• Bratislava spod dáždnika

          • Potulky literatúrou a históriou sme tento školský  začali v Seredi, pokračovali na Záhorí a žiaci III. A a III. B zavítali 19. apríla do Bratislavy, nášho hlavného mesta. Apríl nás zaskočil upršaným počasím, a v deň našej exkurzie sa nad nami všetci čerti ženili. Napriek tomu sme videli, zažili a počuli veľa zaujímavých vecí a informácií.

            Prvou pamiatkou, ktorú sme navštívili bol pamätník vypínajúci sa nad Bratislavou – Slavín. Druhou zastávkou na poznávacej ceste bola najvýznamnejšia sakrálna stavba a gotický skvost mesta – Dóm sv. Martina. Na vrchole vysokej veže sa na pozlátenom vankúši nachádza kópia uhorskej koruny. V krypte Dómu ležia pozostatky osvietenského spisovateľa J. I. Bajzu.

            Rýchlim krokom sme pod dáždnikmi prešli k  Palácu Uhorskej kráľovskej komory, ktorá sa spája s menom Ľudovíta Štúra. Stará budova Academie Istropolitany dnes slúži mladým študujúcim divadelníkom na Vysokej škole múzických umení. V roku 1465 ju založil kráľ Matej Korvín ako vôbec prvú univerzitu na Slovensku. Dušou kultúrneho a spoločenského života je Hlavné námestie, ktorému dominuje kamenná fontána pripomínajúca legendu o rytierovi Rolandovi, ochrancovi mestských práv. Pod názvom Stará radnica treba rozumieť komplex budov z rôznych slohových období, v ktorom od stredoveku sídlila samospráva slobodného kráľovského mesta na čele s richtárom. Skvostom palácovej a klasicistickej architektúry Bratislavy je palác ostrihomských arcibiskupov, známy ako Primaciálny palác. V reprezentačných priestoroch Primaciálneho paláca sa nachádza unikátna zbierka 6 anglických tapisérií zo 17. storočia, ktoré zobrazujú starú antickú povesť o láske kňažky Hero k Leandrovi. Všetci sme s úžasom sledovali ich romantický príbeh.

            Peknou turistickou atrakciou je prehliadka hlavného mesta turistickým vláčikom - Blaváčikom. Mnohí sedeli v tomto červenom vláčiku prvýkrát.

            Prestávku sme si urobili na Bratislavskom hrade, ktorý patrí k najvýznamnejším dominantám Bratislavy. Viaže sa k nemu i prvá písomná zmienka o Bratislave z roku 907.

            Pred historickou budovou SND, sme si pripomenuli miesto, odkiaľ išla Prvá konská železnica na Slovensku, ktorá smerovala až k nám do Serede.

            Poslednou zastávkou našej exkurzie bol Grasalkovičov palác, nazývaný aj Prezidentský palác. Je to budova, ktorej architektúra sa ponáša na obdobie rokoka. Od roku 1996 sa v nej nachádza sídlo prezidenta Slovenskej republiky, dnes prezidentky Zuzany Čaputovej.

            Uchodení, unavení, zmoknutí ale plní poznatkov a zážitkov z príjemných chvíľ sme sa vrátili domov. Už teraz sa tešíme na ďalšie potulky za vedomosťami.

             

          • 17. ročník Knižné hody

          • Téma 17. ročníka Knižných hodov je venovaná 30. výročiu vzniku samostatnej Slovenskej republiky s názvom:  "Aká si mi krásna, ty rodná zem moja....". V mesiaci február si triedy rozdelili jednotlivé kraje SR, ktoré budú prezentovať nasledovne: 

            • 1.A – Prešovský kraj
            • 1.B – Trenčiansky kraj
            • 2.A – Bratislavský kraj
            • 2.B – Nitriansky kraj
            • 3.A – Banskobystrický kraj
            • 3.B – Trnavský kraj
            • 4.A – Košický kraj
            • 4.B  - Žilinský kraj

            Obsah projektu je zameraný na problematiku historického vývoja, formovania samostatnej Slovenskej republiky, spoznávanie kultúrneho dedičstva, prírodných krás, významných osobností jednotlivých regiónov Slovenska. Pútavými aktivitami chceme širokej verejnosti priblížiť kľúčové historické momenty vývoja Slovenska.

            Rôznymi interaktívnymi metódami chceme uskutočniť trojstupňové, veku primerané poznávanie historického vývoja našej vlasti, jej bohatého kultúrneho dedičstva, pamätihodností a prírodných krás. Prostredníctvom rovesníckeho vyučovania – kvízy, prezentácie, doplňovačky, osemsmerovky, tajničky chceme vzbudiť  u mladých ľudí záujem o národné povedomie, budovať národnú hrdosť a spolupatričnosť, prehĺbiť ich záujem o históriu, súčasnosť a celospoločenské dianie. Spoločne budeme hľadať v minulosti odkaz pre súčasnosť a naše budúce smerovanie na mape Európy. Projekt je zameraný na tri skupiny účastníkov:

            • Aktivity s deťmi v MŠ: Sprostredkovať prostredníctvom rozprávok a balád  zaujímavé príbehy z  histórie našej vlasti. Aby sa už aj najmenší postupne stretávali s bohatým kultúrnym dedičstvom Slovenska. Predpokladné plnenie v mesiaci jún 2023.
            • Aktivity pre žiakov ZŠ a žiakov OA: Rovesníckym a zážitkovým vyučovaním sprostredkovať mladým ľuďom kľúčové historické momenty vývoja vzniku Slovenskej republiky. Vzbudiť v nich záujem o spoznávanie pamätihodností, prírodných krás, významných osobností a kultúrneho dedičstva jenotlivých krajov našej vlasti. Formovať tak v nich národné povedomie a záujem o celospoločenské dianie. Táto časť sa bude realizovať v mesiaci máj 2023 pre žiakov OA Sereď, v mesiaci jún, september a október 2023 pre žiakov ZŠ zo Serede a okolia.
            • Aktivity s klientmi DSS v Seredi: Spoločnými záujmovými aktivitami – pozeranie prezentácií o jednotlivých regiónoch Slovenska, súťažný kvíz o Slovensku, kultúrny program zameraný na prezentáciu ľudového umenia jednotlivých krajov Slovenska, spoločné rozhovory so staršími občanmi - oboznamovať mladých ľudí s udalosťami, ktoré sa odohrávali počas procesu vzniku samostatnej Slovenskej republiky, oboznamovanie sa s prírodnými krásami, pamätihodnosťami a kultúrnym dedičstvom nášho národa. Plánované plnenie mesiac septebmer a október 2023.

            V mesiaci marec - apríl 2023 triedy pripravujú panely, prezentácie, tajničky, osemsmerovky, puzzle a rôzne iné zaujímavé aktivity, pomocou ktorých budeme postupne realizovať naplánoavné akcie.

             

          • Oznam školskej jedálne

          • Vedúca školskej jedálne oznamuje, že od 12. apríla 2023 sa z technických príčin naďalej varí iba jedno jedlo,

            Ďakujeme za pochopenie!

          • Rodičovské schôdzky

          • Vážení rodičia,

            pozývame Vás na rodičovské schôdzky, ktoré sa budú konať dňa 18. apríla (v utorok) o 16.00 h.

            Tešíme sa na stretnutie.

          • Mladý účtovník 2023 - 1. kolo olympiády

          • Vo štvrtok 23. 03. 2023 sa uskutočnilo on-line 1. kolo olympiády Mladý účtovník 2023. Súťažné zadanie je koncipované z čiastkových príkladov špecificky zameraných na konkrétne oblasti – napríklad dlhodobého majetku (obstaranie, odpisovanie, vyradenie, odpredaj), zásob (obstaranie, zaradenie, účtovanie zásob vlastnej výroby, spôsob účtovania A a B, kalkulácia cien, ocenenie zásob pri úbytku), prípadne oblasti pohľadávok a záväzkov (účtovanie u obidvoch strán – odberateľ aj dodávateľ). Viktória Dančová zo IV. A triedy sa umiestnila  na 22. mieste spomedzi 32 najúspešnejších súťažiacich z celého Slovenska. Týchto 32 žiakov sa zúčastní on-line celoštátneho kola olympiády, ktoré sa bude konať 20. apríla 2023

            Študenti, ktorí postúpia do 2. kola olympiády, budú prijatí bez konania prijímacích skúšok na Fakultu riadenia a informatiky Žilinskej univerzity alebo na Obchodnú fakultu, Fakultu hospodárskej informatiky, Fakultu podnikového manažmentu, Fakultu medzinárodných vzťahov Ekonomickej univerzity v Bratislave či na Podnikovohospodársku fakultu so sídlom v Košiciach.

            Gratulujeme k umiestneniu a držíme palce do celoštátneho kola!

          • Riaditeľské voľno

          • Dňa 05. apríla 2023 udeľuje riaditeľka školy všetkým žiakom riaditeľské voľno z prevádzkových dôvodov.

            Prežite pokojné sviatky plné radosti!

            Streteme sa na vyučovaní dňa 12. apríla 2023 (v stredu).

          • Čaro slova

          • V Galantskom osvetovom stredisku sa vo štvrtok  30. 3. stretli recitátori  v umeleckom prednese poézie a prózy III. a IV. kategórie. Naši študenti patria do IV. kategórie okresnej súťaže.

            Tento rok nás reprezentovali v prednese poézie dvaja šikovní recitátori Viktória Töröková z III. B a Matej Baláži z II. B. V umeleckom prednese poézie Matej obsadil druhé a Viki tretie miesto. Obom blahoželáme ku krásnemu umiestneniu!

          • Topoľčianky

          • Dňa 15. marca sa študenti 1. ročníka zúčastnili návštevy mesta Topoľčianky. Prvou zastávkou bol renesančno-barokový zámok s klasicistickými prístavbami. Prezreli sme si kaplnku, rozsiahlu zbierku zbraní, či porcelánu. Zaujala nás vyše 200 ročná zámocká knižnica, kde je uložených viac než 14 000 kníh. Medzi nimi sa nachádza aj Grammatica slavica,  prvá slovenská gramatika z pera Antona Bernoláka z r. 1790. Súčasťou prehliadky boli izby, ktoré slúžili ako letné sídlo prezidentov, napr. T. G. Masaryka. Zámok je zároveň národnou kultúrnou pamiatkou.

            Následne sme sa presunuli do Národného žrebčína, ktorý patrí k najvýznamnejším šľachtiteľským a chovateľským centrám ušľachtilých koní v Európe. Celkový počet koní je viac ako 550 kusov. Zároveň sme mali možnosť vidieť nádherného bieleho teplokrvníka, Lipicana, ktorý sa stal symbolickým darom kráľovnej Alžbety II. pri jej návšteve Slovenska v r. 2008.

            Návšteva žrebčína sa študentom veľmi páčila a zo zámku si odniesli kúsok z histórie našej krásnej domoviny, Slovenska.

          • 57. ročník SIP - celoštátne kolo

          • SIP je súťaž v spracovaní informácií na počítači, ktorá je určená pre žiakov stredných škôl v Slovenskej republike. Prebieha v troch kategóriách: písanie na počítači, úprava textu na počítači a profesionálne spracovanie textu – wordprocessing. Cieľom súťaže je vyhľadávanie talentovaných a nadaných študentov, rozvíjať ich tvorivé kompetencie a vytvárať trvalý vzťah k rozvíjaniu počítačovej gramotnosti pri využívaní moderných technológií na spracúvanie informácií. Vyhlasovateľom súťaže je Ministerstvo školstva, vedy, výskumu a športu SR.

            Tento rok sa konal 57. ročník súťaže, ktorú každoročne organizuje Štátny inštitút odborného vzdelávania v Bratislave. Súťaž má tri kolá: školské, krajské a celoštátne. Každý ročník sa usporadúva na strednej škole v inom meste. 

            Celoštátne kolo sa tento rok konalo v dňoch 21. – 23. marca 2023 na Obchodnej akadémii v Seredi.  Slávnostné zahájenie prebehlo v obradnej sále Mestského úradu v Seredi, kde všetkých privítala viceprimátorka Mária Fačkovcová. O kultúrnu vložku sa postarali žiaci Základnej umeleckej školy J. F. Kvetoňa v Seredi. Pedagógom sa písomne verejne poďakoval Branislav Hadár, riaditeľ Štátneho inštitútu odborného vzdelávania za to, že sa aktívne, často aj vo svojom voľnom čase venujú talentovaným žiakom. Dôkazom toho sú ich výborné výsledky nie len doma, ale aj v zahraničí. Poďakovanie adresoval aj členom celoštátnej odbornej hodnotiacej komisie za ich prácu, postrehy a pomoc, ktorú preukazujú na celoštátnom kole.

            V príhovore sa predstavila aj pani Alžbeta Balková predsedníčka celoštátnej odbornej komisie. Oboznámila prítomných s priebehom súťaže, predstavila členov celoštátnej odbornej komisie a privítala súťažiacich. V prvej disciplíne - písanie na počítači sa predstavilo 20 študentov z celého Slovenska s najrýchlejšími prstami, ktorí svojimi výkonmi ukázali svoju schopnosť presne odpísať text z papierovej predlohy. V druhej disciplíne - úprava textu na počítači ukázalo svoj talent 12 študentov, ktorí upravovali text podľa korektorských značiek. Do tretej disciplíny - profesionálne spracovanie textu na počítači – wordprocessing - postúpilo 12 študentov, ktorí preukázali svoje vedomosti a zručnosti pri úprave textu v textovom editore.

            Odborná komisia sa zameriavala na rýchlosť, presnosť, zručnosť v písaní a kvalitu práce s počítačom. Žiaci Obchodnej akadémie v Seredi tento rok nepostúpili do celoštátneho kola, hoci v kategórii úprava textu na počítači skončili iba dve miesta pod postupovou čiarou. Na záverečnom vyhodnotení súťaže predsedníčka celoštátnej odbornej komisie pani Alžbeta Balková vyhlásila víťazov jednotlivých kategórií, ktorým boli odovzdané diplomy a vecné ceny. Súťaž ukončila záverečným príhovorom riaditeľka Obchodnej akadémie v Seredi pani Marta Melayová, ktorá zároveň odovzdala "klávesnicu" ako symbolickú štafetu realizátorovi 58. ročníka SIP, ktorým bude v marci 2024 Obchodná akadémia v Prievidzi.

        • Organizácia vyučovania počas SIP
          • Organizácia vyučovania počas SIP

          • V dňoch 21. - 23. marca 2023 naša škola organizuje 57. ročník celoštátnej súťaže v spracovaní informácií na počítači (SIP).

            Riaditeľka školy preto z organizačných dôvodov:

            • dňa 22. 03. 2023 (streda) kráti vyučovanie, vyučovanie končí 11,00 h,
            • dňa 23. 03. 2023 (štvrtok) udeľuje riaditeľské voľno.

            Vyučovanie bude pokračovať podľa riadneho rozvrhu dňa 24. 03. 2023.

          • Veľkú medailu sv. Gorazda si prevzala PaedDr. Mariana Kamenská, učiteľka z Obchodnej akadémie v Seredi

          • Každý rok Ministerstvo školstva udeľuje vybraným osobnostiam z radov nominovaných pedagógov Cenu svätého Gorazda. Morálne ocenenia v rezorte školstva nesúce meno svätého Gorazda  sú najvyšším stupňom ocenenia a od roku 1999 ho udeľujú ministri školstva pri príležitosti Dňa učiteľov za „mimoriadne výsledky dosiahnuté vo výchove a vzdelávaní a významný podiel na rozvoji školstva SR.“

            Dočasne poverený minister školstva, vedy, výskumu a športu SR Ján Horecký udelil 10. marca 2023 Veľkú medailu, Malú medailu a Ďakovný list sv. Gorazda pedagógom, ktorí sa pričinili o rozvoj školstva na Slovensku.

            Z rúk ministra školstva Jána Horeckého si na slávnostnom podujatí v priestoroch Zimnej jazdiarne Bratislavského hradu prevzala Veľkú medailu svätého Gorazda aj PaedDr. Mariana Kamenská „ za celoživotnú pedagogickú činnosť, vysoko profesionálny prístup k práci, za dlhoročnú prácu s talentovanými literárne nadanými žiakmi a za zavádzanie inovatívnych metód v pedagogickej praxi.“

            Ako si prijala oznámenie o tom, že spomedzi učiteľov z celého Slovenska si sa stala jednou z laureátov Ceny sv. Gorazda?

            Keď som dostala zlatú obálku z MŠ, milo ma to prekvapilo a som nesmierne vďačná za mimoriadne ocenenie mojej celoživotnej pedagogickej práce.

            Aká bola atmosféra v Zimnej jazdiarni Bratislavského hradu pri udeľovaní cien?

            K noblesnej atmosfére nádherne upravených priestorov prispelo aj osobné poďakovanie ministra školstva, profesionálne vystúpenie Speváckeho zboru slovenských učiteliek Ozvena a žilky nám všetkým rozprúdili Kandráčovci. Vysokú úroveň podujatiu dotvorili aj stredné odborné školy, ktoré zabezpečili výzdobu, chutnú a pestrú recepciu.

            Aké si mala pocity pri preberaní najvyššieho stupňa ocenenia Veľkej medaily sv. Gorazda?

            Pocity boli slávnostné a neopakovateľné. Uvedomujem si však, že bez podpory vedenia našej školy a mojich kolegov by sa mi nedarilo realizovať moje niekedy aj bláznivé nápady. Nepodarilo by sa mi založiť tradíciu imatrikulácií na našej škole či Knižných hodov v Seredi, šíriť osvetu o zdravom životnom štýle pri príležitosti Dňa srdca, organizovať projekt „Škola hrou“, viesť HEVI-klub tvorivého písania, zavádzať do vyučovacieho procesu ťažkú, ale potrebnú tému holokaustu, podnecovať študentov k láske k literatúre, divadlu, umeniu, filozofii.  

            Pri preberaní medaily som myslela na študentov, s ktorými som štyridsať rokov diskutovala, recitovala, hrala scénky, vymýšľala kreatívne úlohy, riešila modelové situácie kritického myslenia, niekedy sa usmievala i mračila,  ale vždy som s radosťou každé ráno vstávala a tešila sa na nový školský deň.

            Stáť medzi laureátmi – kolegami z radov učiteľov a zažiť slávnostnú atmosféru by som nikdy nemohla bez podpory môjho manžela a synov, ktorí počas každého školského roka znášali moju zaneprázdnenosť, pomáhali mi so všetkými technickými problémami a s láskou stáli vždy pri mne. 

            Ing. Ľubica Mrvová
            zástupkyňa OA v Seredi

             

            PaedDr. Kamenskú si všimli aj v denníku Pravda - https://spravy.pravda.sk/domace/clanok/660056-horecky-odovzdal-60-ucitelom-cenu-sv-gorazda/

            Celý záznam slávnostného večera nájdete aj na https://www.youtube.com/watch?v=iXakvMkiVgEhttps://www.youtube.com/watch?v=iXakvMkiVgE (PaedDr. Kamenská 1:14:45)

          • Systém overovania kvalifikácií (SOK)

          • Vo februári 2023 bola škole udelená autorizácia v rámci národného projektu Systém overovania kvalifikácií v Slovenskej republike. Jeho cieľom je zabezpečiť overenie kvalifikácií a výsledkov neformálneho vzdelávania vybraných kvalifikácií a tým zvýšiť kvalitu a efektívnosť celoživotného vzdelávania.

            SOK umožňuje každému, kto má potrebné vedomosti, zručnosti a kompetencie, dať si ich overiť  bez toho, aby musel absolvovať vzdelávací kurz alebo sa vrátiť do školy, čím získa doklad preukazujúci jeho kvalifikáciu.

             

            Obchodná akadémia Sereď sa stala  autorizovanou inštitúciou na overenie kvalifikácii :

            • Administratívny pracovník v oblasti ľudských zdrojov
            • Fakturant
            • Nižší účtovník
            • Sekretárka
            • Administratívny pracovník správy a evidencie majetku a
            • Odborný administratívny asistent.
          • Erasmus+ expedícia Sofia

          • Počas jarných prázdnin sa štyri odvážne študentky (Tami, Natálka, Ema a Lea) a dve učiteľky zúčastnili poslednej mobility v rámci projektu Training Firms Boost your Success. Našim cieľom bola bulharská Sofia. Okrem toho, že je to najvyššie položené európske hlavné mesto (ak nerátame horské miništáty), Sofia má určite čo ponúknuť. Navštívili sme napríklad Bulharskú národnú banku, parlament, Katedrálu sv. Alexandra Nevského, Kostol sv. Sofie (podľa ktorého je toto mesto pomenované), Chrám sv. Mikuláša Divotvorcu, či mešitu Baňa Baši. Okrem toho sme videli striedanie stráží pri prezidentskom paláci, budovu vlády, Národné divadlo Ivana Vazova, Sofijskú univerzitu a iné zaujímavosti (napríklad stretnutie bulharského vodiča s betónovým zátarasom na chodníku :D).

            Samozrejme, že sme do Bulharska necestovali iba na výlet. Náplňou projektu je vymieňanie skúseností medzi cvičnými firmami z Rakúska, Bulharska, Slovenska a Severného Macedónska. Našu školu (aj krajinu) reprezentovala cvičná firma Honeybae.  “Medušky” predviedli v pondelok perfektnú prezentáciu firmy a  ich stánok na veľtrhu cvičných firiem v stredu mal tiež veľký úspech. Hostitelia nám  do programu zaradili aj prednášku Ekonomickej univerzity v Sofii o projekte ENGAGE.EU a návštevu Domu Európy. Vo štvrtok  sme ešte navštívili Plovdiv (2. najväčšie bulharské mesto), ktoré bolo Európskym mestom kultúry v roku 2019. Naozaj sa bolo na čo pozerať – rímsky štadión, amfiteáter, meštianske domy z 19. storočia a čerešničkou na torte  bola Biskupská bazilika (ktorú sme hľadali viac ako hodinu :D).

            A čo sme sa naučili? Zistili sme, že v Bulharsku je všade ďaleko (každý deň sme prešli v priemere 8 – 10 km), naučili sme sa používať metro a dozvedeli sme sa, že 1. marca v rámci sviatku Baba Marta sa Bulhari obdarovávajú červeno-bielymi náramkami, ktoré symbolizujú zdravie a šťastie.

          • Škola sa zapojila do programu FinQ

          • FinQ – je inovatívny program pod záštitou Nadácie Slovenskej sporiteľne, ktorý ako prvý na Slovensku prináša komplexné metodické a podporné materiály pre školy, vytvorené s cieľom rozvíjať finančné vzdelávanie a finančnú kultúru žiakov. Je to program, ktorý pomôže žiakom rozvíjať kritické a systémové myslenie v celkovom kontexte financií. Umožní žiakom rozvoj finančnej kultúry v už existujúcich predmetoch. Žiaci sa budú učiť finančnú gramotnosť a budú rozvíjať finančnú kultúru na všetkých vyučovacích hodinách tak, aby si uvedomovali, že sa o financiách vôbec učia. Zmyslom FinQ je, aby sa žiaci naučili čítať s porozumením, kriticky myslieť a aby boli finančne zdatní.

            Učitelia Obchodnej akadémie zapojení do programu FinQ absolvovali dištančné aj prezenčné vzdelávanie v Piešťanoch, aby prostredníctvom metodických listov a učebných úloh dokázali svet financií začleniť priamo do výučby v rámci svojich predmetov. Aby prepojili cez financie vyučovacie hodiny z odborných predmetov – ako  účtovníctvo, podnikovú ekonomiku, hospodárske výpočty a štatistku a iné aj s hodinou anglického jazyka, ruského jazyka, slovenského jazyka, dejepisu, hospodárskej geografie atď.

            Veríme, že program FinQ obohatí vyučovacie hodiny a žiakov aj takáto forma vzdelávania zaujme.

          • Lyžiarsky výcvik Oravská Polhora

          • Týždeň pred jarnými prázdninami sme strávili v Oravskej Polhore na lyžiarskom výcviku. Niektorí z 33 žiakov sa s lyžami na svahu zoznamovali a ostatní sa zdokonaľovali. Počas poobedí sme spoznávali krásne oravské prostredie a večery vyplnili jednotlivé družstvá svojím programom. Kurz bol ukončený pretekmi lyžiarov. Po celom týždni sme sa v plnom počte a spokojní vrátili domov, plní zážitkov, aj nových skúseností.

          • Krajské kolo súťaže v spracovaní informáciií na počítači (SIP) - 57. ročník

          • 8. februára 2023 sa uskutočnilo krajské kolo SIP a po dvoch ročníkoch, ktoré sa konali dištančne, sa tento rok študenti obchodných akadémií celého Trnavského kraja stretli na pôde Obchodnej akadémie v Senici. Našu školu reprezentovali Viktória Bojnanská a Adrián Tomášek z 3. B, Žaneta Pusztakürtyová z 3. A, Damián Tengeri zo 4. B. V tomto ročníku naši študenti súťažili vo všetkých troch kategóriách – písanie na počítači 10-minútový odpis v programe Word, UTX – úprava textu na počítači a Wordprocesing. V kategórii UTX sa naši študenti umiestnili nasledovne - na krásnom 2. mieste Viki Bojnanská, na 3. mieste Žaneta Pusztakürtyová, na 5. mieste Adrián Tomášek a na 7. mieste Damián Tengeri. V písaní na počítači v programe Word – 10-minútový odpis síce nestačili na najlepších, ale svojimi výkonmi presvedčili všetkých o tom, že majú naozaj „rýchle prsty“. V kategórii Wordprocesing súťažila Žaneta, kde skončila na 3. mieste.

            Dúfame, že na celoslovenské kolo sa ako náhradníčky v kategórii UTX prebojujú Viki aj Žaneta. Celoslovenské kolo sa bude konať v marci na pôde našej obchodnej akadémie, kedy privítame tých najlepších z celého Slovenska. Z výkonov našich študentov sa tešíme a blahoželáme im za krásne umiestnenie a reprezentáciu našej školy.

          • Online súťaž – ZAV Zvolen 2023

          • V rámci aktivít INTERINFO SK v spolupráci s internetovou školou ZAV.CZ sa dňa 24. 01. 2023 konala online súťaž ZAV Zvolen 2023.

            Súťaž absolvovali vybraní žiaci druhých, tretích a štvrtých ročníkov. Po prvý krát si vyskúšali preteky aj aktívni pisári z radov 1. ročníkov. Študenti si zmerali sily v odpise minútoviek 25 cvičení, odpis textu penalizácia 50 a odpis textu penalizácia 100.

          • Školské kolo súťaže žiakov v SIP (Spracovanie informácií na PC)

          • Dňa 12. 12. 2022 prebehlo na OA školské kolo súťaže žiakov v SIP. Študenti druhých až štvrtých ročníkov si zmerali sily v 3 disciplínach:

            • písanie na počítači,
            • úprava textu na počítači,
            • profesionálne spracovanie textu – wordprocessing.

             

            Zo súťažiacich sa najlepšie umiestnili:

            - Tomášek A. z 3. B,

            - Bojnanská V. z 3. B,

            - Tengeri D. zo 4. A,

            - Pusztakürtiová Ž. z 3. A.

             

            Žiaci budú reprezentovať školu na „Krajskom kole súťaže žiakov SŠ v SIP“  dňa 08. 02. 2023 v Senici.

            Tomášek A., Bojnanská V. a Tengeri D. budú súťažiť v dvoch disciplínach – písanie na PC a úprava textu na PC. A Pusztakürtiová Ž. okrem prvých dvoch zabojuje aj v tretej disciplíne wordprocessing.


            Držíme palce na krajskom kole!