• Deň narcisov 2023

          • Opäť po roku sa naši študenti 1. ročníka zapojili ako dobrovoľníci do zbierky „Deň narcisov 2023“. V uliciach nášho mesta a samozrejme aj miest na celom Slovensku sa objavili 20. apríla na oblečení ľudí krásne žlté narcisy. Študenti ich pripínali všetkým darcom, ktorí prispeli dobrovoľnou sumou. Vyzbieraný finančný príspevok bude použitý na rôzne aktivity, ktoré pripravuje Liga proti rakovine SR onkologickým pacientom. Študenti vyzbierali  krásnu sumu 916,40 €. Veríme, že pomôže práve tým, ktorí našu pomoc najviac potrebujú. Všetkým darcom z radov študentov, zamestnancov školy a obyvateľov Serede patrí naše veľké ĎAKUJEME!

          • „Smeťobranie“

          • Študenti oboch tried 1. ročníka našej školy sa zapojili pri príležitosti „Dňa Zeme“ do skrášľovania mesta zberom smetí. Smeťobranie sa konalo v spolupráci s Mestským úradom v Seredi, ktorý nám dodal rukavice a vrecia na zber odpadu. Prváci sa vybavení dobrou náladou a chuťou pustili do čistenia priestorov nášho mesta od rôznych druhov odpadu. A našli veru všetko možné aj „nemožné“... Niektorí občania mesta totiž nepoznajú základné pravidlá, kde treba ukladať nepotrebné plastové poháre, fľaše, papiere, kovové trúbky a pod. Predsa existujú smetné nádoby na recyklovanie odpadu. Čím viacej smetí zrecyklujeme, o to menej zaťažíme životné prostredie. Študenti majú z odvedenej práce dobrý pocit, pretože pomohli skrášliť priestory mesta Sereď. Mesta, v ktorom študujú a mnohí z nich aj žijú.

          • Bratislava spod dáždnika

          • Potulky literatúrou a históriou sme tento školský  začali v Seredi, pokračovali na Záhorí a žiaci III. A a III. B zavítali 19. apríla do Bratislavy, nášho hlavného mesta. Apríl nás zaskočil upršaným počasím, a v deň našej exkurzie sa nad nami všetci čerti ženili. Napriek tomu sme videli, zažili a počuli veľa zaujímavých vecí a informácií.

            Prvou pamiatkou, ktorú sme navštívili bol pamätník vypínajúci sa nad Bratislavou – Slavín. Druhou zastávkou na poznávacej ceste bola najvýznamnejšia sakrálna stavba a gotický skvost mesta – Dóm sv. Martina. Na vrchole vysokej veže sa na pozlátenom vankúši nachádza kópia uhorskej koruny. V krypte Dómu ležia pozostatky osvietenského spisovateľa J. I. Bajzu.

            Rýchlim krokom sme pod dáždnikmi prešli k  Palácu Uhorskej kráľovskej komory, ktorá sa spája s menom Ľudovíta Štúra. Stará budova Academie Istropolitany dnes slúži mladým študujúcim divadelníkom na Vysokej škole múzických umení. V roku 1465 ju založil kráľ Matej Korvín ako vôbec prvú univerzitu na Slovensku. Dušou kultúrneho a spoločenského života je Hlavné námestie, ktorému dominuje kamenná fontána pripomínajúca legendu o rytierovi Rolandovi, ochrancovi mestských práv. Pod názvom Stará radnica treba rozumieť komplex budov z rôznych slohových období, v ktorom od stredoveku sídlila samospráva slobodného kráľovského mesta na čele s richtárom. Skvostom palácovej a klasicistickej architektúry Bratislavy je palác ostrihomských arcibiskupov, známy ako Primaciálny palác. V reprezentačných priestoroch Primaciálneho paláca sa nachádza unikátna zbierka 6 anglických tapisérií zo 17. storočia, ktoré zobrazujú starú antickú povesť o láske kňažky Hero k Leandrovi. Všetci sme s úžasom sledovali ich romantický príbeh.

            Peknou turistickou atrakciou je prehliadka hlavného mesta turistickým vláčikom - Blaváčikom. Mnohí sedeli v tomto červenom vláčiku prvýkrát.

            Prestávku sme si urobili na Bratislavskom hrade, ktorý patrí k najvýznamnejším dominantám Bratislavy. Viaže sa k nemu i prvá písomná zmienka o Bratislave z roku 907.

            Pred historickou budovou SND, sme si pripomenuli miesto, odkiaľ išla Prvá konská železnica na Slovensku, ktorá smerovala až k nám do Serede.

            Poslednou zastávkou našej exkurzie bol Grasalkovičov palác, nazývaný aj Prezidentský palác. Je to budova, ktorej architektúra sa ponáša na obdobie rokoka. Od roku 1996 sa v nej nachádza sídlo prezidenta Slovenskej republiky, dnes prezidentky Zuzany Čaputovej.

            Uchodení, unavení, zmoknutí ale plní poznatkov a zážitkov z príjemných chvíľ sme sa vrátili domov. Už teraz sa tešíme na ďalšie potulky za vedomosťami.

             

          • 17. ročník Knižné hody

          • Téma 17. ročníka Knižných hodov je venovaná 30. výročiu vzniku samostatnej Slovenskej republiky s názvom:  "Aká si mi krásna, ty rodná zem moja....". V mesiaci február si triedy rozdelili jednotlivé kraje SR, ktoré budú prezentovať nasledovne: 

            • 1.A – Prešovský kraj
            • 1.B – Trenčiansky kraj
            • 2.A – Bratislavský kraj
            • 2.B – Nitriansky kraj
            • 3.A – Banskobystrický kraj
            • 3.B – Trnavský kraj
            • 4.A – Košický kraj
            • 4.B  - Žilinský kraj

            Obsah projektu je zameraný na problematiku historického vývoja, formovania samostatnej Slovenskej republiky, spoznávanie kultúrneho dedičstva, prírodných krás, významných osobností jednotlivých regiónov Slovenska. Pútavými aktivitami chceme širokej verejnosti priblížiť kľúčové historické momenty vývoja Slovenska.

            Rôznymi interaktívnymi metódami chceme uskutočniť trojstupňové, veku primerané poznávanie historického vývoja našej vlasti, jej bohatého kultúrneho dedičstva, pamätihodností a prírodných krás. Prostredníctvom rovesníckeho vyučovania – kvízy, prezentácie, doplňovačky, osemsmerovky, tajničky chceme vzbudiť  u mladých ľudí záujem o národné povedomie, budovať národnú hrdosť a spolupatričnosť, prehĺbiť ich záujem o históriu, súčasnosť a celospoločenské dianie. Spoločne budeme hľadať v minulosti odkaz pre súčasnosť a naše budúce smerovanie na mape Európy. Projekt je zameraný na tri skupiny účastníkov:

            • Aktivity s deťmi v MŠ: Sprostredkovať prostredníctvom rozprávok a balád  zaujímavé príbehy z  histórie našej vlasti. Aby sa už aj najmenší postupne stretávali s bohatým kultúrnym dedičstvom Slovenska. Predpokladné plnenie v mesiaci jún 2023.
            • Aktivity pre žiakov ZŠ a žiakov OA: Rovesníckym a zážitkovým vyučovaním sprostredkovať mladým ľuďom kľúčové historické momenty vývoja vzniku Slovenskej republiky. Vzbudiť v nich záujem o spoznávanie pamätihodností, prírodných krás, významných osobností a kultúrneho dedičstva jenotlivých krajov našej vlasti. Formovať tak v nich národné povedomie a záujem o celospoločenské dianie. Táto časť sa bude realizovať v mesiaci máj 2023 pre žiakov OA Sereď, v mesiaci jún, september a október 2023 pre žiakov ZŠ zo Serede a okolia.
            • Aktivity s klientmi DSS v Seredi: Spoločnými záujmovými aktivitami – pozeranie prezentácií o jednotlivých regiónoch Slovenska, súťažný kvíz o Slovensku, kultúrny program zameraný na prezentáciu ľudového umenia jednotlivých krajov Slovenska, spoločné rozhovory so staršími občanmi - oboznamovať mladých ľudí s udalosťami, ktoré sa odohrávali počas procesu vzniku samostatnej Slovenskej republiky, oboznamovanie sa s prírodnými krásami, pamätihodnosťami a kultúrnym dedičstvom nášho národa. Plánované plnenie mesiac septebmer a október 2023.

            V mesiaci marec - apríl 2023 triedy pripravujú panely, prezentácie, tajničky, osemsmerovky, puzzle a rôzne iné zaujímavé aktivity, pomocou ktorých budeme postupne realizovať naplánoavné akcie.

             

          • Oznam školskej jedálne

          • Vedúca školskej jedálne oznamuje, že od 12. apríla 2023 sa z technických príčin naďalej varí iba jedno jedlo,

            Ďakujeme za pochopenie!

          • Mladý účtovník 2023 - 1. kolo olympiády

          • Vo štvrtok 23. 03. 2023 sa uskutočnilo on-line 1. kolo olympiády Mladý účtovník 2023. Súťažné zadanie je koncipované z čiastkových príkladov špecificky zameraných na konkrétne oblasti – napríklad dlhodobého majetku (obstaranie, odpisovanie, vyradenie, odpredaj), zásob (obstaranie, zaradenie, účtovanie zásob vlastnej výroby, spôsob účtovania A a B, kalkulácia cien, ocenenie zásob pri úbytku), prípadne oblasti pohľadávok a záväzkov (účtovanie u obidvoch strán – odberateľ aj dodávateľ). Viktória Dančová zo IV. A triedy sa umiestnila  na 22. mieste spomedzi 32 najúspešnejších súťažiacich z celého Slovenska. Týchto 32 žiakov sa zúčastní on-line celoštátneho kola olympiády, ktoré sa bude konať 20. apríla 2023

            Študenti, ktorí postúpia do 2. kola olympiády, budú prijatí bez konania prijímacích skúšok na Fakultu riadenia a informatiky Žilinskej univerzity alebo na Obchodnú fakultu, Fakultu hospodárskej informatiky, Fakultu podnikového manažmentu, Fakultu medzinárodných vzťahov Ekonomickej univerzity v Bratislave či na Podnikovohospodársku fakultu so sídlom v Košiciach.

            Gratulujeme k umiestneniu a držíme palce do celoštátneho kola!

          • Riaditeľské voľno

          • Dňa 05. apríla 2023 udeľuje riaditeľka školy všetkým žiakom riaditeľské voľno z prevádzkových dôvodov.

            Prežite pokojné sviatky plné radosti!

            Streteme sa na vyučovaní dňa 12. apríla 2023 (v stredu).

          • Čaro slova

          • V Galantskom osvetovom stredisku sa vo štvrtok  30. 3. stretli recitátori  v umeleckom prednese poézie a prózy III. a IV. kategórie. Naši študenti patria do IV. kategórie okresnej súťaže.

            Tento rok nás reprezentovali v prednese poézie dvaja šikovní recitátori Viktória Töröková z III. B a Matej Baláži z II. B. V umeleckom prednese poézie Matej obsadil druhé a Viki tretie miesto. Obom blahoželáme ku krásnemu umiestneniu!