• O predmete

        • Predmet občianska náuka sa vyučuje v 2. ročníku 1 hodina týždenne. Druhý ročník je venovaný psychológii osobnosti a základom sociológie. V 3. ročníku sa 2 hodiny týždenne venuje občianska náuka dejinám filozofie.

          Občianska náuka je koncipovaná tak, aby svojím obsahom pomáhala žiakom orientovať sa v sociálnej realite a ich začleňovaniu sa do rôznych spoločenských vzťahov a väzieb.    

          Otvára cestu k sebapoznávaniu a poznávaniu osobnosti druhých ľudí a k pochopeniu vlastného konania i konania druhých ľudí v kontexte rôznych životných situácií. Oboznamuje žiakov so vzťahmi v rodine a v škole, činnosťou dôležitých politických inštitúcií a orgánov a s možnými spôsobmi zapojenia sa jednotlivcov do občianskeho života. Rozvíja občianske a právne vedomie žiakov, posilňuje zmysel jednotlivcov pre osobnú i občiansku zodpovednosť a motivuje žiakov k aktívnej účasti na živote demokratickej spoločnosti. Poskytuje základy ekonomickej gramotnosti, učí žiakov základnej orientácii a uplatneniu sa na pracovnom trhu aj v medzinárodnom meradle, oboznamuje so základným kategoriálno-pojmovým aparátom filozofie, prezentuje filozofiu a jej dejiny ako určité laboratórium ľudského myslenia.