• Night of Chances

          • Dňa 25.10.2017 sa žiačka 4.B triedy Linda Csepreghyová a žiak 3.B triedy Lukáš Sabo zúčastnili na podujatí Night of Chances určeného pre žiakov stredných a vysokých škôl. Stretli sa tu lídri úspešných a zodpovedných spoločností na Slovensku a spolu so študentmi riešili súčasné otázky a možnosti budúcnosti. Priamo na pôde školy FIIT STU v Bratislave mali študenti možnosť zistiť prostredníctvom diskusií, prednášok, networkingu a workshopov aké je to byť súčasťou úspešnej firmy. Žiaci sa dozvedeli zaujímavosti z oblasti štúdia a pracovných príležitostí. Našim študentom sa toto podujatie veľmi páčilo. Odniesli si hodnotné informácie a kontakty, vďaka ktorým sa im otvárajú nové možnosti do úspešného života. 

          • Majstrovstvá okresu SŠ v stolnom tenise

          • Družstvo chlapcov a dievčat z našej školy sa zúčastnilo Majstrovstiev okresu SŠ v stolnom tenise, ktoré sa konali dňa 24. 10. 2017 na Gymnáziu J. Matušku v Galante. Turnaja sa zúčastnilo 5 družstiev chlapcov a 4 družstvá dievčat. Obe naše družstvá sa umiestnili na peknom 3. mieste, za čo získali poháre a diplomy. Družstvo chlapcov bolo v zložení: Šimon Krajča I. B, Bohuslav Lenčéš IV. A, Lukáš Valo III. B. V družstve dievčat súťažili: Lenka Lenčéšová II. B, Dominika Marcinkechová I. B a Vanesa Moravcová III. B.Víťazom blahoželáme!

            Mgr. Pavelka

          • Prednáška: "Máme na výber"

          • Vo štvrtok 19. 10. 2017 sa žiačky I. A triedy zúčastnili interaktívnej prednášky, ktorú viedla p. Kapustová z Mestskej polície v Seredi na tému: "Máme na výber." Obsahom prednášky bola šikana, jej formy, prejavy a opatrenia na zabránenie šírenia sa tejto negatívnej činnosti medzi žiakmi. Trieda bola rozdelená do troch skupín, z nich každá dostala za úlohu herecky stvárniť určitú formu šikany. Po stvárnení ukážok žiaci spolu s lektorkou vzájomne diskutovali o danej téme. Prednáška bola zaujímavá a poučná. Častokrát si žiaci ani neuvedomujú, že svojim správaním a vystupovaním voči ostatným spolužiakom alebo učiteľom sa u nich určitá forma šikany vlastne prejavuje.  

          • Olympiáda o EÚ

          • V stredu 18. 10. 2017 sa naša škola zpaojila do on-line  súťaže o Európskej únii. Žiaci III. a IV. ročníka boli rozdelení do troch skupín. Každá skupina riešila test, ktorý pozostával zo 40 otázok rôznej obtiažnosti. Ďalšou úlohou po vyplnení testu bola odpoveď na 5 otvorených otázok, ktoré družstvo žiakov spolu vyplnilo. Dúfame, že sa im v tomto kole súťaže podarí umiestniť čo najlepšie a postúpia do ďalšieho kola.

        • Medzinárodný deň školských knižníc
          • Medzinárodný deň školských knižníc

          • Medzinárodný deň školských knižníc vyhlásila Dr. Blanche Woolls, prezidentka Medzinárodnej asociácie školského knihovníctva (IASL) a pripomína sa od roku 1999. Tento rok je Dňom školských knižníc vyhlásený pondelok 23. október 2017.

            Deň je oslavou školských knižníc, ich významu a prínosu pri vzdelávaní detí. Hlavnou myšlienkou je podpora vzťahu žiakov ku knihám, školskej knižnici, čítaniu a poznávaniu a získanie si väčšieho počtu milovníkov literatúry. Celoslovenský projekt sa uskutočňuje pod záštitou ministerky školstva, vedy, výskumu a športu Slovenskej republiky Martiny Lubyovej a nesie názov „Deň Milana Rastislava Štefánika“

            Aj žiaci Obchodnej  akadémie v Seredi si pripomenuli Medzinárodný deň knižníc podujatím „ Čaj s Milanom Rastislavom Štefánikom“.  V príjemnom prostredí netradičnej triedy rozvoniaval  v rozprávkových šálkach ovocný čajík. Usilovné dievčatá napiekli chutné dobrotky , niektorí priniesli sladkosti od maminky. Žiaci 1.-.3. ročníka si na hodinách SJL predstavili formou prezentácií jednu z najvýznamnejších osobností Slovenska - Milana Rastislava Štefánika. Bol to  slovenský astronóm, fotograf, vojenský letec, brigádny generál ozbrojených síl Francúzska, diplomat a politik. Mal najväčšiu zásluhu na formovaní česko-slovenského zahraničného odboja počas prvej svetovej vojny. Zohral dôležitú úlohu pri organizovaní česko-slovenských légií a sprostredkovaní kontaktov na francúzskych štátnych funkcionárov. Spolu s Tomášom Garriguom Masarykom a Edvardom Benešom bol kľúčovou osobou pri založení ČSR. Štefánik bol podpredsedom

            Československej národnej rady, ministrom vojny v Dočasnej vláde československej a následne aj v novovzniknutej ČSR.

            Ďalšou časťou hodiny bolo tvorivé spracovanie informácií o životnej dráhe M.R. Štefánika formou básní a písaním úvah. V závere žiaci vyjadrili svoje názory a pocity zo zážitkovej formy vyučovania. Škola hrou sa im páči a prijali by väčšinu takýchto hodín.                           

            PaedDr. Mariana Kamenská

          • Bezhraničné partnerstvá - Turecko

          • Ani v novom školskom roku sme nezaháľali. Po dlhej príprave sme sa vydali na dobrodružnú cestu do Turecka, kam sme dostali pozvanie od našej ďalšej partnerskej školy Gymnázia SOGAL v Kadirli. Naše bezhraničné partnerstvá tak mali pokračovanie v dňoch od 24. 9. 2017 - 2. 10. 2017. Letecky sme pricestovali s medzipristátím v Istanbule do mesta Adana a odtiaľ sme ešte hodinu cestovali do mesta Kadirli. Vďaka perfektnej príprave našich tureckých partnerov sme zažili krásny týždeň v teplom a slnečnom Kadirli a jeho okolí. Keďže sme pre miestnych obyvateľov boli skôr raritou, dostávali sme neustále pozvania na stretnutia. Navštívili sme 4 školy v Kadirli, ochutnali miestne špeciality. Prijal nás riaditeľ pre vzdelávanie v Kadirli i primátor mesta Kadirli. Navštívili sme mestské múzeum a taktiež sme dávali rozhovory do miestnych novín a televízie. Dva dni sme strávili v prekrásnom prostredí Stredozemného mora v Mersine na plážach Susanoğu a Yapraklı Koy a Kızkalesi Okrem teplého mora a slnečných dní sme zažili perfektnú plavbu loďou, prezreli sme si pozostatky z niekdajšieho chrámu, ktorý dnes nazývajú príznačne Ráj a Peklo. Pri rieke Sumbas sme ochutnali miestnu špecialitu – grilovanú rybu práve vylovenú z rybníka. Vystúpili sme na zrúcaninu Anavarza. Prežili sme tiež krásne dva dni v mládežníckom centre Karatepe Aslantaş, kde sme mohli plávať v bazéne, hrať rôzne kolektívne športy a taktiež sme našim partnerom podarovali pre nás už kultovú hru Dobble v nemeckom jazyku. Navštívili sme nádherný Národný park Karatepe, kde sme si mali možnosť prezrieť múzeum dejín tohto čarovného miesta, na ktorom kedysi žilo viacero národov.

            Posledný deň sa niesol v znamení nákupov a spoločného rozlúčkového večera. Nechýbala hudba, tanec, typické turecké delikatesy a samozrejme veľa darčekov od našich priateľov. Nezabudnuteľnou zostane nepochybne nesmierna pohostinnosť a láska všetkých hosťovských rodín, v ktorých naši žiaci bývali.

            Odchod domov bol síce smutný, ale pre nás to bola ďalšia výzva, pretože o sedem mesiacov nás čaká recipročná návšteva našich priateľov. Veľmi sa tešíme na ďalšie spoločné stretnutie. Naši žiaci zostávajú stále v kontakte so svojimi priateľmi a my už teraz plánujeme a pripravujeme naše spoločné stretnutie v máji 2018.

            Aj keď sú medzi nami kultúrne rozdiely, na spoločnom pobyte sme ich vôbec nepozorovali. Deti sú všade rovnaké a my sme sa v tom iba utvrdili.

             

          • Prednáška PZ SR "Chcem byť policajtom?"

          • Prednášky sa zúčastnili žiaci IV. ročníka. Žiaci IV. A triedy 12. 10. 2017 a žiaci IV. B triedy 17. 10. 2017 - obidve triedy v rámci predmetu Úvod do sveta práce. Mgr. Miriam Praženková z PZ SR oboznámila žiakov, budúcich absolventov našej školy, s prácou v policajnom zbore. Vysvetlila im v čom spočíva práca jednotlivých zložiek PZ. Žiaci sa dozvedeli veľa zaujímavých informácií aj formou prezentácie, ktorú im p. Praženková premietla. Možno tieto informácie využijú niektorí z nich pri výbere svojho povolania.

             

          • Súťaž o TTSK - "Kraj, ktorý je mojim domovom"

          • V pondelok 16. 10. 2017 sa žiaci II. ročníka - Barbora Mrnková, Denis Holubek a Marek Sedláček, zapojili do on-line súťaže o TTSK - "Kraj, ktorý je mojom domovom." V tomto roku prebiehal 9. ročník súťaže, ktorej cieľom je zvýšiť povedomie o príslušnosti k nášmu kraju a podporiť súťaživosť v radoch stredoškolskej mládeže. Úlohou súťažiacich bolo nájsť v čo najkratšom čase správne odpovede na desať otázok v štyroch okruhoch: príroda, história, osobnosti a zaujímavosti, kultúra a umenie. Všetky otázky súviseli s našim regiónom. Víťazi okresných kôl postúpia na krajské kolo, ktoré sa bude konať v Trnave.

          • Zbierka potravín SČK

          • Vo štvrtok 12. októbra 2017 sa konala Zbierka potravín pre sociálne odkázaných občanov, ktorú už pravidelne v októbri organizuje Slovenský červený kríž.  Žiaci II. ročníka Obchodnej akadémie sa zbierky zúčastnili ako dobrovoľníci, ktorí rozdávali kupujúcim v Kauflande informačné letáčiky a  preberali darované potraviny.  

        • Život potom - beseda s p. Arendom
          • Život potom - beseda s p. Arendom

          • Čo je to druhá generácia holokaustu? Ako vychováva svoje dieťa rodič, ktorý prežil koncentračný tábor? Kde má "domov" človek, ktorý emigroval? Kde a prečo sa dejú aj dnes vo svete podobné veci ako bol holokaust? Prečo sa v dejinách neustále opakuje násilie a bezprávie? Čo môžeme urobiť, aby sme postavili hrádzu predsudkom a stereotypom?

            Na takéto a podobné otázky hľadali  tretiaci odpovede počas návštevy pána Arenda – sociológa, ktorý medzi študentov Obchodnej akadémie v Seredi zavítal v dňoch 12. a 13. októbra 2017 zo Švajčiarska. Michal Arend sa narodil v roku 1949 v Prahe rodičom, ktorí ako jediní z početnej rodiny prežili holokaust. V roku 1968 emigroval spolu s rodičmi a so sestrou do Švajčiarska, kde žije dodnes.

            Vo svojom projekte „Život potom“ rozpráva študentom stredných škôl v Čechách, Nemecku a na Slovensku o živote a zážitkoch svojich rodičov pred, behom a po ich utrpení v koncentračných táboroch, ale tiež o tom, čo prežil on sám ako ich syn poznamenaný nielen holokaustom, ale aj ďalšími zlomovými udalosťami a krízovým obdobím v nedávnych dejinách bývalého Československa. Po úvodnej  prezentácii sa študenti rozdelili do pracovných skupín a diskutovali o závažných otázkach  týkajúcich sa nielen holokaustu, ale aj súčasných problémoch. Medzi najdiskutovanejšie témy patrili:  Aký je postoj väčšiny obyvateľstva k menšinovým skupinám na Slovensku? Existujú sociálne, náboženské, etnické rozdiely a ako je možné predchádzať násiliu, bezpráviu a diskriminácii jednotlivých menšín? Prečo rastie extrémizmus a neznášanlivosť medzi ľuďmi?                   PaedDr. Mariana Kamenská

             

        • Ekotopfilm
          • Ekotopfilm

          • V utorok 10.10. 2017 sa žiaci prvého ročníka v rámci predmetu Ekológia zúčastnili filmového predstavenia spojeného s panelovou diskusiou s názvom "Ekotopfilm". Medzinárodný filmový festival má takmer polstoročnú tradíciu. Na území bývalého Československa sa festival Ekotopfilm po prvýkrát uskutočnil už v roku 1974 a je tak najstarším filmovým festivalom s environmentálnou tematikou na svete.

            Nosnou myšlienkou aktuálneho ročníka je myšlienka "Na konci evolúcie nie je krása". Úvodný film vychádza z doby antropocénu, teda geologického obdobia, ktoré je závažne poznačené ľudskou činnosťou. Vizuálom sme sa zamýšľali nad evolúciou, rastlinami a živočíchmi, ktoré sa budú musieť prispôsobiť zničeným ekosystémom, ak ľudstvo včas nezakročí v pustošení životného prostredia.

          • Deň TTSK

          • Štvrtok 5. október - Deň TTSK  sme si aj na našej škole  pripomenuli rôznymi aktivitami. Na hodinách marketingu žiaci vyrábali rôzne reklamené a propagačné predmety - letáčiky, záložky, kalendáriky s logom TTSK, ktoré použijeme pri propagácii našej školy na základných školách, či na Dni otvorených dverí, ktorý plánujeme v decembri.  Na hodinách hospodárskej geografie si žiaci zopakovali základné údaje o Trnavskom kraji - rozlohu, počet obyvateľov, významné miesta a mestá kraja. Na hodinách dejepisu a slovenského jazyka si zase pripomenuli významné osobnosti Trnavského kraja, o ktorých pod vedením p. Kamenskej a p. Baranovej zhotovili aj zaujímavú nástenku. Spoznávanie nášho kraja už tradične na našej škole prebieha aj zaujímavou netradičnou formou vyučovania - formou exkurzií.  Žiaci I. ročníka sa zúčastnili exkurzie po Seredi, žiaci II. ročníka zasa exkurzie na Záhorí. Súčasťou aktivít ku Dňu TTSK bude aj to, že sa naša škola zapojí do okresného kola on-line súťaže "Kraj, ktorý je mojim domovom". Budeme držať palce, aby sa nám podarilo prebojovať do krajského kola v Trnave.

        • Exkurzia Sereď
          • Exkurzia Sereď

          • Spoznávame svoj región, spoznávame svoje mesto
             
            Od prvých chvíľ stredoškolského štúdia je zážitkové učenie pre prvákov Obchodnej akadémie v Seredi zaujímavé. Prvú tému zo slovenského jazyka a literatúry „Učenie sa, získavanie a spracovanie informácií“ preberáme priamo na mieste činu – v knižnici. Ochotné pracovníčky knižnice oboznámili žiakov so základnými informačnými prameňmi, o systéme knižníc na Slovensku, zásadami vypožičiavania kníh. Zároveň mohli študenti využiť príležitosť na zápis medzi čitateľov, aby si bez problémov v budúcnosti mohli požičať knihy potrebné na hodiny slovenskej literatúry, či skrátenie svojho voľného času.  Návštevou Mestského múzea  vo Fándlyho fare  si študenti 1. A a 1. B prezreli prezentáciu zachytávajúcu históriu Serede a Šintavského vodného hradu. Hrad Šintava, spomínaný už v Anonymovej kronike, sa nachádzal na nádvorí dnešného seredského kaštieľa a jeho štylizovaný obraz je v erbe mesta Sereď. Ústredná sála Mestského múzea je venovaná premene stredovekého kráľovského hradu Šintava na mohutnú renesančnú protitureckú pevnosť.  V Mestskom parku sme navštívili miesta, kde stála už na prelome  11. a 12. storočia viacpodlažná veža obohnaná kamenným múrom a vodnou priekopou s mostom. Z okien kaštieľa nás sledovala seredská šľachta, ako si ideme pozrieť archeologický výskum jej niekdajšieho života. V rozsiahlych priestoroch zrekonštruovaného bastiónu zaujala študentov maketa kaštieľa . V tichosti opodiaľ stála postava pripomínajúca vojaka, ako na múr zapisuje odslúžené roky v týchto historických priestoroch. Žiaci sa presvedčili, že aj v našom meste  môžeme nájsť historicky zaujímavé miesta.

            PaedDr. Kamenská

        • Exkurzia Záhorie
          • Exkurzia Záhorie

          • So žiakmi II. A triedy Obchodnej akadémie v Seredi sme ako každý rok na jeseň zamierili do Borského Mikuláša na Záhorí, k  malebnému rodnému domčeku Jána Hollého. Pod lipou, ktorú zasadil Eugen Suchoň, pri pomníku J. Hollého sme zapálili kahančeky a položili spomienkovú kyticu kvetov. Odtiaľ naše stopy viedli do Hlbokého, ktoré je spojené s menom štúrovca Jozefa Miloslav Hurbana a na miestnom cintoríne pri mohyle sme sa poklonili jeho pamiatke.  Ďalšou zastávkou bol Naháč, spojený s menom osvietenského spisovateľa Juraja Fándlyho, ktorý pôsobil aj v našom meste ako kaplán.  Pod zrekonštruovanou strechou Fándlyho fary v Naháči sme sa dozvedeli o  štyroch „pilulkách“ na zachovanie pevného zdravia, ktoré odporúča tento osvietenec. Sú to „mysle veselosť, srdca dobrota, miernosť v jedle a trúnku, lahodné tela pohybuvání“. Poslednou zastávkou bola Dolná Krupá. Klasicistický kaštieľ, v ktorom dodnes cítiť atmosféru minulých storočí, by bolo škoda obísť. Uvažujeme nad dojímavými životnými príbehmi „ružovej“ grófky Márie Henriety Chotekovej. Priateľ rodiny Brunsvikovcov, Ludwig van Beethoven, práve tu skomponoval Sonátu mesačného svitu. Na nabratie energie sme využili päťdesiatmetrovú sekvoju v parku kaštieľa. Poznatky získané touto zážitkovou formou rezonujú v našich mysliach a natrvalo sa stávajú súčasťou našich vedomostí. Uvedomujeme si, že aj náš región je plný zaujímavých osobností, kultúrnych pamiatok a historických miest, ktoré by sme mali spoznávať.  Na Záhorie sa 10. októbra vyberie aj trieda II. B.

            PaedDr. Kamenská

        • Jeden deň lídrom
          • Jeden deň lídrom

          • Leaders for a Day - tak znie názov akcie, na ktorej sa v dňoch 4. - 5. 10. 2017 zúčastnila  žiačka 3. A triedy Lucia Bukovská. Aktivita Leaders for a Day má medzinárodný charakter. Ročne sa tejto aktivity pod záštitou siete Junior Achievement zúčastnia stovky študentov.

            Leaders for a Day (Jeden deň lídrom) sa teší veľkej obľube samotných manažérov, ktorí vnímajú túto aktivitu nielen z hľadiska spoločenskej zodpovednosti seba a svojich firiem. Špičkoví manažéri  získavajú prehľad o svojich potenciálnych zamestnancoch, ich kvalifikácii a zručnostiach. Medzi 25 lídrami nechýbal generálny riaditeľ slovenskej pobočky HewlettPackard Enterprise Santiago Aguado, poprední manažéri IBM a AT&T na Slovensku či štátny tajomník Ministerstva hospodárstva SR Rastislav Chovanec.

            Prvý deň sa začínalo v budove Tower 115 v Bratislave workshopmi na tému Štart podnikania a online Marketing, ktoré si pripravila Slovenská sporiteľňa. Neskôr sa pokračovalo ďalším workshopom na tému Google Digitálna garáž. Po skvelých workshopoch sa všetci presunuli na ubytovanie a deň ukončili večerou v Starom meste. Na druhý deň sa začínalo biznis raňajkami v hotely Holiday Inn. Počas raňajok sa k študentom pripojili samotní lídri.  Po raňajkách sa už individuálne presunuli študenti spolu s prideleným lídrom do jeho firmy a zažili s ním jeho typický manažérsky deň. Cez pracovné konferencie, telefonáty, stretnutia a povinnosti. Študenti si z tohto dňa zobrali veľa užitočných a skvelých skúseností a zážitkov, ktoré raz využijú vo svojom vlastnom zamestnaní.

            Akciu ukončili recepciou v hotely Holiday Inn, kde sa stretli všetci lídri a študenti na spoločnej večery a drinku. Programová manažérska Beba Šrenkelová odovzdala študentom a ich lídrom pamätné diplomy. 

        • Deň srdca
          • Deň srdca

          • Srdce na dlani mali v piatok 29. 9. 2017 študenti 2. B triedy Obchodnej akadémie v Seredi, keď svojim učiteľom a spolužiakom rozdávali neoceniteľné rady, ako si udržiavať zdravý životný štýl. Dievčatá v červených tričkách s  KÓDOM  ZDRAVÉHO ŽIVOTA : (0-30-5-120-80)  vysvetľovali, čo znamenajú tieto čísla: 

            O = fajčenie, 30 = minimálne 30 minút chôdze denne, 5 = hladina cholesterolu do 5  mmol/l, 120/80 = hodnoty optimálneho tlaku krvi.

            Študenti  okrem rád rozdávali aj červené srdiečka a kartičky s kódom zdravého života. Zároveň merali krvný tlak,  BMI index a poskytli zdravotnícko–vzdelávacie materiály.

            PaedDr. Mariana Kamenská

          • Zbierka Modrá nezábudka

          • V dňoch 29. 9. 2017 - 3. 10. 2017 prebiehala v takmer 60 mestách Slovenska zbierka Modrá nezábudka. Výťažok zbierky je určený na podporu projektov pre lepšie duševné zdravie ľudí na  Slovensku. V pondelok 2. 10. 2017 sa do zbierky zapojilo aj 9 dobrovoľníkov - žiakov II. ročníka, ktorý navštevujú nepovinný predmet Onkologická výchova. Podarilo sa im vyzbierať 142,82 €.