• Biela pastelka 2023

          • My, čo vidíme, si ani len nevieme predstaviť, aké je to – nevidieť...
            Pomôcť ľudom, ktorí sú nevidiaci alebo slabozrakí, sme sa rozhodli aj tento školský rok. Naši študenti sa opäť zúčastnili ako dobrovoľníci zbierky „Biela pastelka 2023“. V priestoroch školy ponúkali biele pastelky pre svojich spolužiakov, učiteľov a ďalších zamestnancov školy. Potom v uliciach mesta Sereď oslovovali ľudí a vysvetľovali, na akú záslužnú vec sa vyzbierané peniaze použijú. Každý darca dostal bielu pastelku a k tomu úsmev našich študentiek 2. ročníka. Najväčším zadosťučinením však pre všetkých darcov bude dobrý pocit, že pomohli zlepšiť bežný život ľudí, ku ktorým osud nebol taký prajný. Veríme, že v Únii nevidiacich a slabozrakých Slovenska rozhodnú o čo najlepšom využití
            vyzbieraných peňazí... 

          • Prváci poznávajú Sereď

          • Zážitkové učenie určené žiakom Obchodnej akadémie v Seredi začalo hneď prvou témou zo slovenského jazyka a literatúry „Učenie sa, získavanie a spracovanie informácií“. My sme sa vybrali priamo na miesto činu – do Mestskej knižnice. Pani knihovníčka nás informovala o najstarších knižniciach, o systéme knižníc, o pravidlách výpožičky kníh a o inými zaujímavostiach spojených s knihami.

            Žiaci 1. A a 1. B začali svoje potulky literárno-historickou prehliadkou nášho mesta – Sereď.

            Históriu mesta, Šintavského vodného hradu, kostola, kaštieľa a všetkých významných pamiatok sme si predstavili v Mestskom múzeu na Fándlyho fare. Cestou z múzea sme prešli cez hranicu Nitrianskej a Bratislavskej župy. Naše kroky sa zastavili pri kaštieli, kde nás z okien sledovala seredská šľachta. Cestu za históriou nášho mesta sme ukončili v zrekonštruovanom bastióne. Počuli sme o seredskej „bosorke“ a rekonštrukcii kaštieľa.

            Zistili sme, že aj v Seredi môžeme nájsť zaujímavé miesta a my sme sa o tom spolu s prvákmi presvedčili.

          • Európsky deň jazykov

          • 26. september vyhlásila Rada Európy v roku 2001 za Európsky deň jazykov. Cieľom tohto dňa je upozorniť na dôležitosť učenia sa jazykov, podporiť rozvoj viacjazyčnosti, jazykovej a kultúrnej rozmanitosti, interkultúrneho porozumenia i celoživotného vzdelávania.
            Európsky dňa jazykov 2023 má tento rok motto „Povedzte ÁNO jazykom!“. Spolu so študentmi  sme sa porozprávali o dôležitosti učenia sa cudzích jazykov, o zaujímavostiach týkajúcich sa jazykov a v rámci hodín cudzích jazykov sme robili rôzne aktivity. Na chodbe sme im vytvorili „notice board“, kde mohli písať svoje odkazy (samozrejme v cudzom jazyku).

          • Branný kurz Vysoké Tatry

          • 6. 9. – 8. 9. 2023 sa žiaci 3. ročníka zúčastnili branného kurzu vo Vysokých Tatrách. Ubytovaní boli v rekreačnom zariadení Detský Raj v Tatranskej Lesnej. V stredu hneď po príchode a ubytovaní sa vybrali na turistickú prechádzku do Tatranskej Lomnice. Na druhý deň, vo štvrtok, po raňajkách vyrazili na celodennú túru. Zdatnejšia časť turistov sa vybrala zo Štrbského Plesa na vodopád Skok a menej zdatní žiaci zamierili zo Starého Smokovca na Hrebienok, na Studenovodské vodopády, Rainerovu a Bílikovu chatu. Po večeri všetci spoločne absolvovali besedu s pracovníkom Horskej záchrannej služby. Predstavil veľa zaujímavého o činnosti a náročnej práci záchranárov v našich horách. V piatok po raňajkách sa aj s batožinou všetci previezli Tatranskou železnicou do Starého Smokovca, odkiaľ si skupina zdatnejších žiakov urobila túru na Hrebienok a Studenovodské vodopády a ostatní sa poprechádzali po Starom Smokovci. Poobede všetci vyrazili unavení a plní zážitkov s radosťou domov.