• Majstrovstvá okresu - basketbal SŠ chlapci

          • Dňa 30. 3. 2022 sa v Sokolovni Sereď konali Školské majstrovstvá v basketbale chlapcov SŠ. Jedným zo štyroch zúčastnených družstiev bolo aj družstvo chlapcov našej školy - zmiešané družstvo žiakov z tried: I. A, I. B, II. A a II. B. Chlapci s nadšením a húževnatosťou odohrali krásne zápasy. Vo finálovom zápase nakoniec tesne o dva koše prehrali a umiestnili sa na krásnom 2. mieste.
            Srdečne gratulujeme k úspechu a ďakujeme za vzornú reprezentáciu školy!

          • Majstrovstvá okresu vo florbale dievčat SŠ

          • Dňa 23. 3. 2022 sa konali v Športovej hale pri Obchodnej akadémii Sereď Školské majstrovstvá okresu vo florbale dievčat SŠ. Zúčastnil sa aj náš tím - výber žiačok z tried II. A, II. B, III. A, ktorý obsadil krásne 1. miesto. Vďaka tomuto umiestneniu postupujú do krajského kola.

            Srdečne dievčatám blahoželáme a želáme veľa úspechov aj v krajskom kole!

          • Oznam školskej jedálne

          • Dňa 17. - 18. marca 2022 (štvrtok, piatok) sa z prevádzkových dôvodov varí iba obed č. 1. V prípade, ak nemáte záujem o obed č. 1, odhláste sa.

          • INTERSTENO 2022

          • 20. ročník INTERSTENO - medzinárodnej  súťaži v rýchlom písaní na PC sa realizuje aj tento školský rok. Uskutočňuje sa v spolupráci Intersteno a Internetovej školy ZAV. Na Slovensku ju zastrešuje občianske združenie Interinfo SK, ktorého sme súčasťou aj my ako škola. V súťaži je zapojených asi 17 krajín Európy a sveta.

            Súťažný odpis trval desať minút, s penalizáciou 50 úderov za chybu. Súťažnú kategóriu – materinský jazyk si vyskúšalo 13 súťažiacich z tretích ročníkov. Dve tretiačky sa pokúsili písať súťaž aj v anglickom jazyku. Všetci, ktorí dosiahli výkon nad 200 ú./m. dostanú medzinárodný certifikát.

            Ďakujeme všetkým za účasť a peknú reprezentáciu školy.

          • 16. ročník Knižných hodov: "O troch grošoch..."

          • "Projekt je realizovaný s finančnou podporou mesta Sereď."

            Aj v tomto školskom roku realizuje Obchodná akadémia v Seredi s finančnou podporou Mesta Sereď projekt Knižné hody. O jeho popularite a úspešnosti svedčí skutočnosť, že organizujeme už 16. ročník. Tentokrát je zameraný na podporu a rozvoj finančnej gramotnosti mládeže. Pri jeho návrhu a realizácii sme sa inšpirovali známou rozprávkou „O troch grošoch...“. Podobne ako v rozprávke aj my prvý groš požičiavame – aktivity venované žiakom ZŠ, druhý groš si nechávame pre seba – aktivity určené pre žiakov OA Sereď a tretí groš vraciame – našim rodičom, starým rodičom, seniorom.

            Začali sme druhým grošom. Zážitkovým učením – konkrétne ekonomickou hrou „Finančná sloboda“, ktorú pre žiakov 3. ročníka OA pripravila 15. marca 2022 spoločnosť OVB, v rámci ktorej si žiaci vyskúšali, ako vedomosti, schopnosti a zručnosti človeka pri narábaní s financiami môžu vo veľkej miere ovplyvniť jeho prácu, kariéru, bývanie a životnú úroveň. V priebehu hry boli žiakom simulované rôzne životné situácie – potreba zobať si úver na bývanie, štúdium, opravu bytu, domu, nutnosť uzatvoriť životné, úrazové poistenie a s tým súvisiace činnosti – vybavovanie hypotéky, splácanie úveru a úroku, zakladanie termínovaných vkladov, sporenie a iné činnosti na finančnom trhu. Žiaci hľadali možnosti, ako čo najlepšie vyriešiť uvedené životné situácie a sami si navrhovali a volili možnosti, ako častokrát nepriaznivú finančnú situáciu čo najlepšie zvládnuť. Takto si na reálnych príkladoch overili, ako vedia vedomosti získané štúdiom odborných ekonomických predmetov využiť vo svojom bežnom každodennom živote. Vyskúšali si, či by sa vedeli orientovať na trhu finančných produktov. Nakoniec, aj súčasná zložitá ekonomická situácia je dôkazom toho, ako je veľmi dôležité, aby človek vedel hospodárne a rozumne vynakladať finančné prostriedky, a aby tak vedel do budúcna existenčne zabezpečiť seba a svoju rodinu.

          • Kytica 75 ruží

          • Milé prekvapenie prišlo k nám poštou. Dve obálky skrývajúce publikácie s názvom „ Kytica 75 ruží víťazstva nad fašizmom“ s podtitulom „ po stopách holokaustu, oslobodenia a Slovenského národného povstania. Citujeme z úvodu zborníka: Vážení priatelia, do rúk sa Vám dostáva zborník prác detí základných škôl a stredoškolákov „ Kytica 75 ruží“. Zborník obsahuje básne, výtvarné práce, prozaické diela, v ktorých sú zachytené spomienky prevažne starých rodičov detí-autorov predkladaných prác ukazujúcich hrôzy vojny, poukazujúcich na to, čo vojna do života ľudí priniesla. Utrpenie, biedu, nedostatok všetkého. Potláčanie kultúrnej, národnej a rasovej identity...“.

            Teší nás. že v zborníku sa nachádzajú aj práce našej študentky Lary Vajdíkovej a nášho bývalého študenta Mateja Horňáka. Pri písaní poviedok sme načreli do histórie nášho národa. V tom čase by nám ani na um neprišlo, že téma vojny sa nás o niekoľko mesiacov môže bytostne dotýkať

            Túto symbolickú kyticu vydalo Ministerstvo kultúry SR prostredníctvom spoločného projektu so Zväzom protifašistických bojovníkov.

          • 56. ročník Súťaže v spracovaní informácií na počítači

          • Krajské kolo SIP sa uskutočnilo vo februári 2022, distančne už druhý rok. Súťaž SIP sa zrealizovala prostredníctvom videokonferencie v MS Teams. Našu školu v dvoch kategóriách reprezentovali štyria šikovní žiaci.

            Kategória písanie na počítači vo výučbovom programe ZAV – Filip Prešnajder IV. B, Adrián Tomášek II. B, Lara Vajdíková III. B, Damián Tengeri III. A.

            Kategória UTX, úprava textu na počítači Filip a Adrián.

            Najúspešnejším sa stal Filip Prešnajder, ktorý v UTX získal piate miesto. V písaní na počítači bol ešte úspešnejší a stal sa náhradníkom na celoslovenské kolo, ktoré bude v Martine. Tešíme sa a blahoželáme, že sa Filip dostal medzi dvadsať najlepšie a najrýchlejšie píšucich študentov na Slovensku v tomto školskom roku.

          • Oznam školskej jedálne

          • Prihlasovať sa na odber stravy (na celý mesiac alebo iba niektoré dni) musí stravník individuálne, a to elektronicky (www.strava.cz) alebo telefonicky na čísle 031/789 2016 do 7.30 h.

          • ZAV Zvolen 2022

          • Dňa 9. februára 2022 v čase od 9.00 do 10.30 h sa konala súťaž ZAV Zvolen 2022 online v odpise 2 textov z obrazovky s penalizáciou 50 a 100. Súťaž bola určená najmä pre žiakov vo vyšších ročníkoch (2. – 4. roč.). My sme však prvýkrát zapojili aj našich prvákov. Bola to pre nich súťažná skúška. Obstáli, ale veľmi dobre v silnej konkurencii starších spolužiakov.

            Všetkým zúčastneným blahoželáme a ďakujeme za účasť.

            Naši najúspešnejší:

            1. text penalizácia 50 – Kurinec Samuel 1. A, Prešnjader Filip 4. B, Krajčovičová Adela 4. A;

            2. text penalizácia 100 – Kurinec Samuel 1. A, Krajčovičová Adela 4. A, Ladovicsová Barbora 4. A.

          • Medzitriedna súťaž UTX – 2. ročník

          • Koncom januára sme usporiadali školské kolo v UTX (úprava textu na počítači pomocou korektorských značiek). Druháci sa UTX venujú podrobne, precvičujú ho na hodinách ADK a učia sa upravovať text pomocou korektorských značiek. Pripravili sme pre nich ročníkovú súťaž UTX. Zapojili sa všetci druháci. Súťažný text upravovali 10 minút. Žiakom sa tento súboj veľmi páčil.

            Naši najlepší druháci: Žaneta Pusztakurtiová, Samuel Hujo, Viktória Bojnanská, Viktória Töröková, Vivien Regenová, Patrícia Popluhárová a Adrián Tomášek.

          • Polročné rodičovské schôdzky

          • Vážení rodičia,

            oznamujeme Vám, že dňa 27. januára 2022 (štvrtok) budú konzultačné rodičovské schôdzky.

            Triedne učiteľky budú riešiť stretnutia individuálne – online, telefonicky, v prípade potreby Vás budú kontaktovať.

          • Priebeh a organizácia prijímacieho konania do 1. ročníka šk. r. 2022/2023

          • V zmysle § 65 ods. 1 zákona č. 245/2008 Z. z. o výchove a vzdelávaní (školský zákon) a o zmene a doplnení niektorých zákonov Obchodná akadémia oznamuje, že v školskom roku 2022/2023 plánuje prijať v študijnom odbore  

            6317 M obchodná akadémia  47 žiakov

             

            V súlade s § 68 ods. 1  zákona č. 245/2008 Z. z. o výchove a vzdelávaní (školský zákon) a o zmene a doplnení niektorých zákonov v znení zákona č. 415/2021 Z. z. Ministerstvo školstva, vedy, výskumu a športu SR určuje termíny konania prijímacích skúšok a termín zverejnenia zoznamu uchádzačov podľa výsledkov prijímacieho konania pre školský rok 2022/23 nasledovne.

            • do 28. 02. 2022 – termín na zverejnenie podmienok prijatia a kritérií na úspešné vykonanie prijímacej skúšky - https://oasered.edupage.org/a/prijimacie-skusky,
            • do 20. 03. 2022 – termín podania prihlášky na strednú školu,
            • 02. 05. 2022 (pondelok) – 1. termín prijímacích skúšok,
            • 09. 05. 2022 (pondelok) – 2. termín prijímacích skúšok,
            • dňa 18. 05. 2022 (v čase do 23.59 h) – riaditeľ školy zverejní zoznam uchádzačov podľa výsledkovej prijímacieho konania a v tomto termíne odošle uchádzačovi rozhodnutie o prijatí,
            • najneskôr do 23. 05. 2022 (v čase do 23.59 h) – termín na zaslanie Potvrdenia o nastúpení/nenastúpení žiaka na štúdium.

            Zdroj:  https://www.minedu.sk/vychova-a-vzdelavanie-v-strednych-skolach/

          • Nástup do školy 10. januára 2022

          • V pondelok 10. januára 2022 sa podľa platných informácií obnovuje prezenčná výučba.

            Pred nástupom:

            • treba podať cez EduPage písomné vyhlásenie o bezpríznakovosti (plnoletí žiaci a za neplnoletého žiaka zákonní zástupcovia),
            • je vhodné otestovať sa samostestami (po nástupe budú distribuované ďalšie samotesty) a výsledok testu nahlásiť opäť cez EduPage. 

            V zmysle vyhlášky ÚVZ je v školách povinné prekrytie horných dýchacích ciest rúškom.
            Od tohto termínu sa škola bude opäť riadiť školským semaforom.

             

            STRAVOVANIE:

            Žiakom, ktorí majú zaplatenú stravu alebo majú preplatky, budú obedy automaticky prihlásené.
            Odhlásiť sa z obedov musia individuálne - elektronicky - cez stránku www.strava.cz.

          • Oznam školskej jedálne

          • Stravníci ŠJ pri OA Sereď sú odhlásení zo stravy od 13. 12. 2021 z dôvodu pandemickej situácie.

            V prípade nástupu na prezenčnú výuku budú žiakom, ktorí majú stravu zaplatenú, obedy automaticky prihlásené. Odhlasovať sa z obedov musia individuálne cez stránku www.strava.cz.

          • Súťaž - ZAV 100

          • V dňoch 9. 12. 2021 a 11. 12. 2021 sa konala medzinárodná internetová súťaž ZAV 100. V online priestore súťažiaci písali presne a rýchlo 25 minútových odpisov cez výučbový program ZAV. Do súťaže sa zapojilo 10 rôznych krajín sveta. V kategórii juniori (17 – 20 rokov) spolu písalo 800 rýchlopiscov a v kategórii žiaci (12 – 16 rokov) 500 súťažiacich. Našu školu reprezentovali žiaci 2., 3. a 4. ročníka. Celkovo sa ich zapojilo 30. Všetci veľmi pekne uspeli a mnohí prekonali aj svoje bežné výkony.

            Všetkým blahoželáme a želáme veľa elánu do ďalšieho písania.

          • Vianočná výzdoba

          • Neodmysliteľnou súčasťou Vianoc je krásna výzdoba, ktorá dotvára čaro týchto sviatkov. Naše príbytky zdobia vianočné stromčeky, medovníky, jagajúce sa svetielka a iné vianočné dekorácie. Priali sme si, aby aj u nás v škole všetko dýchalo príjemnou vianočnou atmosférou.

            Členovia žiackej školskej rady vyhlásili súťaž o najkrajšiu vianočnú výzdobu triedy a najkrajšiu nástenku. Počas decembra žiaci skrášľovali svoje triedy v snahe vyhrať túto súťaž. Napriek sťaženým podmienkam, keďže niektoré triedy sa ocitli v karanténe, sa zapojili všetci.

            Kvôli objektívnosti boli členkami hodnotiacej poroty netriedne učiteľky a tie rozhodli, že víťazmi, s plným počtom bodov, sa stali triedy 2A a 3.A, ktoré získali sladkú odmenu.

            Víťazom gratulujeme a všetkým zúčastneným ďakujeme za ich snahu vytvoriť nádhernú sviatočnú atmosféru vo svojich triedach.

          • Navždy sa zachová v pamäti stužková

          • Navždy sa zachová v pamäti stužková... znejú slová kultovej piesne skupiny Elán. Iste aj naše tohtoročné stužkové slávnosti sa navždy zapamätajú.

            V „ predkoronových“ rokoch sa žiaci pripravovali na svoju stužkovú od septembra. Hľadali najkrajšie skladby na nástup či stužkovanie, vymýšľali program, vyberali si najslušivejšie oblečenie, tešili sa na tanečnú zábavu... V minulosti im zorganizovanie stužkovej trvalo dva-tri mesiace. My sme to museli stihnúť za dva-tri dni. A to počas dvojtýždennej praxe hneď v septembri. O to dlhšie budú študentov zdobiť na hrudi zelené stužky nádeje.