• Veľtrh VŠ -" Gaudeamus igitur" v Nitre

          • Dňa 27. septembra 2017 sa žiaci štvrtého ročníka zúčastnili veľtrhu vysokých škôl „Gaudeamus igitur“ v Nitre. Študenti si tak mohli zistiť bližšie informácie o štúdiu a podmienkach prijatia do rôznych škôl ktoré sídlia či už na Slovensku alebo v blízkom zahraničí. Medzi vystavovateľmi boli tento rok napríklad aj univerzity z Veľkej Británie alebo Dánska, avšak nechýbali ani vysoké školy zo susedných Čiech. Cieľom tohto veľtrhu je vytvoriť miesto stretávania zástupcov vzdelávacích inštitúcií a ich potenciálnych študentov. Každý návštevník veľtrhu môže využiť poradenský servis, ktorý mu pomôže nájsť študijný odbor, školu alebo fakultu. Nerozhodným študentom bolo k dispozícii aj testovacie centrum s testom predpokladov pre štúdium a centrum kariérového poradenstva.

          • Prednáška - Akadémia ozbrojených síl M. R. Štefánika Liptovský Mikuláš

          • Dňa 26. septembra 2017 sa žiaci 4. B obchodnej akadémie zúčastnili prednášky Akadémie ozbrojených síl generála Milana Rastislava Štefánika, ktorá sídli v Liptovskom Mikuláši . Študenti sa dozvedeli bližšie informácie o štúdiu na akadémii a aj podmienky výberového konania na štúdium alebo o prijatí priamo do štátnej služby.  Výberové konanie pozostáva z troch skúšok a to previerkou psychickej spôsobilosti, záverečný pohovor s psychológom a previerkou fyzickej zdatnosti. Do výkonu štátnej služby sa môže dostať každý občan, ktorý splní stanovené požiadavky uvedené na ich webovej stránke www.vojak.mil.sk.

          • Zbierka Biela Pastelka

          • Študenti II. ročníka, ktorí navštevujú predmet  Onkologická výchova,  sa v piatok 22. septembra 2017 v uliciach nášho mesta zúčastnili zbierky na podporu slabozrakých  a nevidiacich - Biela Pastelka. Regionálnu zbierku od roku 2002 organizuje Únia nevidiacich a slabozrakých Slovenska, ktorá poskytuje svoje služby ľuďom so zrakovým postihnutím v každom kraji. Aj vďaka príspevku, ktorí naši žiaci vyzbierali, sa nevidiaci ľudia môžu naučiť výučbu čítania a písania Braillovým písmom, nácvik pohybu s bielou palicou, prácu s kompenzačnými a optickými pomôckami a nácvik sebaobslužných činností pri varení, upratovaní či osobnej hygiene. Ďakujeme všetkým, ktorí sa akýmkoľvek príspevkom zapojili do tejto charitatívnej zbierky.

          • Prednáška - Paneurópska vysoká škola

          • Vo štvrtok 21. 9. 2017 sa žiaci IV. ročníka zúčastnili prezentácie spojenej s prednáškou o Paneurópskej vysokej škole v Bratislave. Žiakom prednášali priamo študenti tejto VŠ. Poskytli vyčerpávajúce informácie o prijímacích pohovoroch, odboroch a systéme vyučovania na VŠ. Zároveň našim študentom rozdali prospekty a brožúry s informáciami o škole a aktivitách, ktoré počas akademického roka na VŠ prebiehajú.

        • FLIP - finančné vzdelávanie - zážitok a zábava
          • FLIP - finančné vzdelávanie - zážitok a zábava

          • FLIP je projekt finančného vzdelávania skupiny Erste bank vo Viedni. Ide o interaktívnu výstavu, ktorá ponúka návštevníkom kombináciu digitálnej a multimediáolnej prezentácie finančných znalostí s hravými prvkami. Aj 7 žiakov - druhákov - z našej školy sa zúčastnilo tejto výstavy spolu s p. prof. Mlynárovou. Počas dvojhodinovej prehliadky si hravou formou osvojovali témy ako: plánovanie rozpočtu, rôznych finančných rozhodnutí a ich dôsledkov, získavanie zručností pri hospodárení s peniazmi. Je dôležité, aby sa mladí ľudia vedeli v živote správne rozhodovať o svojich investíciách a finančných záležitostiach. Aj takouto formou Erste bank zvyšuje finančnú gramostnosť návštevníkov výstavy.

        • Kurz na ochranu človeka a prírody
          • Kurz na ochranu človeka a prírody

          • Žiaci tretieho ročníka sa v dňoch 12. – 14. septembra 2017 zúčastnili Kurzu ochrany človeka prírody  v Tatranskej Lomnici.

            V prvý deň, aj keď sme boli všetci unavení z cesty a počasie nám veľmi neprialo, sme sa hneď po ubytovaní vybrali lanovkou na Skalnaté pleso. Pre mnohých to bola premiérová jazda, no kvôli hmle sme si ju veľmi neužili. Prešli sme sa po náučnom chodníku okolo plesa, dozvedeli sme sa o ňom veľa zaujímavostí, tak isto aj o prírode v Tatrách.
            Nasledujúci deň bol oveľa náročnejší. Vonku sa vyčasilo, a tak sme sa mohli vydať na túru na Popradské pleso. Po ceste sme navštívili aj Symbolický cintorín, kde sme si pripomenuli aké sú hory nebezpečné. Z Popradského plesa sme išli na Štrbské, kde sme pomohli prírode zbieraním odpadkov popri plese. Večer sme absolvovali prednášku s členom horskej služby, ktorý nám rozprával o možných rizikách a tiež sme mali možnosť vidieť videá zo záchrannej akcie. V deň odchodu sme si ešte prezreli Tatranskú Lomnicu a čakala nás dlhá cesta domov. Aj napriek nie veľmi ideálnemu počasiu sa nám podarilo navštíviť všetky miesta ktoré sme plánovali, a kurz sa vydaril.
            Ďakujeme p. učiteľke Drábikovej, Sečenovej a Hronskej za zorganizovanie tejto akcie.

             

             

        • Prednáška KC Priestor v Kine Nova
          • Prednáška KC Priestor v Kine Nova

          • V piatok 8. 9. 2017 sa žiaci z  II. B a III. B triedy zúčastnili interaktívnej prednášky občianskeho združenia STORM, ktoré sídli v priestoroch komunitného centra Priestor v kine Nova Sereď. Prednášku viedli dvaja skvelí mladí ľudia - Vlado a Paľo - na témy: alkohol a marihuana. Vymysleli pre žiakov rôzne aktivity, pri ktorých nechýbal humor a dobrá nálada. Otvorene so žiakmi hovorili o problémoch a rizikách pri užívaní alkoholu a marihuany. Niektorí  žiaci sa  zdôverili aj so svojimi problémami či skúsenosťami s týmito javmi. Prednáška sa žiakom veľmi páčila, hlavne priateľská a uvoľnená atmosféra ktorá pri stretnutí s koordinátormi tejto akcie vládla.

        • Týždeň európskeho športu
          • Týždeň európskeho športu

          • V utorok 5. 9. 2017 sa žiaci I. - III. ročníka zúčastnili účelového cvičenia v mestskom parku v Seredi, ktoré sa konalo v rámci Týždňa európskeho športu. Každá trieda plnila 6 športových disciplín: hod medicimbalom, hod granátom na cieľ, beh cez prekážky na rýchlosť, streľba do bránky floorbalovou hokejkou, skok do diaľky z miesta, preskoky cez švihadlo - počet preskokov za určitý časový limit. Aj keď slniečko bolo skúpe na teplé slnečné lúče, všetci sa pri športovom zápolení určite zahriali. Všetky disciplíny boli bodovo hodnotené a na záver bolo celkové vyhodnotenie zúčastnených tried.   Víťazom blahoželáme!
            Poradie bolo nasledovné: 1. miesto trieda II. B, 2. miesto zhodne triedy I. B a III. A, 3. miesto obsadila trieda II. A.

             

        • Deň obetí holokaustu a rasového násilia
          • Deň obetí holokaustu a rasového násilia

          • Deviaty septembrový deň si každoročne na našej škole pripomíname obete holokaustu a rasovo motivovaného násilia. Tento deň je smutnou spomienkou na prijatie Židovského kódexu vládou vojnového slovenského štátu. Legislatívna norma v rozsahu 270 paragrafov vyhlásila vlastných občanov a občianky za menejcenných a vystavili ich prenasledovaniu, diskriminácii a deportáciám do koncentračných táborov. Väčšina z nich sa už nevrátila. Aj my si každoročne na našej škole pripomíname tento deň symbolickými aktivitami na hodinách slovenského jazyka a literatúry.

            Obrazovým materiálom na nástenkách sme si pripomenuli autentické miesta v Poľsku, ktoré sme navštívili koncom minulého školského roka.

            Študenti prvého ročníka si po skupinkách preštudovali Židovský kódex a následne diskutovali o jeho následkoch na židovské ženy, mužov a deti. Po prečítaní svedectiev preživších si mohli uvedomiť, aký krutý osud zasiahol celé židovské rodiny po prijatí Židovského kódexu.

            Filmom Vladimíra Bahnu - Námestie svätej Alžbety, sfilmovaný na motívy románu Rudolfa Jašíka, sme predstavili prvákom tragický príbeh lásky Igora a židovského dievčaťa Evy, odohrávajúci sa v časoch židovského pogromu v meste pod Zoborom. Študenti počas filmu mohli pochopiť tragickú spoločenskú situáciu na Slovensku po prijatí Židovskom kódexu.                                                                                                       

        • Pietna spomienka na obete holokaustu
          • Pietna spomienka na obete holokaustu

          • Študenti druhého ročníka sa zúčastnili pietnej spomienky na obete holokaustu a rasového násilia. Slávnostné kladenie vencov sa konalo v mestskom parku v Seredi a zúčastnili sa ho mnohí významní hostia: zástupcovia TTSK, mesta Sereď, UZŽNO, Zväzu protifašistických bojovníkov v Seredi, Zväzu vojakov – klub Sereď, mesta Galanta ako aj študenti stredných škôl.  V neposlednom rade sa pietnej spomienky zúčastnila aj pani ESTHER SHILO, rodáčka z izraelského Tel Avivu, dcéra slovenských rodičov, ktorí prežili holokaust a v roku 1948 emigrovali do Izraela.

            Na úvod si prítomní vypočuli modlitbu v hebrejskom jazyku za mučeníkov ŠOA, v ktorej sa prosí za milióny židov, mužov a žien, chlapcov a dievčat, ktorí boli neľútostne popravení počas II. svetovej vojny. Po úvodných príhovoroch si všetci spoločne uctili pamiatku obetí holokaustu položením vencov k pamätníku. Zároveň bolo zapálených sedem sviečok. Šesť z nich symbolizuje šesť miliónov obetí a siedma večné svetlo a zároveň nádej v budúci život v mieri. Práve siedmu sviečku zapálila študentka 2.B triedy Victoria Čeppanová.

            Súčasťou aktu kladenia vencov bola aj prezentácia výstavy Holokaust v Seredi. Pracovný tábor bol v Seredi vybudovaný v roku 1941 a o tri roky neskôr sa stal koncentračným táborom, kde bolo väznených bezmála 12 tisíc Židov. Podľa historikov boli v tábore veľmi ťažké podmienky, väzňov tam bili a niektorých aj vraždili. Je veľmi dôležité si toto obdobie pripomínať, aby sa na neho nezabudlo ale najmä aby sa nikdy nezopakovalo.

        • Začiatok šk. roka 2017/2018
          • Začiatok šk. roka 2017/2018

          • V pondelok 4. 9. 2017 sa pre žiakov znovu otvorili brány našej školy. Prvýkrát nimi prešlo tento rok aj 43 prvákov, ktorých osobitne privítala na slávnostnom otvorení šk. roka 2017/2018 vo svojom príhovore v športovej hale p. riaditeľka Ing. Marta Melayová. Predstavila prvácke triedne učiteľky. Triednou učiteľkou triedy 1. A bude Mgr. Mirosalva Baranová a 1. B Ing. Jana Mlynárová. Informovala žiakov a učiteľov o úpravách, ktoré sa na škole robili počas letných prázdnin, modernizácii učební výpočtovej techniky a administratívy a korešpondencie, oboznámila žiakov aj učiteľov o aktivitách, ktoré sa na škole budú počas školského roka konať a zaželela všetkým veľa úspechov v nasledujúcom školskom roku.