• Riaditeľské voľno

          • Obchodná akadémia Sereď, v zastúpení Ing. Martou Melayovou, Vám oznamuje,
            že v súlade s § 150 ods. 5 zákona č. 245/2008 Z. z. o výchove a vzdelávaní (školský zákon) a o zmene a doplnení niektorých zákonov v znení neskorších prepisov poskytuje z organizačných  dôvodov všetkým žiakom školy

            riaditeľské voľno
            dňa 13. októbra 2023 – piatok.

            Riadne vyučovanie podľa rozvrhu hodín bude pokračovať v pondelok 16.októbra 2023.

             

          • Literárna exkurzia „Záhorie“

          • Literárna exkurzia po pamätných miestach našich slovenských národovcov nám vyšla  aj napriek nepriazni počasia. Hneď ráno nás privítala upršaná obloha, ale postupne sa začalo vyjasňovať a v Dolnej Krupej sa nám dokonca ukázalo aj slniečko.

            So žiakmi 2. A a 2. B sme zamierili do Borského Mikuláša na Záhorí k malebnému rodnému domčeku Jána Hollého. Milá pani sprievodkyňa nám porozprával zaujímavosti zo života tohto významného bernolákovského básnika.

            Ďalej naše kroky viedli do Hlbokého, do pamätnej izby spojenej s menom štúrovca Jozefa Miloslava Hurbana, na miestnom cintoríne pri mohyle sme sa poklonili jeho pamiatke zapálením kahančeka. 

            S menom osvietenského spisovateľa Juraja Fándlyho je spojené i naše mesto Sereď. Veď tri roky pôsobil u nás ako kaplán. Pod zrekonštruovanou strechou Fándlyho fary v Naháči sme si okrem peknej prehliadky mohli pochutiť na jablkách či hruškách.

            Poslednou zastávkou na našej ceste bola Dolná Krupá. Klasicistický kaštieľ pripomínajúci atmosféru minulých storočí by bolo škoda obísť. Žiaľ nemohli sme zasadnúť do koncertnej freskovej sály, pretože interiér kaštieľa sa renovuje. Spomenuli sme si však na životný príbehmi „ružovej“ grófky Márie Henriety Chotekovej. Priateľ rodiny Brunsvikovcov Ludwig van Beethoven práve tu skomponoval  Sonátu mesačného svitu a venoval ju krásnej Juliette. Na nabratie energie  sme využili päťdesiatmetrovú sekvoju v parku kaštieľa pýšiacu sa titulom „Strom roka 2019.“

            Náš región je plný zaujímavých osobností, kultúrnych pamiatok a historických miest, ktoré môžeme spoznávať. My sa tešíme na ďalšie potulky za literárnou históriou.

          • Mobilná kvapka krvi

          • Dňa 09. 10. 2023 sa na Mestskom úrade v Seredi uskutočnil mobilný odber krvi. Aj študenti Obchodnej akadémie v Seredi sa rozhodli ísť a darovať krv. Na tento humánny čin sa odhodlali dvaja žiaci zo 4. B triedy.

            Veľké ďakujeme patrí Adriánovi Tomášekovi a Viktórii Törökovej, ktorí neváhali a rozhodli sa urobiť niečo pre záchranu iných.

            Veríme, že Viky a Adrián budú príkladom a počet dospelých študentov, ktorí sa rozhodnú darovať to najcennejšie čo človek má a čo v súčasnosti nie je ničím nahraditeľné - ľudskú krv, sa v budúcnosti zvýši.

            Ešte raz veľká vďaka.

          • „Aby bolo dobra viac..."

          • Pod týmto mottom sa konala zbierka Deň nezábudiek 2023. V spolupráci s Ligou za duševné zdravie sa naša škola zapojila podobne ako po iné roky aj do tohtoročnej zbierky. Dobrovoľníčky, študentky 2. ročníka rozdávali krehký kvietok modrej nezábudky všetkým darcom, ktorí nezištne prispeli.

            Pretože pre duševné zdravie človeka je dobré mať možnosť vyrozprávať sa zo svojich trápení a problémov, výťažok zbierky ide hlavne na fungovanie Linky dôvery Nezábudka (0800 800 566). Podarilo sa nám vyzbierať sumu 308,29 €. Ďakujeme všetkým za akékoľvek malé alebo väčšie dobro vo forme príspevku do zbierky, pretože konanie dobra prospieva duševnému zdraviu nielen jednotlivcov, ale aj celej spoločnosti...

            Ak by mal niekto ešte chuť prispieť, môže zaslať prázdnu SMS (v hodnote 3 €) na číslo 833 alebo prispieť akoukoľvek sumou na účet SK30 6500 0000 0000 2057 1089 až do 31. 12 2023.

          • Poznávame peniaze

          • Študenti druhého a tretieho ročníka sa zúčastnili odbornej exkurzie vo viedenskom Erste Campuse pod názvom FLiP.

            FLiP je miestom, kde sa mládež naučí formou hier spoznávať význam financií, konkrétne akú úlohu zohrávajú financie v ich živote.

            Študenti si vyskúšali hospodárenie s peniazmi – ich rozdelenie na bývanie, dopravu do školy alebo práce, jedlo, zábavu, prípadne ich investovanie. Oboznámili sa s termínmi ako lízing, globalizácia, kreditná vs. debetná karta a pod. Nakoniec objavovali pre a proti bezhotovostnej spoločnosti a kryptomeny.

            Po skončení sa plní praktických informácií vybrali na ďalšiu dobrodružnú cestu, cestu domov vlakom.

          • Ocenenie "Škola podnikania 2023"

          • Obchodná akadémia Sereď získala medzinárodné ocenenie „Škola podnikania 2023“

            Obchodná akadémia Sereď spolupracuje s neziskovou vzdelávacou organizáciou Junior Achievement (JA) Slovensko už 30 rokov.  Sme zapojení do 4 vzdelávacích programov – Aplikovaná ekonómia, Viac ako peniaze, Etika v podnikaní a Zručnosti pre úspech.

            Uvedené programy  ako aj Učebnica ekonómie a podnikania sú nevyčerpateľným  zdrojom nových nápadov, aktivít a príkladov. Rozvíjajú nielen zručnosti a kompetencie našich učiteľov, ale umožňujú žiakom zaujímavou formou pochopiť základné ekonomické princípy, zvyšujú ich finančnú gramotnosť, pomáhajú im hľadať nové riešenia pre rozvoj podnikania a rozvíjajú u nich schopnosť správne a zodpovedne sa rozhodovať nielen v pracovnom, ale aj súkromnom živote.

            Za aktívnu spoluprácu a úspechy žiakov našej školy v rámci uvedených vzdelávacích programov, nezisková organizácia nominovala Obchodnú akadémiu Sereď na udelenie ocenenia: „Škola podnikania 2023“. Samotné ocenenie sme si prevzali na 8. ročníku the Entrepreneurial School Award, ktoré sa konalo 11. – 14. júla 2023  v Turecku -  v Istanbule,  na najväčšom európskom podnikateľskom festivale GEN-E. Je to  „celebration event“, na ktorom sa oceňujú  výnimočné školy v oblasti rozvoja podnikavosti mladých ľudí z rôznych európskych krajín.

            JA Slovensko výraznou mierou pomáha škole dosiahnuť náš cieľ, ktorým je poskytnúť žiakovi odborné zručnosti, vedomosti, schopnosti a návyky na výkon povolania či už formou podnikania alebo zamestnaním sa a rozvíjať u nich tvrdé, ale aj mäkké zručnosti, akými sú schopnosť komunikovať, viesť ľudí, zodpovednosť, tímová spolupráca, analytické a tvorivé myslenie.

          • Biela pastelka 2023

          • My, čo vidíme, si ani len nevieme predstaviť, aké je to – nevidieť...
            Pomôcť ľudom, ktorí sú nevidiaci alebo slabozrakí, sme sa rozhodli aj tento školský rok. Naši študenti sa opäť zúčastnili ako dobrovoľníci zbierky „Biela pastelka 2023“. V priestoroch školy ponúkali biele pastelky pre svojich spolužiakov, učiteľov a ďalších zamestnancov školy. Potom v uliciach mesta Sereď oslovovali ľudí a vysvetľovali, na akú záslužnú vec sa vyzbierané peniaze použijú. Každý darca dostal bielu pastelku a k tomu úsmev našich študentiek 2. ročníka. Najväčším zadosťučinením však pre všetkých darcov bude dobrý pocit, že pomohli zlepšiť bežný život ľudí, ku ktorým osud nebol taký prajný. Veríme, že v Únii nevidiacich a slabozrakých Slovenska rozhodnú o čo najlepšom využití
            vyzbieraných peňazí... 

          • Prváci poznávajú Sereď

          • Zážitkové učenie určené žiakom Obchodnej akadémie v Seredi začalo hneď prvou témou zo slovenského jazyka a literatúry „Učenie sa, získavanie a spracovanie informácií“. My sme sa vybrali priamo na miesto činu – do Mestskej knižnice. Pani knihovníčka nás informovala o najstarších knižniciach, o systéme knižníc, o pravidlách výpožičky kníh a o inými zaujímavostiach spojených s knihami.

            Žiaci 1. A a 1. B začali svoje potulky literárno-historickou prehliadkou nášho mesta – Sereď.

            Históriu mesta, Šintavského vodného hradu, kostola, kaštieľa a všetkých významných pamiatok sme si predstavili v Mestskom múzeu na Fándlyho fare. Cestou z múzea sme prešli cez hranicu Nitrianskej a Bratislavskej župy. Naše kroky sa zastavili pri kaštieli, kde nás z okien sledovala seredská šľachta. Cestu za históriou nášho mesta sme ukončili v zrekonštruovanom bastióne. Počuli sme o seredskej „bosorke“ a rekonštrukcii kaštieľa.

            Zistili sme, že aj v Seredi môžeme nájsť zaujímavé miesta a my sme sa o tom spolu s prvákmi presvedčili.

          • Európsky deň jazykov

          • 26. september vyhlásila Rada Európy v roku 2001 za Európsky deň jazykov. Cieľom tohto dňa je upozorniť na dôležitosť učenia sa jazykov, podporiť rozvoj viacjazyčnosti, jazykovej a kultúrnej rozmanitosti, interkultúrneho porozumenia i celoživotného vzdelávania.
            Európsky dňa jazykov 2023 má tento rok motto „Povedzte ÁNO jazykom!“. Spolu so študentmi  sme sa porozprávali o dôležitosti učenia sa cudzích jazykov, o zaujímavostiach týkajúcich sa jazykov a v rámci hodín cudzích jazykov sme robili rôzne aktivity. Na chodbe sme im vytvorili „notice board“, kde mohli písať svoje odkazy (samozrejme v cudzom jazyku).

          • Branný kurz Vysoké Tatry

          • 6. 9. – 8. 9. 2023 sa žiaci 3. ročníka zúčastnili branného kurzu vo Vysokých Tatrách. Ubytovaní boli v rekreačnom zariadení Detský Raj v Tatranskej Lesnej. V stredu hneď po príchode a ubytovaní sa vybrali na turistickú prechádzku do Tatranskej Lomnice. Na druhý deň, vo štvrtok, po raňajkách vyrazili na celodennú túru. Zdatnejšia časť turistov sa vybrala zo Štrbského Plesa na vodopád Skok a menej zdatní žiaci zamierili zo Starého Smokovca na Hrebienok, na Studenovodské vodopády, Rainerovu a Bílikovu chatu. Po večeri všetci spoločne absolvovali besedu s pracovníkom Horskej záchrannej služby. Predstavil veľa zaujímavého o činnosti a náročnej práci záchranárov v našich horách. V piatok po raňajkách sa aj s batožinou všetci previezli Tatranskou železnicou do Starého Smokovca, odkiaľ si skupina zdatnejších žiakov urobila túru na Hrebienok a Studenovodské vodopády a ostatní sa poprechádzali po Starom Smokovci. Poobede všetci vyrazili unavení a plní zážitkov s radosťou domov.

          • Otvorenie šk. r. 2023/2024

          • Pozývame Vás na slávnostné zahájenie šk. roku, ktoré sa uskutoční 4. septembra 2023 o 8.00 h v športovej hale. Prváci počkajú na svoje triedne pred hlavným vchodom do školy, s ostatnými sa vidíme v hale.

          • Záver školského roka 2022/2023

          • Koniec školského roka sa niesol aj v našej škole v znamení oceňovania študentov, či už za vynikajúce vyučovacie výsledky, aktívnu mimoškolskú činnosť, športové úspechy alebo vynikanie v rôznych iných oblastiach. Študenti si domov odniesli "odpracované" vysvedčenia, finančné odmeny alebo malú drobnosť.

            Prajeme Vám, aby ste všetci cez leto načerpali novú silu a pozitívne naladení sa znova stretneme 4. septembra 2023.

          • Slávnostné kladenie vencov pri Pamätníku Legionára na Námestí Republiky.

          • Študenti prvého ročníka sa spolu s vyučujúcimi dňa 28. júna 2023 zúčastnili pietnej spomienky na počesť bojovníkov, ktorí bránili Slovensko proti armáde Maďarskej republiky rád. Slávnostné kladenie vencov sa konalo pri Pamätníku Legionára na Námestí Republiky.
            Ceremoniálu sa zúčastnili zástupcovia Veľvyslanectva ČR, Ministerstva obrany SR, Trnavského samosprávneho kraja, zástupcovia mesta Sereď i samotní občania mesta. Študenti si vypočuli štátne hymny Českej a Slovenskej republiky, príhovor zástupkyne Veľvyslanectva ČR, zástupcu Trnavského samosprávneho kraja Mgr. Jozefa Viskupiča, primátora mesta Sereď Ing. Ondreja Kurbela a ďalších významných predstaviteľov.

          • Oceňovanie študentov mestom Sereď

          • V stredu 28. júna 2023 v Dome kultúry ocenilo mesto Sereď 200 žiakov a študentov zo seredských škôl. Medzi nimi aj našich študentov:

            • Lucia Luptáková, Tamara Pavelková, Barbora LörincováNina Mesárošová -  dievčatá sa zúčastnili župnej olympiády v súťaži stolný tenis žiačok stredných škôl. Na krajskom kole získali 2. miesto.
            • Sofia Lučanská, Veronika Mikulová, Ema Červenková, Vivien Regenová, Viktória Töröková, Romana Čierna – zúčastnili sa na Medzinárodnom veľtrhu cvičných firiem z Čiech a Slovenska. Na veľtrh do Prahy bolo z nich vybratých 25 najlepších. Dievčatá postúpili so svojou cvičnou firmou FRUVEG, ktorej činnosťou bolo druhotné spracovanie  nepredajného ovocia a zeleniny.
            • Lea Miklovičová, Tamara Pavelková, Natália Šuláková, Ema Očenášová, Barbora Lörincová, Monika Hričovská, Martin Blažek, Kristián Gála, Lucia Radimáková, Viktória Lovászová – žiaci boli zapojení do projektu Erasmus+, spolupracovali s cvičnými firmami z Rakúska, Chorvátska, Bulharska a Macedónska.
            • Viktória Dančová - postúpila do celoslovenského kola súťaže „Mladý účtovník“ a tak sa zaradila medzi 32 najlepších mladých účtovníkov na Slovensku. V celoslovenskom kole obsadila 22. miesto. Umiestnenie jej zabezpečilo prijatie na Ekonomickú univerzitu v Bratislave bez prijímacích pohovorov.
            • Nikolas Kňažík, Karin Drgonová, Sarah Yasmin Zrayer, Paulína Soldánová – títo žiaci sa zúčastnili na medzinárodnej súťaži Foodathon 2022, kde sa prezentovali medzi tímami z rôznych štátov sveta. Zadaním súťaže bolo navrhnúť uskutočniteľný reálny produkt na zefektívnenie výroby a zvýšenie udržateľnosti poľnohospodárskeho sektora. Zo SR do súťaže postúpili iba 4 tímy. Naši žiaci navrhli "vermikompostér" - vyrobený z použitých plastových nádob.
            • Karin Drgonová, Sarah Yasmin Zrayer - žiačky sa zapojili aj do súťaže Innovation Camp - je určená pre 100 študentov stredných odborných škôl z celého Slovenska. Študenti sú rozdelení do 5-členných tímov, pracujú na reálnej výzve. Ich úlohou je nájsť najlepšie riešenie na danú tému a prezentovať ho pred odbornou porotou. Téma tohtoročnej výzvy bola: "Rozvoj podnikavosti študentov ako kľúč k úspešnej budúcnosti". Dievčatá obsadili so svojimi tímami prvé a druhé miesto.
            • Hana Valábková - Hanka sa zúčastnila súťaže: "Jazykový kvet" - ide o celoslovenskú  umeleckú súťaž krátkych filmov pre deti a mládež. V kategórii  Filmárikovia (filmy jedného herca v anglickom jazyku) - sama natočila krátky film v anglickom jazyku, získala 1. miesto.
              Okrem toho sa zapojila aj do celoslovenského kola  literárnej súťaže v tvorivom písaní. Napísala esej  na tému "Bojisko internet."
            • Viktória Bojnanská – zúčastnila sa krajského kolo súťaže žiakov stredných škôl  v Spracovaní informácií na počítači. Žiačka obsadila 2. miesto  v kategórii: Úprava textu na počítači pomocou korektorských značiek.

            Gratulujeme a sme hrdí na to, že ste našimi študentmi!

            Zdroj fotografií: https://www.seredskenovinky.sk/clanok/2023-06-28-slavnostne-ocenovanie-najuspesnejsich-ziakov-a-studentov-v-sk-roku-2022-2023

          • Júnové knižné hody...

          • "Projekt realizovaný s finančnou podporou mesta Sereď."

            Aj v priebehu mesiaca jún sme pokračovali v realizácii projektu Knižné hody. Tento rok venované 30. výročiu vzniku samostatnej SR: "Aká si mi krásna, ty rodná zem moja...". Realizácia projektu pozostávala z troch častí. Prvá časť bola určená pre žiakov našej školy. Žiaci jednotlivých tried boli rozdelení po skupinkách, každá skupinka si vyžrebovala príslušný samosprávny kraj. Pozorne si prečítali panely propagujúce jednotlivé kraje  a potom v skupinách riešili pripravené aktivity - krížovky, tajničky, osemsmerovky, puzzle, pexeso a vyplnili tiež test, v ktorom sa nachádzali otázky k obrázkom a textom, ktoré si pozreli na paneloch. Vyriešené aktivity boli bodovo ohodnotené a bolo zostavené poradie úspešnosti riešenia. Na prvom mieste skončila trieda   2. B žiaci  s percentom úspešnosti 83 %.

            Druhá časť bola venovaná žiakom základných škôl. Navštívili nás žiaci základných škôl: ZŠ Šintava, ZŠ J. A. Komenského, Cirkevnej ZŠ a ZŠ J. Fándlyho v Seredi. Na úvod si vypočuli krátku prezentáciu o histórii slovenského národa a formovaní samostatnej SR a oboznámili sa s významom štátnych symbolov. Po rozdelení do skupín si najprv pozreli prezentácie o krajoch SR, ktoré si pre nich pripravili žiaci OA. Následne si ešte prezerali panely, propagujúce jednotlivé kraje a potom sa tiež rozdelili do skupín. Každá skupina spracovávala aktivity príslušného samosprávneho kraja. Po ukončení boli aktivity bodovo ohodnotené a najlepší traja riešitelia dostali vecné odmeny. Aj takouto formou rovesníckeho vyučovania sa dozvedeli veľa nových zaujímavých vecí na našom krásnom Slovensku.

            V rámci tretej časti sme navštívili materské školy v Seredi. Dievčatá oblečené ako princezné maličkým porozprávali o hradoch a zámkoch, ktorých u nás máme naúrekom. Niektorí hrady a zámky poznali, lebo tam už boli so svojimi rodičmi a starými rodičmi. Potom detičkám prečítali rozprávku o princeznej Štebotke a spolu sa zahrali rôzne hry. Na záver detičkám rozdali malé darčeky, ktoré im pripravili žiaci našej školy. Aj takotuo formou sa dá už od útleho detstva vštepovať láska k rodnej krajine a formovať národné povedomie. Po prázdninách ešte budeme ralizovať aktivity v spolupráci s DSS v Seredi.

          • Mladý záchranár Trnavskej župy 2023

          • Opäť po roku sa v Trnave stretli študenti stredných odborných škôl a gymnázií na 3. ročníku súťaže Mladý záchranár 2023. Súťažili 4-členné družstvá z 22 škôl celého Trnavského kraja okrem stredných zdravotných škôl.Za našu školu súťažili študenti 1. B triedy – Bibiana Kudelová, Nina Mesárošová, Ján Vozár a Sophie Amna Zrayer.

            Organizátori súťaže pripravili 6 stanovíšť na rôznych miestach v Trnave, kde boli modelové situácie s rôznymi simulovanými zraneniami, ktoré museli súťažiaci zvládnuť a poskytnúť prvú pomoc. Vo vedomostnom teste museli dokázať, že sú teoreticky odborne dobre pripravení. Ich snahu zachrániť zranených pozorne sledovali odborníci – rozhodcovia, ktorí každý úkon súťažiacich  bodovali a hodnotili. Študenti hneď po poskytnutí prvej pomoci dostali od rozhodcov spätnú väzbu – pochvalu za všetky úkony, ktoré urobili správne a odborné rady, ako ešte lepšie urobiť to, čo urobili nesprávne.

            Vyhodnotenia súťaže sa zúčastnil nielen predseda Trnavského samosprávneho kraja pán Viskupič, ale tiež minister zdravotníctva pán Palkovič, ktorý všetkých súťažiacich pochválil za prípravu na súťaž a celý priebeh súťaže. Podobná súťaž sa nekoná v žiadnom inom samosprávnom kraji a organizátori súťaže veria, že budú inšpiráciou pre ostatné kraje.

            Veď vedieť poskytnúť prvú pomoc a zachrániť svojich blízkych, priateľov ale i neznámych ľudí je nesmierne dôležité. Našim prvákom ďakujeme za reprezentáciu školy a prajeme im, aby všetky vedomosti a zručnosti v poskytovaní prvej pomoci využili aj v ďalších ročníkoch súťaže. Aby sa naplnilo prianie, aby v reálnom živote radšej nikdy poskytovať prvú pomoc nemuseli... A ak bude potrebná, budú pripravení.

          • Júnová Trnava s druhákmi

          • Žiaci druhého ročníka sa v posledných dňoch školského roka zúčastnili literárnohistorickej exkurzie, počas ktorej spoznávali zaujímavosti Trnavy. 27. júna navštívili spolu so šikovným sprievodcom historické centrum mesta, ktoré bolo v roku 1987 vyhlásené za Mestskú pamiatkovú rezerváciu. Vstupnou bránou cez hradby sa nám stalo Bernolákovo súsošie od trnavského sochára Jána Koniareka, kde sme si pripomenuli život a tvorbu Antona Bernoláka, kodifikátora prvej spisovnej slovenčiny. Sprievodca nám porozprával o bohatstvách Trnavy a najzaujímavejších pamiatkach „slovenského Ríma“. Radnica a jej priľahlé budovy ukrývajú tajomné miesta stredovekého väzenia a byt kata. Na budove Divadla Jána Palárika nás zaujalo priečelie budovy, na ktorom sa nachádza latinský nápis, v preklade - Mestská rada a obyvatelia Trnavy vybudovali tento dom Tálie. Bazilika sv. Mikuláša nás privítala nádhernou gotickou výzdobou, obdivovali sme štíhlosť tvarov, lomené oblúky, lomenú klenbu, gotický oltár. V bočnej kaplnke sa nachádza obraz Panny Márie Trnavskej, ochrankyne trnavského ľudu, na ktorom sa v čase najväčších útrap zjavil zázračný krvavý pot a slzy. Porovnávali sme jej barokovú výzdobu s gotickým štýlom interiéru hlavnej lode. Kostnica vedľa kostola bola zaujímavou súčasťou našej prehliadky. Univerzitný kostol zasvätený sv. Jánovi Krstiteľovi druhákov privítal svojou pompéznosťou, dekoratívnosťou a barokovým zlatom zdobeným štýlom.

            Návšteva historických častí Trnavy nám poskytla veľa nových informácií, ktoré rozšírili naše vedomosti aj v rámci regionálnych zaujímavostí Trnavského kraja.