• Triedne schôdzky rodičov

          • Milí rodičia, pozývame Vás na triedne schôdzky, ktoré sa uskutočnia 14. novembra 2023 (v utorok) o 16.00 h na obchodnej akadémii.

            Tešíme sa na stretnutie!

          • Školenie manažmentu

          • 25. október 2023 (streda) bol neuveriteľným zážitkom. Predstavitelia študentských firiem sa zúčastnili Školenia manažmentu v Bratislave, ktoré zastrešovala organizácia JA Slovensko v spolupráci s firmou AT&T Global Network Services Slovakia v rámci projektu AT&T Believes.

            Manažéri z AT&T sa s nami podelili aj o svoje skúsenosti, a nebolo to len o projektovom riadení, ale aj leadershipe.

            Školenie bolo zamerané na základy manažérskych zručností. Dôraz bol kladený na riadenie študentskej firmy, venovali sme sa témam ako motivácia, tímová práca a komunikácia v tíme, prezentačné zručnosti, komunikáciu, leadership, time-manažment a riadenie projektov. Mali sme vytvorený aj priestor na výmenu poznatkov a názorov v diskusii so svojimi rovesníkmi. O svoje skúsenosti sa s nami podelili manažéri spoločnosti AT&T, čo považujeme za veľký prínos tejto akcie.

          • Záložka do knihy spája stredné školy

          • Národný inštitút vzdelávania a mládeže vyhlásil k Medzinárodnému mesiacu školských knižníc 2023 12. ročník celoslovenského projektu pre stredné školy. Nadviazanie kontaktov medzi slovenskými strednými školami a podpora čítania prostredníctvom výmeny záložiek do kníh, ktoré žiaci vyrobia ľubovoľnou technikou na vyhlásenú tému - Hrdinovia detektívnych románov. Tento školský rok to boli hlavne prváci, ktorí sa zapojili. Strihali, lepili, kreslili a tvorili veľmi pekné záložky. Niesli sa hlavne v štýle detektívov ako Sherlock Holmes, Hercules Poirot či iní. Výmenu záložiek môžu školy využiť aj k nadviazaniu spolupráce, kontaktov a poznávaniu života žiakov z rôznych kútov Slovenska a zároveň ako súčasť školského projektu. Preto sa každoročne veľmi radi zapájame.

            Našou partnerskou školou bola opäť Obchodná akadémia Topoľčany. Milá pani profesorka nás hneď kontaktovala a prišlo aj k výmene záložiek a samozrejme propagačných a informačných prospektov o našich školách. Všetko sme stihli v stanovenom čase. Záložiek, ktoré sme poslali na OA Topoľčany bolo oveľa viac ako nám prišlo. Preto sme nemohli potešiť všetkých našich študentov.

            Už teraz sa tešíme na ďalší školský rok a ďalšiu výmenu.

          • Halloween

          • Deň pred jesennými prázdninami sme na chodbách našej školy mohli znovu stretnúť študentov prezlečených do originálnych kostýmov.

            Členovia žiackej školskej rady vyhlásili 3 súťažné disciplíny:

            1. Najoriginálnejšia tekvica
            2. Najkrajšia maska
            3. Najrýchlejší lúskač

             

            Súťaže o najkrajšiu tekvicu sa zúčastnili všetky triedy, trieda II.A mala dokonca 2 tekvičky. Všetky tekvice boli nápadito upravené a niektoré tiež dotvorené rôznymi doplnkami.

            Výsledky:

            1. miesto - III. B
            2. miesto - IV. B + III. A
            3. miesto - I. A

             

            Víťazkou súťaže v lúskaní jadierok sa stala Ema Javorová z III. A.

            Súťaž o najkrajšiu masku:

            1. miesto  - „ babičky“ z III.A ( Petra Burianová, Sofia Kurincová, Karolína Surová a Mária Sušilová)
            2. miesto  -  ChipmankoviaII.B ( Linda Lopašovská, Ema Mericová a Scarlett Halčinová) a Smrtka ( Ivan Mizera z II.A).

            Víťazom blahoželáme a tešíme sa o rok!

          • Októbrové knižné hody...

          • "Projekt realizovaný s finančnou podporou mesta Sereď."

            Poslednú časť tohtoročného projetku knižných hodov s témou: "Aká si mi krásna, ty rodná zem moja...", sme venovali aktivitám v DSS Sereď. Mesiac október, ktorý bol vyhlásený v decembri 1990 Valným zhromaždením Organizácie spojených národov Mesiacom úcty k starším, sa stal aj pre nás pripomienkou toho, že si máme vážiť a ctiť tých skôr narodených, ktorých vlasy sú popretkávané šedinami a dávať im najavo našu úctu, uznanie, náklonnosť a pochopenie. 

            V stredu 25. 10. 2023 žiaci III. A triedy s pani učiteľkou Baranovou navštívili DSS v Seredi. Už predtým sme do  DSS preniesli naše panely, na ktorých sme propagovali jednotlivé kraje našej vlasti. Tieto sú rozmiestnené v priestoroch DSS. Na spoločnom posedení žiakov a klientov DSS sme si najprv prezreli pripravené pezentácie, o ktorých žiaci porozprávali rôzne zaujímavosti. Potom sme sa rozdelili do skupín, v rámci ktorých sme spolu s klientami DSS riešili pripravené aktivity - hádanky, osemsmerovky, tajničky, doplňovačky. Starčekom a starenkám sa najviac páčili puzzle a pexesá, prezentujúce prírodné a kultúrne zaujímavosti Slovenska. V spoločných rozhovoroch si zaspomínali, ktoré miesta ešte za mladi navštívili a aké životné príhody sa k nim viažu. Bolo to veľmi milé stretnutie, plné dobrej nálady, emócií a humoru, ktoré obohotilo nielen klientov DSS ale naj nás. Dozvedeli sme sa zase niečo nové o niektorých miestach našej krásnej krajiny.

            Starší ľudia sú našimi trpezlivými učiteľmi, múdrymi radcami aj láskavými priateľmi. Vďaka nadobudnutým poznatkom a celoživotým skúsenostiam môžu byť pre nás prameňom múdrosti, ale i oporou či dobrým príkladom. Ak ich dokážeme trpezlivo počúvať, zistíme, že nám majú čo ponúknuť, majú sa s nami o čo podeliť. Dokážeme si tak vzájomne obohatiť náš život a urobiť krajším ten ich. 

          • Opäť spustené hlasovanie o LCD nástenku

          • Pridajte sa k nám opäť!

            Po pozastavení hlasovania opäť zabojujeme o LCD dotykovú nástenku.

            Doteraz zozbierané hlasy budú všetkým súťažným projektom vynulované kvôli zneužitiu hlasovacieho systému niektorými účastníkmi.

            Hlasovanie bude spustené opäť vo štvrtok 26. 10. 2023 od 10:00 hod. a bude ukončené v piatok 3. 11. 2023 o 22:00 hod.

            Pri prvom hlasovaní je potrebná registrácia https://infokiosk.software/sutaz/ a v ďalších dňoch iba prihlásenie.

            Hlasovať je možné každý deň 1 krát, max. za jeden projekt, po prihlásení.

            Hlasujte s nami! Ďakujeme!

          • Workshop Aj Ty v IT

          • Dievčatá z prvého ročníka sa 25. októbra zúčastnili workshopu s témou "Projektový manažment". V rámci ukážkovej hodiny dievčatá dostali zadanie, ktoré mali vyriešiť - zo špagiet postaviť stavbu. Po uplynutí limitu na vyriešenie zadanej úlohy diskutovali o možnostiach organizácie, plánovaní, tímovej práci a dozvedeli sa, o čom vlastne projektový manažment je.

          • JA Citi Innovation Camp

          • V spolupráci so Citi Foundation JA Slovensko odštartovalo celodennú súťaž JA Citi Innovation Camp. Stredoškoláci zažívajú intenzívnu skúsenosť, ktorá rozvíja ich kreatívne a inovačné schopnosti. Dnešnou výzvou je vymyslieť podnikateľský nápad so vstupným kapitálom do 1000 EUR. Držíme im palce. Našu študentskú firmu zastupovali Lenka Karolová, Timea Jurîčková a Matej Baláži.

            Lenka sa nakoniec umiestnila na peknom 3.mieste

            Zdroj fotografií: fb JA Slovensko, n.o.

          • Riaditeľské voľno

          • Obchodná akadémia Sereď, v zastúpení Ing. Martou Melayovou, Vám oznamuje,
            že v súlade s § 150 ods. 5 zákona č. 245/2008 Z. z. o výchove a vzdelávaní (školský zákon) a o zmene a doplnení niektorých zákonov v znení neskorších prepisov poskytuje z organizačných  dôvodov všetkým žiakom školy

            riaditeľské voľno
            dňa 13. októbra 2023 – piatok.

            Riadne vyučovanie podľa rozvrhu hodín bude pokračovať v pondelok 16.októbra 2023.

             

          • Literárna exkurzia „Záhorie“

          • Literárna exkurzia po pamätných miestach našich slovenských národovcov nám vyšla  aj napriek nepriazni počasia. Hneď ráno nás privítala upršaná obloha, ale postupne sa začalo vyjasňovať a v Dolnej Krupej sa nám dokonca ukázalo aj slniečko.

            So žiakmi 2. A a 2. B sme zamierili do Borského Mikuláša na Záhorí k malebnému rodnému domčeku Jána Hollého. Milá pani sprievodkyňa nám porozprával zaujímavosti zo života tohto významného bernolákovského básnika.

            Ďalej naše kroky viedli do Hlbokého, do pamätnej izby spojenej s menom štúrovca Jozefa Miloslava Hurbana, na miestnom cintoríne pri mohyle sme sa poklonili jeho pamiatke zapálením kahančeka. 

            S menom osvietenského spisovateľa Juraja Fándlyho je spojené i naše mesto Sereď. Veď tri roky pôsobil u nás ako kaplán. Pod zrekonštruovanou strechou Fándlyho fary v Naháči sme si okrem peknej prehliadky mohli pochutiť na jablkách či hruškách.

            Poslednou zastávkou na našej ceste bola Dolná Krupá. Klasicistický kaštieľ pripomínajúci atmosféru minulých storočí by bolo škoda obísť. Žiaľ nemohli sme zasadnúť do koncertnej freskovej sály, pretože interiér kaštieľa sa renovuje. Spomenuli sme si však na životný príbehmi „ružovej“ grófky Márie Henriety Chotekovej. Priateľ rodiny Brunsvikovcov Ludwig van Beethoven práve tu skomponoval  Sonátu mesačného svitu a venoval ju krásnej Juliette. Na nabratie energie  sme využili päťdesiatmetrovú sekvoju v parku kaštieľa pýšiacu sa titulom „Strom roka 2019.“

            Náš región je plný zaujímavých osobností, kultúrnych pamiatok a historických miest, ktoré môžeme spoznávať. My sa tešíme na ďalšie potulky za literárnou históriou.

          • Mobilná kvapka krvi

          • Dňa 09. 10. 2023 sa na Mestskom úrade v Seredi uskutočnil mobilný odber krvi. Aj študenti Obchodnej akadémie v Seredi sa rozhodli ísť a darovať krv. Na tento humánny čin sa odhodlali dvaja žiaci zo 4. B triedy.

            Veľké ďakujeme patrí Adriánovi Tomášekovi a Viktórii Törökovej, ktorí neváhali a rozhodli sa urobiť niečo pre záchranu iných.

            Veríme, že Viky a Adrián budú príkladom a počet dospelých študentov, ktorí sa rozhodnú darovať to najcennejšie čo človek má a čo v súčasnosti nie je ničím nahraditeľné - ľudskú krv, sa v budúcnosti zvýši.

            Ešte raz veľká vďaka.

          • „Aby bolo dobra viac..."

          • Pod týmto mottom sa konala zbierka Deň nezábudiek 2023. V spolupráci s Ligou za duševné zdravie sa naša škola zapojila podobne ako po iné roky aj do tohtoročnej zbierky. Dobrovoľníčky, študentky 2. ročníka rozdávali krehký kvietok modrej nezábudky všetkým darcom, ktorí nezištne prispeli.

            Pretože pre duševné zdravie človeka je dobré mať možnosť vyrozprávať sa zo svojich trápení a problémov, výťažok zbierky ide hlavne na fungovanie Linky dôvery Nezábudka (0800 800 566). Podarilo sa nám vyzbierať sumu 308,29 €. Ďakujeme všetkým za akékoľvek malé alebo väčšie dobro vo forme príspevku do zbierky, pretože konanie dobra prospieva duševnému zdraviu nielen jednotlivcov, ale aj celej spoločnosti...

            Ak by mal niekto ešte chuť prispieť, môže zaslať prázdnu SMS (v hodnote 3 €) na číslo 833 alebo prispieť akoukoľvek sumou na účet SK30 6500 0000 0000 2057 1089 až do 31. 12 2023.

          • Poznávame peniaze

          • Študenti druhého a tretieho ročníka sa zúčastnili odbornej exkurzie vo viedenskom Erste Campuse pod názvom FLiP.

            FLiP je miestom, kde sa mládež naučí formou hier spoznávať význam financií, konkrétne akú úlohu zohrávajú financie v ich živote.

            Študenti si vyskúšali hospodárenie s peniazmi – ich rozdelenie na bývanie, dopravu do školy alebo práce, jedlo, zábavu, prípadne ich investovanie. Oboznámili sa s termínmi ako lízing, globalizácia, kreditná vs. debetná karta a pod. Nakoniec objavovali pre a proti bezhotovostnej spoločnosti a kryptomeny.

            Po skončení sa plní praktických informácií vybrali na ďalšiu dobrodružnú cestu, cestu domov vlakom.

          • Ocenenie "Škola podnikania 2023"

          • Obchodná akadémia Sereď získala medzinárodné ocenenie „Škola podnikania 2023“

            Obchodná akadémia Sereď spolupracuje s neziskovou vzdelávacou organizáciou Junior Achievement (JA) Slovensko už 30 rokov.  Sme zapojení do 4 vzdelávacích programov – Aplikovaná ekonómia, Viac ako peniaze, Etika v podnikaní a Zručnosti pre úspech.

            Uvedené programy  ako aj Učebnica ekonómie a podnikania sú nevyčerpateľným  zdrojom nových nápadov, aktivít a príkladov. Rozvíjajú nielen zručnosti a kompetencie našich učiteľov, ale umožňujú žiakom zaujímavou formou pochopiť základné ekonomické princípy, zvyšujú ich finančnú gramotnosť, pomáhajú im hľadať nové riešenia pre rozvoj podnikania a rozvíjajú u nich schopnosť správne a zodpovedne sa rozhodovať nielen v pracovnom, ale aj súkromnom živote.

            Za aktívnu spoluprácu a úspechy žiakov našej školy v rámci uvedených vzdelávacích programov, nezisková organizácia nominovala Obchodnú akadémiu Sereď na udelenie ocenenia: „Škola podnikania 2023“. Samotné ocenenie sme si prevzali na 8. ročníku the Entrepreneurial School Award, ktoré sa konalo 11. – 14. júla 2023  v Turecku -  v Istanbule,  na najväčšom európskom podnikateľskom festivale GEN-E. Je to  „celebration event“, na ktorom sa oceňujú  výnimočné školy v oblasti rozvoja podnikavosti mladých ľudí z rôznych európskych krajín.

            JA Slovensko výraznou mierou pomáha škole dosiahnuť náš cieľ, ktorým je poskytnúť žiakovi odborné zručnosti, vedomosti, schopnosti a návyky na výkon povolania či už formou podnikania alebo zamestnaním sa a rozvíjať u nich tvrdé, ale aj mäkké zručnosti, akými sú schopnosť komunikovať, viesť ľudí, zodpovednosť, tímová spolupráca, analytické a tvorivé myslenie.

          • Biela pastelka 2023

          • My, čo vidíme, si ani len nevieme predstaviť, aké je to – nevidieť...
            Pomôcť ľudom, ktorí sú nevidiaci alebo slabozrakí, sme sa rozhodli aj tento školský rok. Naši študenti sa opäť zúčastnili ako dobrovoľníci zbierky „Biela pastelka 2023“. V priestoroch školy ponúkali biele pastelky pre svojich spolužiakov, učiteľov a ďalších zamestnancov školy. Potom v uliciach mesta Sereď oslovovali ľudí a vysvetľovali, na akú záslužnú vec sa vyzbierané peniaze použijú. Každý darca dostal bielu pastelku a k tomu úsmev našich študentiek 2. ročníka. Najväčším zadosťučinením však pre všetkých darcov bude dobrý pocit, že pomohli zlepšiť bežný život ľudí, ku ktorým osud nebol taký prajný. Veríme, že v Únii nevidiacich a slabozrakých Slovenska rozhodnú o čo najlepšom využití
            vyzbieraných peňazí... 

          • Prváci poznávajú Sereď

          • Zážitkové učenie určené žiakom Obchodnej akadémie v Seredi začalo hneď prvou témou zo slovenského jazyka a literatúry „Učenie sa, získavanie a spracovanie informácií“. My sme sa vybrali priamo na miesto činu – do Mestskej knižnice. Pani knihovníčka nás informovala o najstarších knižniciach, o systéme knižníc, o pravidlách výpožičky kníh a o inými zaujímavostiach spojených s knihami.

            Žiaci 1. A a 1. B začali svoje potulky literárno-historickou prehliadkou nášho mesta – Sereď.

            Históriu mesta, Šintavského vodného hradu, kostola, kaštieľa a všetkých významných pamiatok sme si predstavili v Mestskom múzeu na Fándlyho fare. Cestou z múzea sme prešli cez hranicu Nitrianskej a Bratislavskej župy. Naše kroky sa zastavili pri kaštieli, kde nás z okien sledovala seredská šľachta. Cestu za históriou nášho mesta sme ukončili v zrekonštruovanom bastióne. Počuli sme o seredskej „bosorke“ a rekonštrukcii kaštieľa.

            Zistili sme, že aj v Seredi môžeme nájsť zaujímavé miesta a my sme sa o tom spolu s prvákmi presvedčili.

          • Európsky deň jazykov

          • 26. september vyhlásila Rada Európy v roku 2001 za Európsky deň jazykov. Cieľom tohto dňa je upozorniť na dôležitosť učenia sa jazykov, podporiť rozvoj viacjazyčnosti, jazykovej a kultúrnej rozmanitosti, interkultúrneho porozumenia i celoživotného vzdelávania.
            Európsky dňa jazykov 2023 má tento rok motto „Povedzte ÁNO jazykom!“. Spolu so študentmi  sme sa porozprávali o dôležitosti učenia sa cudzích jazykov, o zaujímavostiach týkajúcich sa jazykov a v rámci hodín cudzích jazykov sme robili rôzne aktivity. Na chodbe sme im vytvorili „notice board“, kde mohli písať svoje odkazy (samozrejme v cudzom jazyku).

          • Branný kurz Vysoké Tatry

          • 6. 9. – 8. 9. 2023 sa žiaci 3. ročníka zúčastnili branného kurzu vo Vysokých Tatrách. Ubytovaní boli v rekreačnom zariadení Detský Raj v Tatranskej Lesnej. V stredu hneď po príchode a ubytovaní sa vybrali na turistickú prechádzku do Tatranskej Lomnice. Na druhý deň, vo štvrtok, po raňajkách vyrazili na celodennú túru. Zdatnejšia časť turistov sa vybrala zo Štrbského Plesa na vodopád Skok a menej zdatní žiaci zamierili zo Starého Smokovca na Hrebienok, na Studenovodské vodopády, Rainerovu a Bílikovu chatu. Po večeri všetci spoločne absolvovali besedu s pracovníkom Horskej záchrannej služby. Predstavil veľa zaujímavého o činnosti a náročnej práci záchranárov v našich horách. V piatok po raňajkách sa aj s batožinou všetci previezli Tatranskou železnicou do Starého Smokovca, odkiaľ si skupina zdatnejších žiakov urobila túru na Hrebienok a Studenovodské vodopády a ostatní sa poprechádzali po Starom Smokovci. Poobede všetci vyrazili unavení a plní zážitkov s radosťou domov.