• Tieňovanie manažérov

          • Dňa 21. 6. 2017 sa žiačky z 3.B triedy Linda Csepreghyová a Martina Braunová zúčastnili na Tieňovaní manažérov v spoločnosti IBM Bratislava. Stretlo sa tu 30 študentov z rôznych škôl a vďaka JA Slovensko mali možnosť vyskúšať si tieňovať manažéra. T. j. byť s ním po dobu 5 hodín, porozprávať sa o spoločnosti a jej chode, o náplni práce manažéra a jeho povinnostiach. Samozrejme nesmela chýbať kávička a pozvanie na obed. Program bol doplnený o aktivitu, kde mali žiaci do 10 minút vymyslieť produkt z vecí, ktoré im boli dané a následne ho odprezentovať. Na záver všetci dostali certifikáty a malý darček. Ďakujeme za príjemný deň strávený v spoločnosti manažérov a tešíme sa na ďalšie podobné akcie.

          • Navštívili sme Osvienčim, historický Krakov a soľnú baňu

          • 21. jún  2017- streda

            Cestujeme do Poľska. Cieľom našej spoločnej cesty  je Osvienčim. Bývalým nacistickým táborom prechádzame so slúchadlami na ušiach a počúvame sprievodné slovo. Vo vyhladzovacom tábore v Osvienčime, ktorý vznikol v roku 1940, fašisti vyvraždili 1,1 milióna ľudí. Žiaľ, transporty, ktoré v neľudských podmienkach privážali vo vagónoch nových väzňov na istú smrť, smerovali aj z koncentračného tábora zo Serede.
            Prechádzame  popod neslávne známu bránu s nápisom „ ARBEIT  MACHT  FREI“
            Kráčanie po týchto miestach nebolo pre nás príjemné, najmä keď sme na vlastné oči uvideli vlasy stoviek mŕtvych ľudí, stovky topánok, riadu, fotiek. Mlčíme, slová opisujúce utrpenie ľudí nemôžu vyjadriť hrôzy, ktoré museli ľudia v týchto priestoroch zažiť. Sprievodkyňa nám rozprávala aj o doktorovi Mengele, ktorý robil zverské pokusy na ľuďoch - pokusy s dvojičkami, novorodencami. Nasledovala prehliadka temníc, múru smrti a nakoniec aj plynovej komory. S hrôzou vstupujeme do miestností krematória. Holé steny sú nemými svedkami nesmierneho utrpenia.
            V bloku č. 16 si prezeráme historické dokumenty zo Slovenska. Vidíme fotografie z koncentračného tábora zo Serede a dobové hanlivé nápisy, urážajúce spoluobčanov  na stenách domov nášho mesta.....
            Prichádzame do Březinky. Železničné koľaje, prechádzajúce popod drevenú strážnu vežu, nám pripomínajú filmové zábery z vojny. Tam čakala selekcia nových väzňov, tam sa násilne trhali plačúce deti od matiek, tam sa likvidovali chorí a slabí....
            Prechádzame bránou a vidíme nekonečnú diaľku. Drevené baraky a murované komíny. Les komínov. Každý nám pripomína utrpenie, hrôzu, bolesť a bezmocnosť. Zelená tráva akoby chcela zjemniť drásajúci dojem z každého pohľadu na široké priestranstvo.
            Každý človek by mal navštíviť miesta, ktoré sú svedkami neľudskosti páchanej na ľuďoch ľuďmi, aby sme boli v budúcnosti k sebe ľudskí....

            22. jún 2017 - štvrtok

            Prehliadka historického centra Krakowa je nezabudnuteľná. Navštívili sme:
            Wawelskú katedrálu  – najdôležitejšiu poľskú katedrálu. Prechádzka okolo kráľovských sarkofágov je prehliadkou poľskej histórie.
            Pod hradným vrchom nás zaujala Dračia jama so sochou Draka chrliaceho oheň.
            Collegium Maius – najstaršiu budovu univerzity v Poľsku  z 15. storočia, patrí jednej z najstarších európskych univerzít - Krakovskej jagelovskej ( založená v roku 1364).
            Rynek Główny – veľké stredoveké trhovisko, s rozmermi 200m x 200m, je najväčším v Poľsku, možno aj v celej Európe. Založené v roku 1257.
            Mariánsky kostol -  po Wawelskej katedrále druhý najvýznamnejší kostol Krakova. Originál chrámu bol zničený počas tatárskych nájazdov.
            Navštívili sme Kazimierz – kedysi samostatné mesto, dnes súčasť Krakova, známe svojou židovskou štvrťou, Synagógami a starým židovským cintorínom.

            23. jún 2017 – piatok

            V doobedňajších hodinách sme sa turistickým vláčikom odviezli k fabrike, ktorú vlastnil Oskar Schindler  Cestou nás zaujalo Námestie hrdinov getta, na ktorom dnes stoja stoličky, symbolizujúce dobu, kde sa rozhodovalo o osude Židov. Originálna brána fabriky pripomína udalosti z roku 1943, keď bolo krakovské geto zlikvidované a jeho obyvatelia buď pobití, alebo deportovaní do koncentračného tábora Płaszów. Keď sa potom rozhodlo, že všetci väzni budú prevezení do Osvienčimu, Schindler pomocou úplatkov a kontaktov dosiahol to, že nielen svojich zamestnancov, ale aj ich rodiny previezol do svojho ďalšieho podniku, muničnej továrne na Morave. Tým ich zachránil od istej smrti v plynových komorách vyhladzovacích táborov. Jeho povestný "zoznam" obsahoval mená asi 700 mužov a 300 žien.
            Poslednou našou zastávkou bola soľná baňa Wieliczka, Baňa je hlboká 327 m, dlhá približne 300 km a má deväť podlaží. Prešli sme 3,5 km dlhú trasu, schádzali sme stále hlbšie a hlbšie, Cestou sme obdivovali sochy baníkov, kryštálové  lustre sú vyrobené zo soľnej skaly. Na konci turistickej trasy sa nachádza veľká sieň a kaplnka, ktorá je využívaná na rôzne oslavy a svadby.

            PaedDr. Mariana Kamenská

          • Športový deň

          • V utorok 20. júna 2017 sa konal na našej škole medzinárodný športový deň. Prvýkrát sme sa zišli minulý rok v rakúskom Gänserndorfe, tento rok sme boli usporiadateľskou školou tejto peknej akcie my.  Zúčastnili sa na ňom partnerské školy: Handelsakademie Gänserndorf, Obchodná akadémia z Hodonína a SOŠ z Holíča. Súťažilo sa v dvoch kolektívnych športoch: volejbal dievčatá a futsal chlapci. Okrem toho boli ocenené súťaže dvojíc: streľba na bránu - 3 pokusy a podanie na presnosť - 5 pokusov. V podaní na presnosť zvíťazili dievčatá z HA v Gänserndorfe, súťaž v streľbe na bránu vyhrali naši chlapci - Denis Bosý a Matej Štroffek z III. A triedy. Vo volejbale aj vo futbale bolo umiestnenie rovnaké:

            1. miesto     Handelsakademie Gänserndorf

            2. miesto     Obchodná akadémia Hodonín

            3. miesto     Obchodná akadémia Sereď

            Víťazom blahoželáme a tešíme sa na ďalšie priateľské stretnutie na budúci rok!

          • Prijatie u prezidenta

          • Naša študentka Katka Maturová získala ocenenie v celoslovenskej literárnej súťaži „Práva detí očami detí“. Napísala príbeh o týranom dieťati. Poskladala mozaiku spomienok z črepín vlastného detstva. Rozhodla sa nemlčať a pomôcť svojím smutným príbehom aj ostatným deťom, ktoré ešte nemajú dosť síl bojovať za svoje práva. Jej príbeh bude súčasťou publikácie, ktorú vydá Rada pre práva dieťaťa – SR a Fakulta masmediálnej komunikácie Univerzity sv. Cyrila a Metoda v Trnave. Pri preberaní vecných darov a diplomov na Smolenickom zámku organizátori sľúbili víťazom stretnutie s prezidentom Andrejom Kiskom, ktorý prevzal záštitu nad celou súťažou.

            Víťazi, ich rodičia a pedagógovia boli prijatí v prezidentskom paláci 15.6.2017. Pán prezident sa porozprával s mladými spisovateľmi o problémoch, ktoré ich trápia a povzbudil ich v ďalšej tvorbe.

            Nezabudnuteľný zážitok sme všetci mali nielen z prehliadky priestorov paláca, ale hlavne z úprimného záujmu hlavy štátu o detskú dušu a životné sny dospievajúcich. Fotografie s pánom prezidentom budú milou spomienkou, pre Katku zároveň motiváciou nevzdávať sa a ísť si za svojím životným cieľom.

            Mariana Kamenská

          • Literárna exkurzia Bratislava

          • V stredu 14. júna 2017 žiaci III. ročníka absolvovali literárnu exkurziu v Bratislave. Počasie bolo ako stvorené na prechádzky hlavným mestom. Súčasťou exkurzie bola prehliadka niektorých pamiatok, ako Bratislavský hrad, Dóm sv. Martina, Hlavné námestie, Stará radnica, Primaciálny palác, Evanjelické lýceum a prehliadku v meste ukončili pri Grasalkovičovom paláci - sídle prezidenta SR. Navštívili aj Slavín a pokochali sa krásnou vyhliadkou na celé mesto. Po absolvovaní exkurzie si spracujú projekty, ktoré budú môcť využiť na budúci rok pri maturitnej skúške zo slovenského jazkyka a literatúry. Exkurzia sa všetkým páčila, bola poučná a zaujímavá.

          • Spoločne za krajšie mesto 2017

          • Dňa 9. 6. 2017 sa 26 žiakov našej školy zúčastnilo dobrovoľnej akcie s názvom "Spoločne pre krajšie mesto 2017", ktorú aj v tomto roku vyhlasujú mestá v SR s cieľom zapojiť občanov do aktivít spojených so skrášľovaním a čistením mestských častí. My sme sa zapojili do akcie tak, že žiaci maľovali plot okolo areálu školy. Mesto Sereď prispelo potrebným materiálom na maľovanie a žiaci svojou chuťou do práce.
             

          • Shakespeare-Prokofiev/ROMEO A JÚLIA

          • Hľadisko Domu umenia v Piešťanoch zaplnili študenti stredných škôl Trnavského kraja. Najskôr chvíle očakávania, neskôr pozorné ticho, potom úprimný potlesk! Takto prijali študenti výnimočný kultúrno-vzdelávací  projekt, ktorý atraktívnou formou spája vážnu hudbu a kvalitnú literatúru! Cyklus „Shakespeare-Prokofiev/ROMEO A JÚLIA“ je pripravený tak, že zaujme žiakov zo všetkých druhov škôl. Autormi projektu sú Anton Popovič a Adrian Rajter, hudobnú zložku zabezpečuje 82-členný Symfonický orchester Slovenského rozhlasu. Hudbu Sergeja Prokofieva interpretuje Symfonický orchester Slovenského rozhlasu pod dirigentskou taktovkou  Antona Popoviča. V dramatickej časti  účinkujú známi herci Juraj Kemka, Marián Miezga, Róbert Jakab, Marián Prevendarčík či Sáva Popovič spolu so študentmi konzervatória, ktorých autori vybrali v náročnom castingu. Netradičný výchovný koncert  moderovala vo štvrtok 8.6.2017 Adela Banášová.

            Projekt organizuje pre stredné školy VÚC Trnavského samosprávneho kraja,  Bratislavský samosprávny kraj v spolupráci s Centrom pre filantropiu, partnermi sú RTVS, SND, Divadlo ASTORKA Korzo’90, Konzervatórium v Bratislave a SOZA. Podujatia sa konajú pod záštitou Ministerstva kultúry SR a Ministerstva školstva, vedy,  výskumu a športu SR.

            Ak sa vážna hudba a literatúra podá atraktívnou formou, môže študentov zaujať. Projekt v sebe zahŕňa odborný výklad dramatického diela a symfonickej hudby v trvaní približne dvoch vyučovacích hodín. Študenti sa atraktívnym spôsobom oboznámia nielen s učebnou látkou – dielom Williama Shakespeara – ale nazrú aj do tajov klasickej hudby a tajomstva jedinečného spojenia, ktoré vzniká v prepojení symfonickej hudby a silného príbehu.

            PaedDr. Mariana Kamenská

          • Majsterky sveta v tanci hip - hop

          • 1.miesto              Majstrovstvá sveta v tanci                 Pécs Maďarsko     31.máj 2017 - 2. jún 2017

            Jana Očenášová              III. A

            Scarlett Lukáčová            II. A

            Dievčatá tancujú v trojčlennom tíme pod záštitou tanečnej skupiny LY DANCE UNITED v Seredi. V kategórii hip – hop small group získali 1. miesto na Majstrovstvách Európy v Brne v novembri 2016, odkiaľ postúpili na Majstrovstvá sveta v maďarskom Pécsi.  V kategórii malé skupiny dospelých v štýle haus získali 1. miesto na Majstrovstvách sveta na súťaži IDF World Championsship v Maďarsku. Víťazkám blahoželáme!

          • Literárna exkurzia Nitra

          • Starobylá Nitra, jedno z najkrajších miest Slovenska, privítala 6. 6. 2017  študentov prvého ročníka OA v Seredi. Naše kroky smerovali Horným mestom k hradnému areálu.

            História katedrály siaha do dávnej minulosti. Skladá sa z troch chrámových priestorov, ktoré pochádzajú z rôznych dôb a to z kostola sv. Emeráma, horného kostola a dolného kostola.  Najstaršou časťou katedrály je kostolík sv. Emeráma, postavený v 11. či až začiatkom 13. storočia, donedávna považovaný za Pribinov kostol. Má svätyňu tvaru podkovy oddelenú od štvorcovej lode víťazným oblúkom. Terajší interiér kostolíka prezrádza dôkladnú rekonštrukciu z rokov 1931-33 vykonanú k jubilejným oslavám 1100. výročia vysviacky prvého kresťanského chrámu v r. 828 v Nitre. V južnom múre je relikvia pozostatkov sv. Cyrila. Horný kostol ako hlavná časť katedrály patrí medzi naše najcennejšie barokové chrámové interiéry. Jeho najvzácnejšími umeleckými pamiatkami je hlavný oltár sv. Spasiteľa s mohutnou stĺpovou architektúrou.

            Asi najväčším zážitkom pre študentov bol pohľad na Nitru z vyhliadkovej veži katedrály.

            V Diecéznom múzeu sme sa dozvedeli o živote a diele sv. Konštantína a sv. Metoda, obdivovali sme vzácne písomné pamiatky. Najväčšiu pozornosť sme venovali Konštantínovmu Proglasu – prevej básni napísanej hlaholikou - prvým slovanským písmom. Zaujali nás aj také významné pamiatky, ako je evanjeliár z 11.storočia známy ako Nitriansky kódex, ktorý je jedinou písomnosťou tohto druhu na území celého bývalého Uhorska. Nechýbajú tu ani známe Zoborské listiny z roku 1111 a 1113, ktoré oznamujú súpis majetkov Benediktínskeho opátstva a ďalších osád.

            Pod hradbami sa nachádza súsošie predstavujúce solúnskych bratov sv. Konštantína - Cyrila a Metoda, učencov a vierozvestov, ktorí na pozvanie kniežaťa Rastislava r. 863 prišli na Veľkú Moravu, pôsobili v Nitre a utvorením prvého slovienskeho písma - hlaholiky - a preložením prvých liturgických textov do staroslovienčiny položili základ slovanskej písomnosti a vzdelanosti. Autorkou súsošia je slovenská sochárka Ľudmila Cvengrošová.

            Hornú časť Pribinovho námestia, kam smerovali naše kroky, zdobí Kluchov palác, jeho nárožie podopiera Corgoň – socha Atlanta. O tejto postave sa rozprávajú legendy. Autor ho vraj stvárnil podľa kováča, ktorý zachránil mesto pred nepriateľom. Študenti sa dotykali palca na soche Corgoňa s vierou, že im prinesie šťastie pri uzatváraní známok na konci školského roka.

            Každá budova lemujúca Pribinovo námestie je svedkom nitrianskej histórie. V strede námestia sa vyníma impozantná socha kniežaťa Pribinu, vysoká 6,60 m, od sochára Tibora Bártfaya. Vladár Pribina dal v Nitre vysvätiť prvý kresťanský kostol na území dnešného Slovenska. V nádherných budovách dookola sídli viacero cirkevných inštitúcií - Diecézny súd, Diecézne pastoračné centrum, Diecézna charita, v dome Pro meritae quieti nájdu kňazi zaslúžený odpočinok.  Na záver našej exkurzie sme vyšli aj k Svoradovej jaskyni. Svätý Svorad istý čas žil v jaskyni asketickým spôsobom života a keď zomrel v roku 1032, jeho telesné pozostatky boli uložené na Nitrianskom hrade, v katedrálnom chráme Svätého Emeráma.  

            PaedDr. Mariana Kamenská

          • Výstava venovaná J. M. Hurbanovi

          • Rok venovaný J. M. Hurbanovi, počas ktorého sme si pripomenuli  200. výročie narodenia tejto významnej osobnosti slovenských dejín, sme zavŕšili putovnou výstavou zapožičanou z Galantského osvetového strediska.

          • Návšteva a prednáška v Múzeu holokaustu v Seredi

          • Študenti 1. ročníka navštívili v rámci projektu „ Výučba holokaustu na SŠ“ Múzeum holokaustu v Seredi, ktoré je zároveň aj vzdelávacím strediskom a poskytuje rôzne vzdelávacie semináre, výchovno-vzedlávacie podujatia a školenia pre školy, pedagógov a širokú verejnosť.  Prednáška Mateja Beránka „ Deti a holokaust“ študentov zaujala a otvorila im brány k pochopeniu a precíteniu miesta,  kde trpeli v koncentračnom tábore nielen deti, ale aj ich príbuzní.

            Asi najviac na študentov zapôsobilo priestranstvo - tzv. appelplatz. Tu sa rozhodovalo, kto ide do transportu a kto nie. Podľa výpovedí preživších na appelplatzi to prebiehalo tak, že dozorcovia vopred vyhlásili, aby každý vyšiel z barakov. Ľudia tam stáli nastúpení a čakali, koho vyberú. Najhoršie bolo, keď rozdelili rodiny, najbližších príbuzných. Vybraní museli prejsť na druhú stranu nástupišťa. Železnica bola veľmi blízko. Krik a plač sa ozýval, až kým vybraných ľudí naložili do dobytčieho vagóna a brali preč. Žiaci mohli nahliadnuť do autentického vagóna, ktorý skutočne deportoval väzňov zo Serede do Osvienčimu.

            Aby  mali študenti  predstavu, na čo bola Sereď určená, rozprávanie  sprievodcu doplnil riaditeľ Múzea holokaustu v Seredi

            Dr. Martin Korčok: „ Alois Brunner, ktorý bol zodpovedný za tento tábor od roku 1944, bol pravou rukou Adolfa Eichmanna. Bol to jeden z najvýkonnejších ľudí zodpovedných za riešenie židovskej otázky, to znamená za smrť všetkých Židov a za ich zavraždenie. Mal za úlohu zozbierať všetkých Židov zo Slovenska a odpratať ich odtiaľ, aby boli zavraždení. Toto miesto nebolo žiadnym rajom, žiadnou prechádzkou, ale bola to prestupná stanica pred smrťou."

          • Maturity začali ...

          • Týždeň ubehol ako voda a prišla chvíľa zúročiť vedomosti štvorročného štúdia na našej škole. 
            Maturantom držíme palce a pedagógom želáme, aby si vypočuli krásne odpovede.

          • Súťaž UCT 2. ročník - školské kolo

          • V piatok 26. mája 2017 si zmeralo sily 13 najlepších účtovníkov -  začiatočníkov. Žiaci 2. ročníka riešili zadanie príkladu obsahom ktorého bolo účtovanie základných účtovných operácií v denníku, výpočet mzdy a odpisov a ich zaúčtovanie. Spolu bolo možné na súťaži získať 73 bodov.

            Umiestnenie je nasledovné:
                                                     1. miesto: Veronika Šmátralová II. B 71,5 b.,
                                                     2. miesto: Michaela Kušnírová II. A 70 bodov,
                                                     3. miesto: René Tomeček II. A 67 bodov.

            Víťazom blahoželáme a všetkým želáme veľa úspechov v ďalšom štúdiu účtovníctva.

          • Rozlúčka so štvrtákmi

          • Piatok 19. máj 2017 bol pre štvrtákov trochu iný ako ostatné dni, ktoré na našej škole za štyri roky svojho pôsobenia prežili. Bol to deň rozlúčky so školou, spolužiakmi a učiteľmi. Ani sa nenazdali a štyri roky ubehli ako voda. Zažili toho počas tejto doby veľa: skúšanie, písomky, futbalové a volejbalové turnaje, ekonomické olympiády, knižné hody, dni otvorených dverí, viacerí aktívne pracovali v študentskej spoločnosti aplikovanej ekonómie, niektorí boli úspešní recitátori, alebo sa zúčastňovali pri aktivitách zameraných na propagáciu obchodnej akadémie  na základných školách. Bolo toho skutočne veľa a určite budú mať na čo spomínať. Teraz zostáva pred nimi posledný týždeň, počas ktorého budú nasávať vedomosti a snažiť sa dobehnúť to, čo od začiatku roka nestíhali pri  maturitnom opakovaní. Budeme  im držať palce pri ťahaní maturitných otázok. Želáme im, aby každý z nich našiel uplatnenie v ďalšom živote, či už na pôde vysokej školy alebo v práci.

            Slová vďaky, stisky rúk, odmeňovanie tých najlepších, útržky programu so stužkovej, zaželanie šťastných chvíľ pri zelenom maturitnom stole a verše Milana Rúfusa na rozlúčku so žiakmi  4.A a 4.B triedy:

            „ Choď, ži, je prestreté:
            nôž, zub i pod zub. Máš,
            čo Ti treba, a rovno na obruse.
            Choď, neváhaj, vieš abecedu, píš..."

          • Týždeň modrého gombíka

          • Týždeň modrého gombíka je celoslovenská verejná zbierka, ktorú organizuje UNICEF Slovensko každý rok v máji. Termín konania zbierky v roku 2017 bol 15. - 21. 5. 2017.  Študenti onkologickej výchovy na Obchodnej akadémii v Seredi sa rozhodli zapojiť do zbierky a  vyzbieranou finančnou sumou aspoň troškou prispieť tým, ktorí to najviac potrebujú. Ďakujeme všetkým darcom a veríme, že  modrý gombík im bude pripomínať to, že stále sú na svete deti, ktorým treba pomáhať. Výnos tohtoročnej zbierky v sume 65,71 € poputuje deťom na Ukrajinu.

          • J. M. Hurban aj na Knižných hodoch v Seredi

          • Knižné hody v Seredi okrem žánrovo pestrého „knihovenia“ nazabudli ani na 200. výročie narodenia J.M. Hurbana, ktoré sme si pripomenuli v marci tohto roku. Študenti OA sprostredkovali záujemcom životné osudy J.M. Hurbana, jeho politickú a spisovateľskú činnosť. Panely so zaujímavými informáciami nám zapožičalo Galantské osvetové stredisko. Pre mladších návštevníkov žiačky 4.A triedy pripravili „vymaľovávanku“ portrét J.M. Hurbana. Tí Seredčania, ktorí sa chceli dozvedieť viac, si mohli zalistovať v publikáciách o významnej osobnosti našich dejín i v jeho vlastnej tvorbe.

            Vedeli ste,

            • že J.M. Hurban bol 1. predsedom SNR?
            • že manželkou J.M. Hurbana bola 1. slovenská herečka Anička Jurkovičová?
            • že prvorodený syn J.M. Hurbana bol spisovateľ Svetozár Hurban Vajanský?
            • že po J. M. Hurbanovi je pomenovaná planétka  (3730) Hurban?

             PaedDr. Mariana Kamenská

          • Divadelné predstavenie „ To je on“

          • V dnešnej dobe sa na niektoré veci zabúda. Pravdaže sme iba ľudia a je úplne normálne, keď si na niečo nevieme spomenúť alebo nám to jednoducho vypadne z hlavy. Horší prípad nastane ale vtedy, keď si na to „niečo“ spomenúť NECHCEME. 
            Minulosť sa zopakovať môže, a preto musíme myslieť a nezabúdať na dôležité veci, ktoré v sebe skrýva.
            Roky 1940 až 1945 zničili všetko, o čo sa istá skupina ľudí snažila. Židia. Boli a aj sú len obyčajní ľudia, ktorí trpeli za to, že sa narodili a žijú životy, ktoré dostali. A to všetko len kvôli presvedčeniu jedného človeka, ktorý zmanipuloval tisíce ďalších a vytvoril obrovské koncentračné tábory po takmer celej Európe.
            Divadlo TO JE ON nás aspoň na chvíľu vrátilo do tohto sveta. Mladí ľudia nám predstavili dôležité myšlienky iných mladých ľudí, ktorí zomreli počas holokaustu. Boli to úplne obyčajní mladí ľudia.... s jednou neodpustiteľnou chybou. Boli židia. V predstavení boli použité autentické dokumenty: listy ( vďaka Petrovi Gettingovi) o milosť pre svoje deti vtedajšiemu prezidentovi Tisovi, ktoré boli zamietnuté a uspávanka, ktorú spievali matky svojim deťom pri vstupe do plynovej komory.

            Divadelné predstavenie „ To je on“ nám zahral v Múzeu holokaustu v Seredi DS Kalorik z Bánoviec nad Bebravou pod režijným vedením Zuzany Varhaníkovej

          • Knižné hody - 11. ročník

          • V stredu 17.mája 2017 as na Námestí slobody v Seredi konal 11. ročník KNIŽNÝCH HODOV. Organizátormi boli študenti Obchodnej akadémie pod vedením učiteľky Mariany Kamenskej v spolupráci s mestom Sereď a Trnavským samosprávnym krajom.

            Motto tohtoročných knižných hodov bolo : KNIHOVENIE - príďte si pohovieť s knihami. Námestie slobody zaplnili stánky s rôznou tematikou. Po zemi boli rozložené vaky na sedenie, kde si každý kto prišiel mohol oddýchnuť s knihou v ruke. K veľkému počtu návštevníkov prispelo aj krásne slnečné počasie. Prišli žiaci základných škôl, rodičia s deťmi, seniori, náhodní okoloidúci ako aj zámerne prichádzajúci. Knižné hody sú totiž nezvyčajným stretnutím, pri ktorom dochádza k trojakej interakcii medzi človekom, knihou a mestom. Predstavujú spôsob, akým literatúra aktívne zasahuje do života ľudí a že kniha stále ostáva prostriedkom na vzdelávanie či vyplnenie voľného času.

            prevzaté zo stránky SereďOnLine

            SereďOnLine - http://www.seredonline.sk/clanky/knihovenie-na-namesti-slobody-v-seredi/
            Ešte napísali o našich Knižných hodoch - http://novinky.sered.sk/clanky/2017-05-19-knihovenie-v-centre-mesta
            Spravodajstvo RTVKrea - http://www.rtvkrea.sk/knizne-hody-0

            11. Ročník Knižných hodov v Seredi opäť vyšiel na jednotku. Ďakujeme študentom, pedagógom, Odboru školstva MsÚ Sereď a všetkým návštevníkom, ktorí prispeli k príjemnej atmosfére „ knihovenia“ – hovenia s knihami v ruke.

          • Súťaž UCT 3. ročník - školské kolo

          • V piatok 12. 05. 2017 sa uskutočnilo školské kolo súťaže z účtovníctva pre žiakov 3. ročníka. Na súťaži sa zúčastnilo 11 žiačok, ktoré si zopakovali celoročné učivo z podvojného účtovníctva. Súčasťou zadania boli  účtovné operácie v denníku, výpočet a účtovanie miezd, sociálneho poistenia a tvorby sociálneho fondu a výpočet výsledku hospodárenia a jeho rozdelenie. Na súťaži bolo možné získať celkový počet 93 bodov.

            Súťaž skončila s nasledovnými výsledkami:
                                                     1. miesto - Martina Braunová  - III. B - získala 89,5 bodov,
                                                     2. miesto Sabina Obermanová -  III. A - získala 81 bodov,
                                                     3. miesto Darina Kožuchová - III. A. - získala 79 bodov.

            Víťazkám blahoželáme a želáme veľa ďalších úspechov štúdiu.

          • Literárna exkurzia Trnava

          • Žiaci druhého ročníka sa dňa 10. 05. 2017 zúčastnili exkurzie, počas ktorej spoznávali historické zaujímavosti Trnavy. Bohatá história mesta zanechala dnešnej generácii  duchovné posolstvo a veľké dedičstvo. Historické centrum Trnavy  bolo v roku 1987 vyhlásené za Mestskú pamiatkovú rezerváciu. Videli  sme – hradby, pamätník Antona Bernoláka, sochu Najsvätejšej trojice, radnicu, Divadlo Jána Palárika, Dóm Svätého Jakuba, Dom hudby, Baziliku Svätého Mikuláša, Mestskú vežu, Trnavskú univerzitu, Kostol Svätého Jána Krstiteľa.  Porozprávali sme si o živote a tvorbe Antona Bernoláka – kodifikátora prvej spisovnej slovenčiny pri jeho súsoší, ktorého autorom je sochár Ján Koniarek.

                Na budove  Divadla Jána Palárika nás zaujalo  priečelie  budovy, na ktorom  sa nachádza  latinský nápis: Isthanc aedem Thaliae po suit senatus ac popolus Tirnaviensis, čo v preklade znamená: Mestská rada a obyvatelia Trnavy vybudovali tento dom Tálie.

                 Bazilika  sv. Mikuláša – nás privítala nádhernou gotickou výzdobou, obdivovali sme štíhlosť tvarov, lomené oblúky, lomenú prútovú klenbu, gotický oltár. V bočnej kaplnke sa nachádza obraz Panny Márie Trnavskej, ochrankyne trnavského ľudu, na ktorom sa v čase najväčších útrap zjavil zázračný krvavý pot a slzy. Porovnávali sme jej barokovú výzdobu s gotickým štýlom interiéru hlavnej lode.

                 Pri Dome hudby sme si pripomenuli  Mikuláša Schneidera Trnavského – hudobného skladateľa a zhotovovateľa jednotného katolíckeho spevníka.

                  Univerzitný kostol zasvätený sv. Jánovi Krstiteľovi a v ňom  trojstupňový barokový oltár sme si, žiaľ, nemohli pozrieť, pretože nebol pre verejnosť prístupný. Hlavné znaky  barokového štýlu, pre ktorý je charakteristická pompéznosť, dekoratívnosť, dynamika, vyzdobenosť zlatom a striebrom, honosnosť, plné tvary si budeme musieť pozrieť na hodinách slovenského jazyka na internete.

                Táto exkurzia nám poskytla veľa nových informácii, ktorú rozšírili naše vedomosti v rámci regionálnej výchova.

                                                                                                                     PaedDr. Mariana Kamenská