská šľachta. Cestu za históriou nášho mesta sme ukončili v zrekonštruovanom bastióne, kde sme si pozreli sochu vojaka a jeho nápis vrytý v stene.

            Zistili sme, že aj v Seredi môžeme nájsť zaujímavé miesta a my sme sa o tom spolu s prvákmi presvedčili.

          • Interaktívne workshopy JA Slovensko

          • V dňoch 12. - 14. septembra 2022 sa aj naši žiaci z 3.A a 3.B zúčastnili vzdelávania „Rozvoj ekonomickej gramotnosti“, ktoré pre nich v rámci projektu Budovanie kompetencií žiakov pre moderný trh práce (ITMS312011 Z298) zrealizovala v našej škole vzdelávacia organizácia JA Slovensko, n.o. v zastúpení Grétky Balátovej a Moniky Spótovej.
            Žiaci sa venovali témam ako je vzácnosť a ekonomické rozhodovanie. Prostredníctvom interaktívnych aktivít zvládli dopyt, ponuku a trhovú rovnováhu. Zoznámili sa s posunmi kriviek dopytu a ponuky a interakciami trhov.
            Prostredníctvom trhovej simulácie sa naučili základy riadenia svojej firmy, zvládli základy finančnej analýzy, vyskúšali si tvorbu podnikateľského plánu a svoje prezentačné zručnosti.

            Všetky foto nájdete na https://photos.app.goo.gl/p4zQ75NRmxZYRxvc9  

          • Pamätný deň obetí holokaustu a rasového násilia

          • Pri príležitosti Pamätného dňa obetí holokaustu a rasového násilia  zorganizoval Trnavský samosprávny kraj v spolupráci s mestom Sereď,  Galantské osvetové stredisko  a SNM-MŽK-Múzeum holokaustu v Seredi pietnu spomienku, ktorá sa konala v rámci celoslovenskej tryzny pod spoločným názvom Nezabudnutí susedia. Dňom obetí holokaustu je na Slovensku 9. september,  tento deň v roku 1941 vláda vojnového slovenského štátu vydala Židovský kódex. Časťou pietnej spomienky sme boli aj my s našimi tretiakmi.

            Súčasťou pietneho aktu bolo zapálenie siedmich sviečok. Šesť z nich symbolizuje šesť miliónov obetí a siedma večné svetlo a zároveň nádej v budúci život v mieri. Pred každou zapálenou sviečkou bolo prečítaných desať mien zo zoznamu obetí holokaustu. Siedmu sviečku zapálila žiačka našej školy Viktória Töröková z III. B.

            zdroj fotografií: OA Sereď, Seredské novinky

          • Otvorenie šk. roka 2022/2023

          • Pozývame Vás na slávnostné otvorenie nového školského roka, ktoré sa uskutoční 5. septembra 2022 o 8:00 hod v športovej hale.

            Podmienkou vstupu do školy je predloženie Vyhlásenia o bezpríznakovosti (1. roč. v papierovej forme, ostatné ročníky cez EduPage - s najskorším dátumom 4. septembra 2022).

            Všetky informácie týkajúce sa vytvorenia bezpečného prostredia školy v momentálnej situácii nájdete v dokumente Zelená otvoreným školám.

            Tešíme sa na Vás!

          • Informácie pre stravníkov v školskej jedálni na školský rok 2022/2023

          • Informácie pre ŠJ OA Mládežnícka 158/5 Sereď

            Cena stravnej jednotky:

            • pre žiakov Obchodnej akadémie Sereď:
              1. - 4. ročník 1,41 € + 0,30 € réžia = 1,71 €
            • pre žiakov Gymnázia Vojtech Mihálika:
              príma – kvarta (11 - 15 rokov) 1,30 € potraviny+0,30 réžia = 1,60 €
              kvinta - oktáva (15 - 18 rokov) 1,41 € potraviny + 0,30 réžia = 1,71 €

              Ak rodičia žiakov tried príma až kvarta prihlásia dobrovoľne deti na väčšiu porciu, platia ako žiaci kvinty – oktávy.
            • pre cudzích stravníkov je 1,41 € + 2,99 € réžia = 4,40 €.

            Poštové poukážky na stravu je nutné uhradiť do 30. dňa v mesiaci na nasledujúci mesiac.

          • Koniec šk. roka 2021/2022

          • V stredu 30. júna 2022 sme ukončili školský rok oceňovaním úspešných, aktívnych študentov a máme medzi sebou aj výnimočné talenty.

            Najúspešnejšími žiakmi jednotlivých ročníkov sa stali:

            1. roč. – Ema Plaštiaková (1. B);

            2. roč. – Nina Kellnerová (2. B);

            3. roč. – Lara Vajdíková (3. B).

            Všetkým oceneným blahoželáme a veríme, že sa po prázdninách, 5. septembra, stretneme oddýchnutí a plní nových síl.

          • Účelové cvičenie

          • V pondelok 27. júna 2022 sme vymenili školské lavice v triedach za priestory v okolí školy. Všetci šťastní, že sa skončil druhý polrok a pred nami sú vytúžené prázdniny, sme plnili športové disciplíny. Každý si vyskúšal svoju športovú zdatnosť v šiestich disciplínach: skok do diaľky z miesta, hod granátom na cieľ, skoky na švihadle za 30 sekúnd, hod medicimbalom, streľba na bránku florbalovou loptičkou a prekážkový beh. Niekomu sa darilo lepšie, iní mali trošku problémy s časom či výkonom, no všetci sme napokon úspešne všetko zvládli. Disciplíny boli bodovo ohodnotené a z celkového počtu dosiahnutých bodov za triedu bola zostavená aj výsledková listina. Najvyšší počet bodov dosiahla trieda 3. A, druhá v poradí bola 2. A a na treťom mieste skončila trieda 2. B. Víťazom blahoželáme a všetkým želáme pekné prázdniny plné krásnych zážitkov.

          • Tretí groš - recepty starých materí...

          • "Projekt je realizovaný s finančnou podporou mesta Sereď."

             

            Ani sme sa nenazdali a už tu máme koniec školského roka. Okrem toho, že sme sa venovali štúdiu a niektorí z nás si opravovali známky a snažili sa dobehnúť všeto zameškané, sa nám darilo aj v realizácii aktivít projektu Knižné hody. V priebehu mesiacov máj - jún sme zisťovali staré, častokrát zabudnuté recepty od našich babičiek, starých mám, susediek a známych. Žiaci zozbierali  rôzne druhy receptov.

            Jednotlivé triedy mali recepty rozdelené nasledovne:

            • 1.A – jedlá a pokrmy zo zemiakov
            • 1.B – jedlá a pokrmy z kapusty 
            • 2.A – múčne jedlá a pokrmy
            • 2.B – pokrmy a jedlá  zo strukovín
            • 3.A – ovocné jedlá
            • 3.B – zeleninové jedlá
            • 4.A – jedlá a pokrmy z mäsa
            • 4.B  - mliečne jedlá a pokrmy

            Každá trieda spracovala recepty a vytvorila pútavé panely. Asi každému z nás pri pohľade na obrázky s lákavými jedlami prišla chuť na jedlo. Niektoré sme si už doma aj stihli uvariť a ochutnať a niektoré nám možno uvaria aj pani kuchárky v školskej jedálni. V projekte budeme pokračovať na jeseň v nasledujúcom školskom roku, kedy zo zozbieraných receptov zostavíme tlačenú brožúru: "Recepty starých materí". Aj takouto formou chceme poukázať na to, že mladí ľudia sa majú neustále čo učiť z múdrosti a životných skúseností našich starých rodičov.

          • Mladý záchranár Trnavskej župy

          • 22. júna sa súťažné družstvo Obchodnej akadémie Sereď zúčastnilo 2. ročníka súťaže Mladý záchranár Trnavskej župy. Naše družstvo tvorili študenti 3. ročníka v zložení: Damián Tengeri, Tamara Pavelková, Dominika Perinová, Lea Miklovičová a Veronika Kolláriková. Náhradníčkou  bola Viktória Bojnanská z  2. B triedy. Súťaže sa zúčastnilo 24 súťažných družstiev z nezdravotníckych stredných odborných škôl a gymnázií. V spolupráci so Slovenským Červeným krížom organizátori súťaže pripravili osem stanovíšť so simulovanými modelovými krízovými situáciami. Študenti si museli poradiť s epileptickým záchvatom, zlomeninami, alergickou reakciu, otravou chemikáliami, zásahom elektrickým prúdom, popáleninou, vyskúšali si oživovanie pacientov (KPR) na figurínach a zvládli tiež písomné testy z poskytovania prvej pomoci. Po celý deň panovala príjemná súťažná atmosféra, stanovištia boli rozmiestnené na rôznych miestach Trnavy. Víťazmi sa stali študenti Arcibiskupského gymnázia Trnava, druhé miesto obsadili študenti z Gymnázia Angely Merici Trnava a tretí skončili študenti Gymnázia L. Novomeského Senica.

            Ale víťazmi sa stali napokon všetci súťažiaci, ktorí zvládli nástrahy poskytovania prvej pomoci. Výborná bola spätná väzba od porotcov súťaže, ktorí po každej simulovanej situácii študentov zhodnotili a pochválili za správny postup. V prípade nesprávneho postupu zároveň poradili, ako danú situáciu zvládnuť ešte lepšie.

            Kiežby nikdy nemuseli riešiť skutočné krízové situácie a ak predsa, budú pripravení a budú vedieť využiť svoje vedomosti a zručnosti z poskytovania prvej pomoci. Našim študentom patrí veľké poďakovanie za reprezentáciu našej školy.

          • Micro:bit do školy

          • Vďaka Nadácii Pontis a Nadačnému fondu Telekom naša škola zakúpila sady BBC micro:bitov, s ktorými sme si na májových a júnových hodinách informatiky vyskúšali blokové programovanie. Po zvládnutí základov, mali žiaci pomocou týchto mikropočítačov vytvoriť objekt, ktorý by využíval základné funkcie micro:bitu.

            Niektorí nešetrili nápadmi a potvrdili svoju kreativitu a šikovnosť. Vybrané žiacke projekty, ako napr. výťah, kolotoč, detektor lži... nájdete aj medzi fotografiami.