• ERASMUS+ "Ako sme spozná(va)li Severné Macedónsko"

          •       V nedeľu ráno sme sa stretli (skoro) všetci na vlakovej stanici v Seredi, začala naša cesta v rámci programu Erasmus+. Našou cieľovou destináciou bolo Severné Macedónsko. Po vystriedaní niekoľkých dopravných prostriedkov (vlak, autobus, lietadlo, taxi) nás konečne v popoludňajších hodinách privítal Prilep. Je to mesto veľké asi ako Trnava (približne 66 000 obyvateľov) známe najmä produkciou tabaku, mramoru a výrobou elektroniky, textilu, piva a cukroviniek.

                  Oficiálny program začal v pondelok ráno, keď nás privítala riaditeľka SOU Kuzman Josifovski Pitu Ceca Vidova Trajcheska. Témou projektu je „Training firms boost your success“, výmena skúseností medzi cvičnými firmami, preto sme pokračovali prezentáciami cvičných firiem.  K štyrom prezentáciám firiem (Boxies, a. s.; Honeybae – Slovensko, Moses – Bulharsko, Main fashion Style – Severné Macedónsko) domáci pripojili aj prezentáciu o meste Prilep, ktoré sme si spolu s našim sprievodcom (učiteľom dejepisu Alexandrom) popoludní prezreli.

                  Druhý deň začal prípravami cvičných firiem na  veľtrh, ale ani sme sa nenazdali a už sme nastupovali do autobusu smer Kavadarci - mesto vo vinohradníckom regióne Tikveš. Tu sme navštívili regionálne múzeum, kde sme okrem krojov a predmetov, ktoré používali v domácnosti, obdivovali aj rôzne nástroje a zariadenia slúžiace na spracovanie hrozna. Nasledovalo múzeum vinárstva (na Balkáne sa nachádzajú iba 2 takéto múzeá, to druhé je v Čiernej Hore) spojené s ochutnávkou vína. Na spiatočnej ceste sme sa zastavili v pravoslávnom  kostole sv. Dimitrija, kde sme zapálili sviečky.

                  Vrcholom programu je vždy veľtrh cvičných firiem, ktorý sa tentokrát konal v stredu. Obe naše firmy zanechali určite vo všetkých návštevníkoch nezmazateľnú stopu. Hlasovanie o najlepšie logo vyhrala slovenská Honeybae, nasledovaná ďalšou našou firmou Boxies, a. s. Na treťom mieste skončili domáci. Popoludňajší program zahŕňal návštevu múzea tabaku, kde sme sa prostredníctvom pútavých historiek pána Alexandra dozvedeli veľa zaujímavých vecí o tabaku, výrobe cigariet, cigár, fajok, zápaliek...

                  Vo štvrtok sme sa tešili na návštevu mesta Ochrid, nachádzajúceho sa pri Ochridskom jazere.  Toto mesto je už od roku 1980 zapísané na zozname svetového dedičstva UNESCO, takže sme boli veľmi zvedaví. A mesto rozhodne nesklamalo. Kráčajúc úzkymi malebnými uličkami starého mesta sme sa nevedeli vynadívať na domy v „tureckom“ štýle postavené v priebehu 19. storočia. Cestu do kopca nám spríjemnili aj zastávky v dielni na výrobu papiera, či v rezbárskej dielni. Tesne pod vrcholom kopca sme prišli ku kostolu sv. Jána Krstiteľa (Kaneo), ktorý sa nachádza na všetkých propagačných materiáloch o Ochride. Ešte krajší ako kostolík bol výhľad na Ochridské jazero s úctyhodnými rozmermi (šírka 15 km, dĺžka 30 km).

                  Ani sme sa nenazdali a v piatok sme sa lúčili so školou a macedónskymi študentami. Čokoládová torta na záver bola príjemným bonusom. Deň sme zakončili spoločnou večerou spojenou s odovzdávaním  účastníckych certifikátov. Posledné objatia a naša cesta smerovala znovu do Ochridu, odkiaľ sme plný nových zážitkov odleteli domov na Slovensko. Tešíme sa na ďalšie stretnutie vo februári v bulharskej Sofii.

          • Vianočná nálada

          • Rok prebehol ako voda a opäť je tu čas Vianoc, ktorého neodmysliteľnou súčasťou je krásna vianočná výzdoba.

            Tradíciou na obchodnej akadémii v Seredi je vyhlásenie súťaže o najkrajšiu nástenku a najkrajšiu vianočnú výzdobu triedy. Žiaci povolili uzdu svojej fantázii a skrášľovali svoje triedy v snahe vyhrať túto súťaž. Po dlhšej dobe sa do zdobenia tried zapojili aj naši štvrtáci.

            Členkami hodnotiacej poroty boli kvôli objektívnosti netriedne učiteľky a tie rozhodli, že víťazom sa stala trieda 3. A, ktorá získala sladkú odmenu.

            Víťaznej triede gratulujeme a všetkým zúčastneným ďakujeme za ich snahu vytvoriť nádhernú sviatočnú atmosféru vo svojich triedach, v ktorých sa bude o veľa lepšie učiť.

          • Burza SŠ v Sládkovičove

          • V utorok 6. decembra 2022 sme prijali pozvánku zo ZŠ K. Kuffnera v Sládkovičove na podujatie: "Burza SŠ." Informovali sme žiakov tunajšej školy o aktivitách, ktoré na našej škole organizujeme, o študijnom odbore 6317M obchodná akadémia, o obsahovej náplni jednotlivých predmetov, mimoškolskej činnosti a duálnom vzdelávaní.

          • Koľko lásky sa zmestí do krabice od topánok?

          • Žiaci Obchodnej akadémie v Seredi sa aj tento rok rozhodli potešiť seniorov darčekom a zapojili sa do výzvy „Koľko lásky sa zmestí do krabice od topánok?“

            Podarilo sa nám naplniť 31 krabičiek, do ktorých sme okrem kúska nášho srdiečka vložili aj niečo sladké, niečo slané, niečo teplé, niečo mäkké, niečo voňavé a tiež niečo na zábavu.

            Dúfame, že darčeky od nás potešia seniorov a vykúzlia im úsmev na tvári.

          • Cvičný požiarny poplach

          • Prvý decembrový deň sa na OA uskutočnil cvičný požiarny poplach.

            Po vyhlásení poplachu školským rozhlasom sa uskutočnila evakuácia a žiaci sa presunuli na zhromaždisko osôb – ihrisko za školskou jedálňou. Tu technik požiarnej ochrany urobil krátku prednášku spojenú s praktickou ukážkou použitia hasiacich prístrojov.

            Kto mal záujem, mohol si použitie hasiaceho prístroja vyskúšať aj v praxi.

          • Športové úspechy našich žiakov v novembri

          • V mesiaci november sa uskutočnilo niekoľko športových akcií – okresných kôl. Naši žiaci svojími bojovnými výkonmi dosiahli výborné výsledky.

            Florbal chlapcov sa uskutočnil 4. 11. 2022, chlapci obsadili celkové 4. miesto.

            Florbal dievčat sa konal 16. 11. 2022 a dievčatá obsadili po výbornom výkone celkové 2. miesto.

            Mixvolejbal sa uskutočnil 23. 11. 2022, naši žiaci sa umiestnili na veľmi peknom 3. mieste.

            Basketbal dievčat sa mal konať 25. 11. 2022, avšak súperi neprišli takže dievčatá obsadili automaticky 1. miesto a postúpili na Župnú olympiádu (krajské kolo), ktoré sa uskutoční v apríli 2023.

            Chlapci hrali basketbal 30. 11. 2022, kde po vynikajúcich výkonoch v skupine, v semifinále, ale hlavne vo finále vybojovali celkové 1. miesto a postúpili na Župnú olympiádu (krajské kolo), ktoré sa uskutoční v apríli 2023.

            Všetkým žiakom našej školy srdečne blahoželáme a prajeme im veľa ďalších športových úspechov.

          • Múzeum holokaustu: Diskusia na tému "Hrôzy vojny"

          • V piatok 25. novembra 2022 sa žiaci 2. ročníka zúčastnili v Múzeu holokaustu v Seredi diskusie na tému: "Hrôzy vojny." V diskusii ako hosť vystúpil novinár denníka N -  Marek Tóda, ktorý sa venuje problematike vojny a holokaustu, a tiež Martina Felonenko - Ukrajinka, ktorá je zobrazená na poštovej známke. Pred vojnou viedla na Ukrajine pokojný život obyčajného radového človeka. Bola športovkyňa, tak ako aj jej matka (vicemajsterka v modernej gymnastike). Po vypuknutí vojny odišla na Slovensko. Opisovala život obyčajných ľudí pred vojnou, rozprávala o kultúre, pamiatkach, novostavbách, parkoch, ktoré mali na Ukrajine vybudované. Toto všetko sa teraz ničí, život nadobudol úplne iný rozmer, ľudia čakajú s pokorou a dôstojnosťou, čo sa bude diať ďalej. Ďakovala za pomoc, ktorú poskytuje Slovensko ľuďom na Ukrajine. Ona sama pracuje v centre, ktoré sa zameriava na humanitárnu pomoc.  V závere viackrát vyzdvihla hlavnú myšlienku: máme si ceniť, že máme pokojný život  v mieri. Máme žiť naplno tu a teraz a chrániť pokoj a mier, lebo človek nikdy nevie, čo mu prinesie budúcnosť.   

          • Tretí groš - Knižné hody - zbierka receptov

          • V rámci projektu Knižné hody - Tretí groš, sme zozbierali známe, aj menej známe recepty od našich starých mám, babičiek, prababičiek a susediek. Urobili sme z nich panely, ktoré okrem iného, využijeme aj na hodinách tovaroznalectva a biológie.

            Každá skupina receptov začína informáciami o význame a užitočnosti jednotlivých druhov surovín na výrobu receptu, ako je múka, mlieko, zemiaky a pod., pre ľudský organizmus.

            Všetky zozbierané recepty sme spísali a vytlačili zbierku: "Recepty starých materí...". 

            Sme vďační za múdrosť a skúsenosti našich starých rodičov. Aj takouto formou ich spoločne môžeme uchovávať a odovzdávať ďalším generáciám.

            Projekt je realizovaný s finančnou podporou Mesta Sereď.

          • Olympiáda v anglickom jazyku

          • Dňa 15.11. 2022 sa na našej škole konalo školské kolo Olympiády v anglickom jazyku.
            Z celkovo 13 prihlásených súťažiacich sa súťaže napokon zúčastnilo 9 študentov. Svoje sily si
            zmerali v písomnom teste, ktorý pozostával z gramatiky, slovnej zásoby, čítania a počúvania
            s porozumením, ako aj v ústnej odpovedi, kde ich úlohou bolo vymyslieť príbeh podľa
            obrázku a situačný dialóg. Najlepšie sa s úlohami popasovali:


            1. miesto Lara Vajdíková – 4. B
            2. miesto Paulína Soldánová – 3. A
            3. miesto Damián Tengeri – 4. A


            Blahoželáme a Lare budeme držať palce v okresnom kole. 

          • "Ženský zákon" .... Divadlo J. Palárika Trnava

          • Akosi nám už chýbala vôňa divadla... Šum obecenstva pred prvým zdvihnutím opony, usadenie sa do mäkkého pohodlného kresla, stmievanie svetla pred zvukom prvej repliky a záverečný potlesk po odohratí poslednej scény deja na doskách, ktoré znamenajú svet. Po dvoch rokoch prestávky sme si toto všetko mohli znovu zopakovať. V stredu 9. novembra 2022 sme v divadle J. Palárika v Trnave navštívili divadelné predstavenie "Ženský zákon", v podaní hosťujúceho súboru divadla J. G. Tajovského zo Zvolena. Ponorení do deja sme sa preniesli do dávnej minulosti. Pozorne sme sledovali zápletku a z chuti sme sa zasmiali na vtipných replikách. Modernejšie spracovanie staršej klasiky sa nám všetkým veľmi páčilo. Už sa tešíme na ďalšiu návštevu. 

          • Imatrikulácie prvákov

          • V piatok 14. októbra 2022 sa športová hala zmenila na televízne štúdio Obchodka - vysielala sa hudobná show s témou rok 2000. To bola téma tohtoročných imatrikulácií. Na úvod predviedli svoje pekné tanečné vystúpenie tretiaci, potom druháci a v priebehu programu aj žiaci prvého ročníka. Potom prváci absolvovali disciplíny, ktoré boli skúškou ich vytrvalosti, odvahy a šikovnosti. Po každej disciplíne sa boli "občerstviť  nápojmi z  bufetu", alebo si odniesli sladkú odmenu. Na záver zložili sľub prváci aj ich triedne učiteľky. Zostáva už len dúfať, že sa našim novým spolužiakom bude na škole páčiť a svojimi skutkami a správaním budú napĺňať slová zloženého sľubu. 

          • Knižné hody pokračujú - "Tretí groš..."

          • "Projekt je realizovaný s finančnou podporou mesta Sereď."

             

            V stredu 26. 10. 2022 žiaci II. A triedy v rámci pokračovania projektu Knižné hody navštívili DSS v Seredi. Na úvod milého stretnutia si pripravili krátky kultúrny program - príhovor, tanec a peknú poviedku. Po skončení programu sa s klientami DSS porozprávali, hrali spolu spoločenské hry. Starkí si zaspomínali na svoje mladé časy, s radosťou porozprávali, ako oni trávili voľný čas, ako sa učilo na školách, porozprávali zaujímavé, niekedy humorné, inokedy smutnejšie zážitky zo svojho života. Čas vyhradený na stretnutie veľmi rýchlo ubehol. Starkí boli veľmi spokojní, usmiati a ako sami povedali, tešia sa na ďalšie spoločné stretnutie. V závere stretnutia im naši žiaci odovzdali malé darčeky - pletených anjelikov a maľované motýliky. Darčeky, ktoré žiaci vyrábali počas minulého školského roku sa všetkým veľmi páčili, potešili srdiečka a vyčarili milé úsmevy na tvárach. Stretnutie sme zorganizovali v rámci mesiaca október - mesiaca úcty k starším. Zároveň sme uskutočnili aktivitu v rámci projetku Knižné hody - tretí groš - spolupráca s DSS Sereď.

            V rámci tretej časti projektu - tretí groš - sme dokončili aj panely so zozbieranými receptami. Recepty zbierali žiaci od svojich babičiek a prababičiek. Urobili sme z nich peknú výstavku, ktorú si žiaci mohli pozrieť v priestoroch školy. Panely využijeme aj na vzdelávacie účely. Význam, využitie a užitočnosť jednotlivých druhov potravín vo výžive človeka sa žiaci učia spoznávať na predmetoch biológia a tovaroznalectvo. Aj takto prakticky a užitočne využijeme vytvorené panely s receptami. Zostáva nám ešte dať dohromady všetky zozbierané recepty a vytvoriť z nich publikáciu "Recepty starých materí". Veríme, že si každý v nej nájde svoj receptík na obľúbené jedlo. A možno budeme aj inšpirovať pani kuchárky zo školskej jedálne a uvaria nám niečo nové podľa receptov z nami vydanej zbierky. Už teraz sa tešíme na chutné jedlo.

             

          • Múzeum holokaustu

          • V týchto jesenných mesiacoch študenti prvého a druhého ročníka navštívili Múzeum holokaustu v Seredi. Pripomínanie si týchto udalostí je potrebné neustále. Cieľom však nie je iba spomínať, no treba sa zamyslieť, poučiť a uvedomiť si čo máme, kde a ako žijeme. Sprievodcom bola zdôraznená naša sloboda, rodičia a jedlo. V dnešnej dobe podceňované, no veľmi aktuálne skutočnosti.

          • Záložka do knihy spája slovenské školy

          • Projekt do ktorého sa už tradične a s radosťou zapájame, nás tento školský rok potešil námetom. „Najlepší fantasy príbeh podľa mňa vyzerá takto...“ takouto krásnou témou sme otvorili bránu do nového školského roka. Prváci našej školy hneď začali tvoriť. Nová škola, nové prostredie a do toho fantasy. Čo viac si mohli želať? Nezaostali ani druháci a tretiaci, ktorí pridali pár pekných záložiek.

            Samozrejme Harry Potter, anime, či rôzne fantázie našich študentov zohrali najdôležitejšiu úlohu pri inšpirácii tvorby záložky. Hľadali knihy, námety na internete, či iba vo svojej fantázii.

            Našou partnerskou školou bola Obchodná akadémia Topoľčany. Milá pani profesorka nás hneď kontaktovala a prišlo aj k výmene záložiek a samozrejme propagačných a informačných prospektov o našich školách. Všetko sme stihli v stanovenom čase. Záložiek, ktoré sme poslali na OA Topoľčany bolo oveľa viac ako nám prišlo. Preto sme nemohli potešiť všetkých našich študentov.

            Už teraz sa tešíme na ďalší školský rok a ďalšiu výmenu.

          • ZAV Talenty druhých ročníkov

          • Dňa 25. 10. 2022 sa uskutočnila online súťaž „ZAV Talenty druhých ročníkov“. Žiaci súťažili v niekoľkých disciplínach: ako prvé si zmerali sily v minútovkách (cyklus pozostával z 25 cvičení). Po krátkej prestávke nasledoval 10 minútových odpis s penalizáciou 50 úderov za neopravenú chybu a potom druhý 10 minútový odpis s penalizáciou 100 úderov za neopravenú chybu. Súťaže sa zúčastnili najlepšie píšuci žiaci druhých ročníkov, ktorých výkon je 200 čistých úderov za minútu.

            I keď sa študenti našej školy neumiestnili na popredných priečkach ďakujeme im za reprezentáciu školy a veríme, že ich výkony sa budú zlepšovať a v budúcich súťažiach sa umiestnia na vyšších priečkach.

          • Deň srdca

          • Svetový deň srdca je edukatívny projekt, ktorého hlavnou myšlienkou je zvýšiť povedomie verejnosti o zdravom životnom štýle a propagovať význam prevencie pred srdcovocievnymi problémami.

            Študentky 2. B triedy v utorok 25. 10. merali všetkým študentom a učiteľom krvný tlak, saturáciu, BMI a testovali fajčiarov.

            Dievčatá  mali oblečené červené tričká s  KÓDOM  ZDRAVÉHO ŽIVOTA :

            (0-30-5-120-80) a  vysvetľovali, čo znamenajú tieto čísla:  O = fajčenie, 30 = minimálne 30 minút chôdze denne, 5 = hladina cholesterolu do 5  mmol/l, 120/80 = hodnoty optimálneho tlaku krvi. Záujemcom rozdávali červené srdiečka a osobné kartičky s kódom zdravého života

            Medzi neovplyvniteľné rizikové faktory srdcovocievnych ochorení patrí pohlavie a vek, genetika.

             Ovplyvniteľné faktory, na ktoré sa prevencia zameriava sú fajčenie, nedostatočná životospráva, vysoký krvný tlak, fajčenie, obezita a nadváha, taktiež nezdravý spôsob života a stravovania.

            Veríme, že sa mnohí z našich študentov zamyslia nad správnou životosprávou.

          • Globálne vzdelávanie a festival Jeden svet na školách

          • Tento rok festival Jeden svet a oddelenie globálneho vzdelávania neziskovej organizácie Človek v ohrození pripravili pre učiteľov a žiakov školské projekcie a diskusie k filmom, ktoré sa uskutočnia ONLINE v  týždni  od 5. do 11. novembra. Žiaci 3. B triedy si pozreli v rámci hodín slovenského jazyka film DRAHÉ DETI BUDÚCNOSTI. Projekt sledoval aktivistky a aktivistov protestujúcich v Hongkongu proti politickej správe v Pekingu, ktorú zastupovala politička Carrie Lam. Pozornosť sa zameriavala aj na protesty v Čile proti sociálnej nerovnosti v krajine a na hnutie Piatky za budúcnosť, ktoré v Ugande bojuje za klimatickú spravodlivosť. Hlavné témy ako  klimatická zmena, sociálna spravodlivosť, občiansky aktivizmus sa nám ukázali v inom svetle a veľmi nás oslovili. Následne prebehla diskusia, v ktorej sme sa dozvedeli, že sociálna nerovnosť na Slovensku existuje aj v 21. storočí.

          • Okresné kolo v stolnom tenise

          • Dňa 19. 10. 2022 sa uskutočnilo okresné kolo v stolnom tenise chlapcov a dievčat v Galante. Zúčastnili sa aj naši žiaci a dopadli veľmi úspešne, dievčatá v zložení Tamara Pavelková IV. B, Lucia Luptáková IV. B a Nina Mesárošová I .B vybojovali 1. miesto a postup na krajské kolo (Župná olympiáda). Dievčatám gratulujeme.

            Chlapci v zložení Matúš Slezák II. B, Martin Godály II. A, Kiss Alexej II. B a Šimon Jančich I. B po bojovnom výkone obsadili v skupine 3. miesto a do semifinále sa im postúpiť nepodarilo. Za bojovnosť si však zaslúžia pochvalu.

          • Žijeme Erasmom+

          • Náš projekt Training firms boost your success v rámci programu Erasmus+ pokračoval ďalšou mobilitou, tentokrát sme boli hostiteľmi my.  V dňoch  9. – 15. 10. 2022 sme na Obchodnej akadémii v Seredi privítali cvičné firmy z Bulharska, Rakúska a Severného Macedónska, Pripravili sme pre nich pestrý program. Okrem „povinných jázd“ ako je prehliadka školy a mesta, sme im ukázali aj  Múzeum holokaustu v Seredi, či Trnavu, kde sme si zahrali GPS hru mocný opasok. Najviac asi každého zaujala exkurzia do Hubert-u J.E., kde sme si prezreli podnik a dozvedeli sa viac o výrobe šumivého vína. Nemenej zaujímavá bola aj exkurzia v manufaktúre na výrobu papiera Petrus. Okrem poznatkov o histórii a výrobe papiera sme si odniesli aj papier, ktorý si každý sám vlastnoručne vyrobil.

            Samozrejme, že týždeň nebol iba o zábave a poznávaní, ale aj o práci.  V pondelok nám všetky firmy ukázali svoje prezentácie. Dozvedeli sme sa niečo štruktúre ich firmy, aké výrobky ponúkajú a podobne. Utorok sa niesol v znamení prípravy na veľtrh. Firmy si pripravovali svoje stánky a vyrábali hlasovacie krabičky. Podmienkou bolo, že hlasovacia krabička musí súvisieť s dizajnom stánku, či produktom, ktorý firma ponúka. Usilovná práca všetkých firiem vyvrcholila vo štvrtok, kedy sa konal Veľtrh cvičných firiem. Naši žiaci nakupovali, porovnávali, hodnotili a najmä hlasovali za najlepšiu firmu. Prvé miesto získala firma z Rakúska Schönheitsoase. Učitelia mali tiež možnosť hlasovania, či lepšie povedané hodnotenia, pretože bodovali dizajn stánku, produkt, ktorý firma ponúka, katalóg produktov a prístup k zákazníkovi. U učiteľov najviac zabodovala slovenská Boxies, a.s. Ocenili sme aj najkreatívnejšiu hlasovaciu krabičku, znovu sa najviac páčila krabička Boxies, a.s.   V piatok sme všetko vyhodnotili, odovzdali diplomy a naši hostia sa zúčastnili imatrikulácií prvákov. Ako spomienku (aj keď iba na chvíľu) nám tu zanechali vyrezané tekvice so symbolmi svojich krajín. V sobotu sme sa so všetkými rozlúčili a zaželali im šťastnú cestu. Stretneme sa o mesiac v Severnom Macedónsku.

          • Exkurzia po Záhorí

          • Slnečné počasie nám prialo a naša literárna exkurzia po pamätných miestach našich slovenských národovcov vyšla na 100%. So žiakmi 2. A a B sme zamierili do Borského Mikuláša na Záhorí k malebnému rodnému domčeku Jána Hollého.

            Ďalej naše kroky viedli do Hlbokého, do pamätnej izby spojenej s menom štúrovca Jozefa Miloslava Hurbana a na miestnom cintoríne pri mohyle sme sa poklonili jeho pamiatke zapálením kahančekov. 

            S menom osvietenského spisovateľa Juraja Fándlyho je spojené i naše mesto Sereď. Veď tri roky pôsobil u nás ako kaplán Pod zrekonštruovanou strechou Fándlyho fary v Naháči sme si okrem peknej prehliadky mohli pochutiť na bez kôstkovej jabloni.

            Poslednou zastávkou na našej ceste bola Dolná Krupá. Klasicistický kaštieľ pripomínajúci atmosféru minulých storočí by bolo škoda obísť. Žiaľ nemohli sme zasadnúť do koncertnej freskovej sály, pretože interiér kaštieľa sa renovuje. Pri zaujímavom zanietenom výklade pani sprievodkyne sme dumali  nad dojímavými životnými príbehmi „ružovej“ grófky Márie Henriety Chotekovej. Priateľ rodiny Brunsvikovcov Ludwig van Beethoven práve tu skomponoval  Sonátu mesačného svitu a venoval ju krásnej Juliette. Na nabratie energie využijeme päťdesiatmetrovú sekvoju v parku kaštieľa pýšiacu sa titulom „Strom roka 2019.“

            Uvedomili sme si, že aj náš región je plný zaujímavých osobností, kultúrnych pamiatok a historických miest, ktoré môžeme spoznávať.