• Zbierka Dni nezábudiek

          • Liga za duševné zdravie na Slovensku už 16 rokov mení postoje slovenskej verejnosti k zdraviu a svojimi aktivitami znižuje stigmatizáciu ľudí s duševnými poruchami. Staré predsudky nás obmedzujú a môžu spôsobovať diskrimináciu. Súčasťou kampane je Zbierka DNI NEZÁBUDIEK, aby sa získané financie mohli rozdeliť do slovenských regiónov na projekty, ktoré pomáhajú ľuďom s duševnými poruchami. Prevencia je vždy lacnejšia ako liečba. Do zbierky sa v stredu 3. októbra 2018 zapojili aj naši žiaci, ktorým sa podarilo vyzbierať sumu 146,52 €.

          • Deň srdca

          • September, počas ktorého si verejnosť pripomína aj Svetový deň srdca, na Slovensku už vyše desať rokov patrí srdcu a prevencii srdcovocievnych ochorení.
            Aj my sa každoročne zapájame do tohto významného edukatívneho projektu,
            ktorého hlavnou myšlienkou je zvýšiť povedomie verejnosti a propagovať význam prevencie pred srdcovocievnymi problémami. 

            Študentky 2.B triedy v piatok 28. 9. 2018 merali všetkým študentom a učiteľom krvný tlak a BMI. Dievčatá  mali oblečené červené tričká s  KÓDOM  ZDRAVÉHO ŽIVOTA :
            (0-30-5-120-80) a vysvetľovali, čo znamenajú tieto čísla: 
            O = fajčenie,
            30 = minimálne 30 minút chôdze denne,
            5 = hladina cholesterolu do 5  mmol/l,
            120/80 = hodnoty optimálneho tlaku krvi.

            Záujemcom rozdávali červené srdiečka a osobné kartičky s kódom zdravého života

            Medzi neovplyvniteľné rizikové faktory srdcovocievnych ochorení patrí pohlavie a vek, genetika. Ovplyvniteľné faktory, na ktoré sa prevencia zameriava sú fajčenie, nedostatočná životospráva, vysoký krvný tlak, fajčenie, obezita a nadváha, taktiež nezdravý spôsob života a stravovania.

          • Kongres finančných riaditeľov

          • Dňa 28. 09. 2018 sa žiaci 4.B triedy Lukáš Sabo a Adriána Šáliová zúčastnili kongresu finančných riaditeľov a manažérov spoločnosti Fincentrum a. s. v Šamoríne, v priestoroch hotela X-Bionic. Prioritou tohto kongresu boli novinky z oblasti poisťovníctva a investícií. Počas celého dňa bolo možné zúčastniť sa troch workshopov, ktoré mali tematické názvy – motivation, inspiration inovation. Kongresu sa však nezúčastnili iba riaditelia a manažéri tejto spoločnosti. Medzi pozvanými boli aj zástupcovia rôznych poisťovní (UNIQA, ALLIANZ, AXA) či investičných spoločností (AMUDNI, CONSEQ, IAD INVESTMENTS). Záver kongresu sa niesol v duchu motivačnej prednášky Mariána Jelínka – trénera a kouča českého hokejistu Jaromíra Jágra.

          • Cezpoľný beh žiakov SŠ

          • Okresné kolo súťaže - Cezpoľný beh žiakov SŠ, sa konal v stredu, 26. septembra 2018 v mestskom parku v  Galante. Našu školu zastupovalo družstvo dievčat - Bibiana Poláková - II. A, Paulína Zajková - I. A a S. Skubeňová - I. A, ktoré súťažili na 3-kilometrovej trati a obsadili pekné 3. miesto. Družstvo chlapcov Kristián Mikláš  a Šimon Krajča - obidvaja z II. B, súťažili na 5-kilometrovej trati. Kristián Mikláš v súťaži jednotlivcov obsadil 3. miesto.

          • Rýchle prsty 2018

          • 1. ročník celoštátneho sústredenia - spracovanie údajov na počítači - sa konal sa v Bratislave, na Obchodnej akadémii, Nevädzová 3, v dňoch 19. – 21. 9. 2018. Hlavný organizátor - Obchodná akadémia - spolupracovala s partnermi INTERINFO Slovensko, Škola ZAV, Katedra pedagogiky NHF EUBA a Bratislavský samosprávny kraj, ktorý poskytol priestory na sústredenie. Našu školu zastupovali dvaja žiaci Alexandra Csemezová z 2. B a Adrián Szabó z 3. B triedy.

            Tréningy viedli tréneri - Jaroslav Zaviačič, vicemajster sveta v písaní na stroji a Helena Zaviačičová, deväťnásobná majsterka sveta v písaní na klávesnici, držiteľka svetového rekordu 928 čistých úderov za minútu. Obaja sú autormi programovanej výučby písania na počítači – Škola ZAV, s ktorým naša škola už štyri roky pracuje. Sústredenie bolo prínosom nielen pre zúčastnených žiakov, ale aj pre vyučujúcich, ktorí sa dozvedeli o pripravovaných novinkách v úprave hlavičkového papiera externých písomností a mohli si vzájomne vymeniť svoje skúsenosti s výučbou administratívy a korešpondencie.

          • Zbierka Biela pastelka

          • Biela pastelka je verejná zbierka na podporu ľudí so zrakovým postihnutím. Jej výnos slúži na dofinancovanie aktivít, ktoré nevidiacim a slabozrakým ľuďom pomáhajú začleniť sa do bežného života. Ide o špecializované sociálne poradenstvo a realizáciu kurzov, pomocou ktorých klienti získavajú zručnosti nevyhnutné pre každodenný život. Je to napríklad bezpečná chôdza s bielou palicou, čítanie a písanie Braillovho písma a sebaobslužné činnosti ako varenie, upratovanie, osobná hygiena, komunikačné zručnosti a podobne. V piatok 21. septembra 2018 sa aj 10 dobrovoľníčok z našej školy zúčastnilo na tejto charitatívnej akcii. Podarilo sa im vyzbierať 299,48 €.

          • Branný kurz

          • Žiaci III. ročníka sa v dňoch 12. 9. - 14. 9. 2018 zúčastnili branného kurzu v Tatranskej Lomnici. Po príchode do Tatier nás privítalo krásne počasie, ako stvorené na vysokohorské túry. Lanovkou sme sa vyviezli na Skalnaté pleso a odtiaľ sme zošlapali na Hrebienok. Cestou sme si oddýchli na Zamkovského chate a odskočili sme si pozrieť aj vodopády pri Rainerovej chate. Druhý deň sme sa poprechádzali popri Štrbskom plese, tí odvážnejší sa vydali na túru k vodopádu Skok a my ostatní sme magistrálou prešli na Popradské pleso. Tam sa trošku mračilo, no nakoniec nás počasie nesklamalo a po prehliadke Symbolického cintorína sme sa zmorení večer vrátili naspäť do Tatranskej Lomnice. Po večeri sme sa dozvedeli veľa zaujímavého o práci záchranárov z Horskej služby na besede s p. Svätojánskym, dlhoročným členom tatranskej horskej služby. V piatok sme po raňajkách zdolali výstup k Belianskej jaskyni. Prezreli sme si jej krásnu kvapľovú výzdobu, zdolali sme aj nekonečne veľa schodov a síce vyčerpaní, ale plní nových zážitkov sme sa večer vrátili domov. 

          • Holokaust - pietna spomienka

          • Študenti druhého ročníka sa spolu s vyučujúcimi dňa 7. septembra 2018 zúčastnili pietnej spomienky na obete holokaustu a rasového násilia. Slávnostné kladenie vencov sa konalo v mestskom parku v Seredi. Akcia prebiehala pod záštitou –  Trnavského samosprávneho kraja,  Galantského osvetového strediska, Mesta Sereď a Slovenského národného múzea, Múzea židovskej kultúry v Bratislave a Múzea Holokaustu v Seredi. Z významných hostí treba spomenúť mimoriadneho a splnomocneného veľvyslanca  štátu Izrael v SR, mimoriadneho a splnomocneného veľvyslanca  Spojených štátov amerických v SR, predsedu TTSK, primátora mesta Holíč, riaditeľa Múzea holokaustu v Seredi, zástupcu primátora mesta Sereď. Na úvod odznela modlitba v hebrejskom jazyku za mučeníkov ŠOA, v ktorej sa prosí za milióny Židov, mužov a žien, chlapcov a dievčat, ktorí boli neľútostne popravení počas II. svetovej vojny. Po úvodných príhovoroch si všetci spoločne  uctili pamiatku obetí holokaustu položením vencov k pamätníku. Zároveň bolo zapálených sedem sviečok. Šesť z nich symbolizuje šesť miliónov obetí a siedma večné svetlo a zároveň nádej v budúci život v mieri, zapálila ju žiačka našej školy Alexandra Hužovičová z 2. A.

          • Začiatok šk. roka 2018/2019

          • Po dvojmesačnom oddychu sme opäť prekročili brány školy. Prázdniny ubehli, ani sme sa nenazdali ako. Niektorí leňošili pri vode alebo podnikali túry na horách, niektorí si vychutnávli chvíľky ničnerobenia doma a tí pracovitejší zrezávali na brigáde. Tak či onak, pre každého čas oddchychu skončil a začíname odznova. Osobitne vítame u nás našich prvákov. Dúfame, že si čoskoro zvyknú a naučia sa rýchlo orientovať v spleti chodieb a dorazia správne a načas na vyučovacie hodiny. Štvrtákom zasa želáme pevné nervy a veľa vytrvalosti pri príprave na maturitné skúšky. A nám všetkým? Nám všetkým želáme pekný a úspešný školský rok 2018/2019!

          • Koniec školského roka 2017/2018

          • Posledné zvonenie, slávnostná akadémia v športovej hale, pochvaly, ocenenia, priania veselých a bezstarostných prázdnin, počas ktorých všetci načerpajú sily do nového školského roka. Túžobne očakávaný deň nielen žiakmi, ale aj učiteľmi. Aj takto nejako vyzerá posledný deň v škole.

            Prajeme Vám veľa pekných prázdninových zážitkov!

          • Literárna exkurzia Trnava

          • V stredu 27. júna 2018 sa druháci v sprievode pána v dobovom oblečení zo 17. storočia vybrali po chodníčkoch najstaršieho slobodného kráľovského mesta - Trnavy. Začali sme pri Bernolákovej bráne, prezreli sme si miestnosti bývalej Radnice, domček kata, väzenské cely a pivnice z 11. storočia. Potom sme sa zastavlili pri dome kde žil a pracoval Mikuláš Schneider Trnavský, zašli sme do kostnice pri Kostole sv. Mikuláša, prešli sme sa okolo židovských synagóg a svoju prehliadku sme končili prehliadkou Kostola sv. Jána Krstiteľa a budov bývalej Trnavskej univerzity. Na záver si niektorí prezreli Trnavu aj z mestskej veže a obohotení novými vedomosťami a zaujímovosťami z histórie tohto krásneho starobylého mesta sme sa vrátili domov.

          • Exkurzia Amazon

          • Dňa 26.06.2018 sme navštívili najväčšie reverzné logistické centrum Slovenska – AMAZON. Rozkladá sa na ploche 60 000 m2 a je zamerané na vybavenie nedoručených alebo vrátených zásielok v rámci Európy.

            Pani Remenárová nás stručne oboznámila s históriou a princípmi fungovania centra. Zaujalo nás, že zamestnanci robia štyri dni v týždni 10 hodín a piatok až nedeľu majú voľno.

            Prešli sme aj prevádzkou, v ktorej vládli systém, čistota a poriadok, boxy na triedenie boli farebne odlíšené a každé pracovisko bolo označené svetelnou signalizáciou, ktorá oznamovala, či je dané pracovné miesto bez problémov alebo nie. Podniku záleží aj na životnom prostredí a preto sa snaží všetky materiály recyklovať.

            Medzi zamestnancami sme stretli aj našich bývalých spolužiakov. Preto je pravdepodobné, že o pár mesiacov budú aj niektorí z nás prechádzať halami podniku už nie ako návštevníci, ale ako zamestnanci firmy.

          • Viedeň

          • Dňa 21. 6. sa 1. A a 1. B trieda zúčastnila koncoročného výletu vo Viedni. Cestovali sme metrom po celej Viedni. Bol to pre nás všetkých veľký zážitok. Obdivovali sme rôzne pamiatky a spoznávali históriu tohto zaujímavého mesta. Každý si prišiel na svoje aj v podobe kolotočov a iných atrakcií v Pratri. Po zábave nasledovalo vzdelávanie a trochu kultúry. Navštívili sme Stefanplatz, videli sme Stephansdom a taktiež aj Hundertwasserhaus. Počasie nám prialo a všetkým sa tento príjemne prežitý deň vo Viedni veľmi páčil.

            Simona Haršányiová 1.A

          • ZAV - talenty 1. ročníkov

          • OA Rožňava organizovala 19. a 20. júna 2018 prvý ročník súťaže ZAV 2018 - talenty 1. ročníkov. Súťaže sa mohol zúčastniť žiak 1. ročníka, ktorý má výkon nad 200 čistých úderov za minútu. Z našej školy sa súťaže zúčastnili šikovné pisárky z 1. B triedy - Mária Bernadett Lanczová a Alexandra Csemezová. Po prvom dni, kedy sa konali rozcvičky  a cvičné tréningy, sa v stredu uskutočnila hlavná súťaž, ktorá pozostávala z troch disciplín: odpis na 10 minút (-100) - naše dievčatá sa umiestnili na 15. a 16. mieste zo zúčastnených 25 súťažiacich, odpis na  10 minút (-50) - Bernadett skončila na 11. mieste a Alexandra na 15. mieste a minútovky, kde sa obe umiestnili v poslednej desiatke. Dievčatá nadobudli nové skúsenosti, nadviazali nové priateľstvá a vrátili sa  s predsavzatím, že budú naďalej usilovne trénovať, aby sa ich výkon zlepšoval a v budúcich súťažiach sa umiestnili na vyšších priečkach.

          • Medzinárodný športový deň v Holíči

          • Dňa 19. júna 2018 sa žiaci našej školy zúčastnili športového stretnutia s medzinárodnou účasťou v Holíči. Hneď po príchode na Strednú odbornú školu, ktorá bola tento rok organizátorom stretnutia, nás privítala p. riaditeľka. Spoločne sme si prezreli areál školy a potom sme sa rozdelili na jednotllivé športoviská, kde prebiehali súťaže.
            Chlapci súťažili vo futbale, dievčatá vo volejbale a zmiešané družstvo hralo stolný tenis.
            Z piatich zúčastnených škôl sa naši chlapci umiestnili na peknom 2. mieste,dievčatá a družstvo stolného tenisu skončili rovnako na 3. mieste.
            Celková atmoséra bola veľmi príjemná, súťaže prebiehali bez problémov. Všetci zúčastnení mali dobrý pocit z príjemne stráveného dňa. Tešíme sa na stretnutie v ďalšom roku.   

            Mgr. Hronská

          • Podujatie "Naše mesto"

          • Dňa 8. júna 2018 sa 44 žiakov našej školy zúčastnilo dobrovoľníckeho podujatia na úprave a čistení mestskej zelene s názvom: „Naše mesto“.

            Oblečení v krikľavo zelených tričkách a vybavení rukavicami a vrecami či farbou a štetcom, sme sa vybrali natierať lavičky v amfiteátri a zbierať odpadky v Zámockom parku, na workaoutovom ihrisku, skateparku a v okolí cesty smerom ku kempingu.

            Naše úsilie odmenili učitelia ekológie a občianskej náuky tak, že sme z týchto predmetov za našu aktivitu dostali jednotku. No motiváciou neboli len jednotky, potešila nás aj skutočnosť, že sme aspoň malou mierou prispeli k skrášleniu  mesta v ktorom žijeme.

          • Zbierka Modrý gombík

          • Už po 14. rok sa organizuje verejná zbierka s názvom Týždeň modrého gombíka. Po minuloročnom úspechu, kedy sa podarilo vyzbierať 57 972,39 eur, bude výťažok tohtoročnej zbierky opäť  smerovať na Ukrajinu. Deťom, ktoré sú priamo ovplyvnené prebiehajúcim konfliktom. Deťom, ktoré museli napriek okolnostiam dospieť skôr, ako mali. Každý, kto prispeje čo i len malou čiastkou na túto humanitárnu zbierku, pomôže deťom na Ukrajine vrátiť aspoň kúsok detstva, na ktoré majú nárok. Dobrovoľníkom z našej školy sa podarilo v piatok 18. mája 2018 vyzbierať sumu 214,82 €. Ďakujeme!

             

          • Rozlúčka so štvrtákmi

          • V piatok 11. mája 2018 sme našich štvrtákov stretali na chodbách  školy v tomto školskom roku poslednýkrát. V športovej hale sa konala rozlúčka so štvrtákmi. Po úvodnej hymne sa im prihovorila riaditeľka školy, ktorá v závere príhovoru prečítala žiakov, ktorí dostali pochvalu od riaditeľky školy a finančnú odmenu z prostriedkov ZRPŠ za aktívnu mimoškolskú činnosť a reprezentáciu školy. Tretiaci im popriali veľa šťastia pri ťahaní maturitných otázok. Všetci im budeme držať palce, aby dobre zvládli skúšku dospelosti a úspešne vykročili do sveta dospelých.

          • Intersteno

          • Medzinárodná internetová súťaž – INERSTENO 2018 aj tento rok zlákala našich žiakov. Medzinárodná súťaž v písaní na počítači prebiehala od 23. apríla 2018 do 9. mája 2018. Z našej školy sa do súťaže zapojilo 28 žiakov. Celkovo sa súťaže zúčastnilo 710 žiakov z viacerých krajín sveta, napr. Česka, Japonska, Chorvátska, Turecka, Maďarska, Talianska, Rakúska. Naši žiaci obstáli veľmi dobre. Za úspešné zvládnutie desať minútového odpisu dostanú certifikát. Všetkým blahoželáme.

             

          • Napísali o Knižných hodoch

          • Študenti Obchodnej akadémie v Seredi usporiadali dňa 10. mája 2018 na Námestí slobody už po dvanástykrát Knižné hody. Každý z doterajších ročníkov bol venovaný inej téme, tento rok bol témou vývoj slovenského divadla: Tália (múza divadelníctva) nás očarila. Oficiálneho zahájenia a úvodného slova sa ujali Margita Knappová - riaditeľka galantského osvetového strediska, Silvia Kováčová - vedúca oddelenia ŠRKaŠ na MÚ v Seredi a Mariana Kamenská - učiteľka na Obchodnej akadémii v Seredi a koordinátorka projektu.

            Na námestí bolo pre návštevníkov pripravených 11 stánkov. Podľa slov učiteľky Mariany Kamenskej v ôsmich stánkoch študenti ponúkali informácie o divadelných predstaveniach a ich autoroch od počiatkov slovenského ochotníckeho divadelníctva, cez vznik profesionálnych divadiel až po súčasnosť.  Deviaty stánok bol venovaný malým návštevníkom, v ktorom sa mohli odfotiť s rôznymi rozprávkovými a divadelnými postavičkami. V desiatom stánku ponúkali študenti aplikovanej  ekonómie svoje produkty. No a v poslednom - jedenástom stánku múzy vítali návštevníkov.

            Okrem už spomínanej prezentácie slovenského divadla študenti predvádzali aj kľúčové scénky z rôznych divadelných hier na javisku. Každá trieda mala rozprávača, ktorý predstavil zvolené divadelné predstavenie, v ktorom žiaci zahrali scénku a rozprávač napokon obsah dopovedal.

            Každý účastník, ktorý sa aktívne zapojil do Knižných hodov a absolvoval rôzne tvorivé aktivity tematicky súvisiace s jednotlivými divadelnými predstaveniami vo všetkých stánkoch, dostal na účastnícky list pečiatku, po vyplnení ktorého sa mohol zapojiť do losovania o rôzne ceny.  No a ako po iné roky, tak ani tento rok nechýbali na námestí rozložené HAPY-vaky, kde si návštevníci v pohodlí mohli prečítať bulletiny divadelných predstavení. Študenti zároveň  pod heslom „Knihy putujú z poličky na lavičky“ ponúkali každému kto prejavil záujem knihy zadarmo.

            Cieľom Knižných hodov je šírenie umeleckého slova medzi obyvateľmi nášho mesta a zároveň prezentácia ich tvorivých a umeleckých aktivít . Knihy zároveň spájajú všetky vekové kategórie. Podľa množstva návštevníkov a nadšeniu študentov bol tento cieľ 10. mája do bodky splnený.

            zdroj: http://novinky.sered.sk/clanky/2018-05-10-knizne-hody-tento-rok-v-znameni-slovenskeho-divadla

            Chcete viac informácií o Knižných hodoch? Pozrite si FB stránku: https://www.facebook.com/kniznehodysered/