• Májové knižné hody...

          • V mesiaci marec a apríl sme spoločne tvorili panely a prezentácie, na ktorých sme spropagovali prírodné krásy, kultúrne a historické zaujímavosti a osobnosti jednotlivých krajov SR. V rámci každej triedy sme vytvorili viaceré prezentácie, ktoré sme si pozreli na triednických hodinách a vybrali sme zo všetkých najlepšiu, ktorá bude reprezentovať príslušný kraj na pripravených aktivitách. Z panelov je nainštalovaná zaujímavá a pútavá výstavka. Jednotlivé triedy budú teraz riešiť pripravené interaktívne aktivity - kvízy, osemsmerovky, puzzle, tajničky, hádanky....  Začali sme štvrtákmi. Ako sa im darilo si môžeme pozrieť na fotografiách...

          • Niečo sa končí, niečo nové začína

          • V piatok 19. mája 2023 bol deň, kedy sa naši maturanti zo 4. A a 4. B rozlúčili so školou, s učiteľmi a s mladšími spolužiakmi. Lúčenie bolo radostné, ale aj trocha smutné, hlasité a cukríkovo sladké.

            Študentom sa začína akademický týždeň a od pondelka 29. mája si overia svoje vedomosti zo slovenského, anglického, nemeckého jazyka a podnikovej ekonomiky pri ústnej odpovedi pred maturitnými komisiami.

            Držíme im palce, aby čas ktorý majú, využili čo najlepšie a zúročili všetko, čo sa za štyri roky naučili.

          • Zamračená Nitra – veselí prváci

          • Nitra milá Nitra, krásne, pokojné mesto. Jedno z najstarších miest Slovenska privítalo žiakov prvého ročníka Obchodnej akadémie v Seredi. 1. A a 1. B v zamračený májový deň okúsili trošku literárnej a kultúrnej histórie v meste pod Zoborom.

            Prvou zastávkou bola katedrála, ktorej história siaha do dávnej minulosti.

            Žiakov najviac zaujal neopakovateľný výhľad z veže katedrály na starobylú ale aj modernú Nitru.

            Diecézne múzeum, kde sme sa dozvedeli informácie o živote a diele sv. Konštantína a sv. Metoda, bola našou ďalšou zastávkou. Videli sme vzácne listiny v latinke a hlaholike.

            Pred hradbami sme si urobili spoločnú fotografiu pri súsoší predstavujúcom solúnskych bratov sv. Konštantína - Cyrila a Metoda. Ich mená sa spájajú s prvým slovanským písmom – hlaholikou.

            Naše kroky smerovali do hornej časti Pribinovho námestia, ktoré zdobí Kluchov palác, jeho nárožie podopiera Corgoň – socha Atlanta. Študenti sa dotýkali palca na soche Corgoňa s vierou, že im prinesie šťastie pri koncoročných písomkách.

            Každá budova lemujúca Pribinovo námestie je svedkom bohatej nitrianskej histórie. V strede námestia sa vyníma socha Pribinu, prvého slovanského kniežaťa sídliaceho v Nitrave.  

            Poslednou zastávkou mal byť zaujímavý objekt - Zoborský kláštor, barokový kláštorný komplex, situovaný na úpätí vrchu Zobor, a tiež Svoradova jaskyňa - Svätý Svorad istý čas žil v jaskyni asketickým spôsobom života. Po smrti boli jeho telesné pozostatky uložené na Nitrianskom hrade, v katedrálnom chráme Svätého Emeráma. Počasie nám však neprialo. Napriek tomu sme si pod Zoborom povedali zaujímavú legendu o sv. Svoradovi a Benediktovi.

            Literárna exkurzia priniesla prvákom veľa zážitkov, napriek nepriazni počasia.

          • Medzinárodná internetová súťaž INTERSTENO

          • Nie každý, kto je zanietený milovník rýchleho písania na klávesnici PC má možnosť zúčastniť sa svetových šampionátov v jednej zo súťažných disciplín spracovania informácií na PC. Vďaka výučbového programu ZAV, ktorého tvorcami sú Jaroslav a Helena Zaviačičoví sa osvedčili súťaže internetovej školy ZAV v odpise textu na klávesnici PC prostredníctvom internetu.
            Aj žiaci našej OA sa zapájajú do tejto súťaže a tak si môžu porovnať svoje výkony vo výsledkovej listine účastníkov z rôznych kontinentov a krajín sveta.
            Z našej školy súťaž dňa 27. 04. 2023 absolvovalo 15 žiakov, v tomto školskom roku už aj žiaci nižších ročníkov:
            Adrián Švehla z I. A, Alexander Gála z I. A, Linda Lopašovská z I. B, Soňa Lörincová z II. A, Lenka Karolová z II. B, Paulína Koleková z II. B, Damián Tengeri, Viktória Dančová,Peter Chatrnúch, Viktória Lovászová, Alžbeta Žemlová, Alexandra Szulányiová – študenti IV. A triedy a Lucia Luptáková, Monika Mitasová a Lara Vajdíková – študentky IV. B triedy.
            V kategórii 13 – 16-ročných sa z našich súťažiacich najlepšie umiestnila Linda Lopašovská s výkonom 223 čistých úderov za minútu, percento chýb 0,53 a z celkového počtu 199 súťažiacich sa umiestnila na 171 mieste.
            V kategórii 17 – 20-ročných sa z našich súťažiacich najlepšie umiestnil Adrián Švehla s výkonom 318 čistých úderov za minútu, percento chýb 0,18 a z celkového počtu 528 súťažiacich sa umiestnil na 124 mieste.
            Výsledková listina je zverejnená na webovej stránke intersteno.org.


            Všetkým súťažiacim gratulujeme!