• Beseda - Mestská polícia Sereď - "Obchodovanie s ľuďmi"

          • Žiaci III. B triedy sa zúčastnili besedy s pracovníčkou Mestskej polície v Seredi na tému "Obchodovanie s ľuďmi. Spolu porovnali 3 internetové stránky  s ponukou pracovných príležitostí do zahraničia. Žiaci mali uhádnuť, ktorá z týchto stránok je falošná. Potom prebiehala debata o tom, ako si treba dávať pozor pri komunikácii na sociálnych sieťach, aby sa nestalo, že z lukratívnej pracovnej ponuky sa stane pre človeka nočná mora a dostane sa do nepríjemnej životnsej situácie v podobe obchodu s bielym mäsom. Celá beseda prebiehala hravou, interaktívnou formou, kde sa žiaci dozvedeli veľa zaujímaývh a podnetných informácií na túto aktuálnu tému.

          • 8. kontraktačný veľtrh CVF v Šali

          • Dňa 08. 02. 2017 sa zástupcovia cvičnej firmy ALLIN s. r. o. Sereď - žiaci III. ročníka, zúčastnili 8. kontraktačného veľtrhu v Šali, ktorý poriadala Spojená škola Nivy 2  Šaľa. Účastníci veľtrhu navzájom obchodovali, precvičili sa v komunikácií i v marketingových zručnostiach. Naša firma ALLIN obsadila  so svojim sloganom "Nájdi šťastie v pohybe" prvé miesto. 
            Tešíme sa z úspechu a želáme pracovníkom firmy veľa úspechov a podnetov v ďalšej práci.

            Ing. Alena Pospišová

          • Okresné kolo súťaže vo florbale dievčat

          • Okresná rada SAŠ Galanta v spolupráci s OA Sereď, zorganizovali dňa 7. februára 2017 okresné kolo vo florbale žiačok SŠ. Na turnaji sa zúčastnili: OA Sereď, Gymnázium V. Mihálika  Sereď a Súkromné gymnázium Galanta. Výsledky zápasov: Gymnázium V. Mihálika Sereď - Súkromné gymnázium Galanta 3 : 0, OA Sereď - Súkromné gymnázium Galanta  9 : 0, OA Sereď - Gymnázium V. Mihálika Sereď 5 : 5. Konečné poradie: 1. miesto: OA Sereď, 2. miesto: Gymnázium V. Mihálika Sereď, 3. miesto: Súkromné gymnázium Galanta. Najlepšou hráčkou turnaja bola Lenka Lenčéšová - žiačka 1. B triedy OA v Seredi. Družstvo OA Sereď po zaslúžilom víťazstve postúpilo do krajského kola súťaže, ktoré sa uskutoční 7. apríla 2017 v Dunajskej Strede.
            Víťazkám blahoželáme!

            Mgr. Hronská

          • Beseda s mestskou políciou Sereď - "Mám svoj názor"

          • Dňa 6. februára 2017 sa žiačky  4. A triedy zúčastnili besedy s Mestskou políciu Sereď s názvom „Mám svoj názor“. Celá beseda sa niesla v duchu, že žiaden názor človeka nemôže byť dobrý alebo zlý. Stále je to len názor človeka. Dievčatá slobodne vyslovili názor na rôzne témy, naučili sa viacvýznamovosť slova stereotyp a iných pojmov, vyplnili dotazníky, ktoré si aj rozobrali a prediskutovali medzi sebou a nakoniec zakončili túto besedu hravou formou.Veríme, že si všetky žiačky odniesli niečo poučné z tejto zaujímavej besedy. Besedu na ronakú tému budú budú absolvovať aj žiaci IV. B triedy dňa 13. 2. 2017.

          • Beseda - Mendelova univerzita Brno

          • V stredu 1. februára 2017 navštívili našu školu zástupcovia Mendelovej univerzity z Brna, aby našim štvrtákom predstavili túto českú vysokú školu. Poinformovali žiakov o možnostiach štúdia, o študijných odboroch, mimoškolskej činnosti, projektoch, možnostiach zahraničného štúdia a zaujímavo odpovedali na všetky otázky, ktoré im naši študenti počas stretnutia položili.

          • Výstava "Kam na vysokú"

          • Dňa 31. 1. 2017 sa žiaci 3. ročníka zúčastnili  výstavy  pod názvom "Kam na vysokú", ktorá sa konala v Športovej hale v Trnave. Informáciu o vysokoškolskom štúdiu poskytli vysoké školy z Trnavy, Nitry, Bratislavy, Žiliny,..., ale zastúpenie mali aj vysoké školy z Čiech. Študenti  mali možnosť pozrieť si prezentácie jednotlivých škôl, zúčastniť sa besedy „pri okrúhlom stole“ so zástupcami školy, ktorá ich zaujala, či jednoducho zastaviť sa pri „stánku“ a povypytovať sa na informácie, ktoré ich zaujímali. Okrem škôl tu mali  svoje zastúpenie aj zamestnávatelia, ktorí študentom porozprávali o pracovných pozíciách, ktoré u nich ľudia vykonávajú. Študenti  mohli taktiež využiť aj „služby“ kariérneho poradcu a zistiť aké povolanie by bolo pre nich najvhodnejšie. Pevne veríme, že aj návšteva tohto podujatia pomôže študentom pri ďalšom rozhodovaní sa čo ďalej po skončení strednej školy.

          • Prednáška Mestská polícia Sereď - "Po rebríčku hodnôt"

          • Témou prednášky bolo posúdenie dôležitosti hodnôt pre život  človeka. Prednášky sa zúčastnili žiaci I. A triedy.
            Každý dostal 10 kartičiek, na ktorých boli uvedené určité hodnoty, tieto si žiaci medzi sebou vzájomne vymieňali. Každému zostali na záver tie, ktoré preferuje. Takto sme zistili, že každý človek je individuálny a má inú stupnicu hodnôr, ktoré považuje v živote za dôležité.
            Zaujímavé bude sledovať, ako sa tieto hodnoty budú vekom človeka a jeho životnými skúsenosťami meniť.

            Prednášku s rovnakou tematikou budú mať aj žiaci I. B triedy v utorok 7. 2. 2017.

          • Červené stužky - symbol Svetového dňa boja proti AIDS

          • Študenti  Obchodnej akadémie sa podobne ako po iné roky zapojili nosením červenej stužky k ľuďom na celom svete, ktorí si pripomínajú Svetový deň boja proti HIV/AIDS a vyjadrujú tým svoj postoj k HIV/AIDS.

            V rámci predmetu Onkologická výchova si žiaci 2. ročníka pripravili a pripínali dňa 20. decembra 2016 červené stužky svojim spolužiakom, učiteľom a všetkým pracovníkom školy. Pripli ich zároveň budúcim študentom a ich rodičom, ktorí navštívili našu školu v rámci dňa otvorených dverí. Pri odchode z budovy OA všetci odovzali svoje malé symboly a  vytvorili jednu veľkú červenú  stužku, čím si pripomenuli posolstvo tohto symbolu, ktorým je  NÁDEJ, že boj s nákazou HIV/AIDS bude raz vyhratý,  SOLIDARITA, ZÁUJEM  a PODPORA tým, ktorí s HIV/AIDS žijú.

          • Okresné kolo Olympiády z anglického jazyka

          • Dňa 18.1.2017 sa naše študentky Adriana Javorová (II.B) a Alexandra Goffová (III.B) - víťazky školského kola, zúčastnili okresného  kola Olympiády v anglickom jazyku, ktoré sa konalo na ZŠ Zoltána Kodálya v Galante.

            Dievčatá súťažili v kategóriách 2A a 2B. Napriek tomu, že úlohy písomnej, ale aj ústnej časti v oboch kategóriách boli pomerne náročné, obe naše študentky v konkurencii obstáli a umiestnili sa na peknom 3.mieste.

            Srdečne gratulujeme!

          • Prezentácia UCM Trnava

          • V rámci voliteľných predmetov sa v pondelok 23. januára 2017 žiaci IV. ročníka zúčastnili prednášky spojenej s prezentáciou Univerzity Cyrila a Metoda v Trnave. Žiaci dostali informácie o fakultách a odboroch, na ktoré je možné si podať prihlášku pre akademický rok 2017/2018. Poinformovali o mimoškolskej činnosti školy, o rozdieloch v jednotlivých študijných odboroch, o úspechoch žiakov a možnostiach pracovného uplatnenia absolventov tejto vysokej školy.

          • Futsal chlapcov - okresné kolo

          • Okresné kolo súťaže vo futsale chlapcov sa konalo v piatok 20. januára 2017 v Galante. Na turnaji sa zúčastnilo 6 družstiev, ktoré boli rozdelené losovaním do dvoch skupín. Družstvo OA Sereď hralo v skupine A s družstvami Gymnázium J. Matušku Galanta a SOŠOaS Galanta. Obidve družstvá sme porazili, po víťazstve v skupine A sa naši chlapci stretli vo finále s družstvom SSOŠ Mostová. Napriek výraznej hernej prevahe a obrovskému množstvu gólových šancí (15), naše družstvo prehralo so súperom v pomere 2:0, keď z troch striel na bránu strelil súper 2 góly.

            Konečné poradie: 1. miesto SSOŠ Mostová, 2. miesto OA Sereď, 3. miesto Gymnázium J. Matušku Galanta.

          • Exkurzia - Burza cenných papierov v Bratislave

          • Vo štvrtok 22. 12. 2016 sa štvrtáci zúčastnili odbornej exkurzie - navštívili Burzu cenných papierov v Bratislave. Zo zaujímavej prezentácie sa dozvedeli o histórii a súčastnosti fungovania tejto inštitúcie. Fungovanie burzy sa za posledné roky podstatne zmenilo. Predtým sa v budove nachádzala miestnosť, kde sa fyzicky uskutočňovali burzové obchody. V dnešenj dobe sa obchody uskutočňujú v kanceláriách priamo z počítačov, ktoré majú burzoví makléri pridelené. Študenti sa dozvedeli veľa zaujímavých informácií, ktoré určite využijú pri odpovediach z teoretickej časti odbornej zložky maturitnej skúšky na ústnych maturitách..  

          • Deň otvorených dverí

          • V utorok 20. 12. 2016 sa konal Deň otvorených dverí pre žiakov 9. ročníka a ich rodičov. Pozreli sa areál školy, jazykové učebne, učebne ADK, výpočtovej techniky, navštívili telocvičňu a športovú halu, kde sa odohrávali turnaje vo futsale chlapcov a volejbale dievčat. Žiaci tretieho ročníka zaujímavo prezentovali odborné predmety na I. poschodí v budove internátu - marketing,  aplikovanú ekonomiku, účtovníctvo, ekonomické cvičenia i podnikovú ekonomiku. Nazreli aj do učebne slovenského jazyka a literatúry a nakoniec si pozreli výstavu obrazov Ester Shilo. Veríme, že odchádzali spokojní a dozvedeli sa odpovede na všetky otázky, týkajúce sa štúdia na našej škole. Dúfame, že  sa s nimi aj stretneme na chodbách našej školy od budúceho septembra, kedy zasadnú do lavíc ako budúcoroční prváci.

          • Vianočné turnaje

          • Už tradične sa organizujú vianočné turnaje vo futsale chlapcov a volejbale dievčat. Vo futsale súťažili 4 družstvá chlapcov - každé družstvo bolo zložené z chlapcov z A aj B triedy v ročníku. Výsledky: I. miesto - I. A,B, II. miesto 4. B, III. miesto 3. A,B a IV. miesto obsadili chlapci z II. A,B triedy. Vo volejbale súťažili tiež 4  družstvá - I.A, I.B, spojené družstvo z dievčat III. A aj B triedy a dievčatá zo IV. A triedy. Výsledné poradie vo volejabale: I.miesto IV. A, II. miesto I. A, tretie miesto obsadili dievčatá III.A,B a IV. miesto získali dievčatá z I. B triedy. Víťazom blahoželáme. Pochvala patrí všetkým, ktorí sa na športových podujatiach zúčastnili.

          • 21. Veľtrh cvičných firiem IV. ročníka

          • Opäť je tu december a s ním už tradične prichádza Veľtrh cvičných firiem, ktoré si zakladajú žiaci IV. ročníka v rámci predmetu ekonomické cvičenia. Každý rok nás štvrtáci prekvapia zaujímavými a peknými podnikateľskými nápadmi. Pripravia stánok, reklamné plagátiky, katalógy a cenníky s ponúkanými výrobkami a službami.

              Tento rok v triede IV. A boli dve firmy - tanečné štúdio a kozmetická firma a v triede IV. B vznikli štyri firmy - tetovacie štúdio, predaj značkových odevov a spodnej bielizne, sprostredkovateľská tanečná agentúra a firma predávajúca potreby pre šporovcov - dresy, kopačky a iné. Za najlepšiu firmu hlasovali žiaci I. až III. ročníka, ktorý vhadzovali hlasovacie lístky do vyrobených hlasovacích schránok. V žiackom hlasovaní bolo poradie firiem nasledovné: I. miesto firma Move your body - tanečné štúdio IV. A, II. miesto firma Tany-tany - sprostredkovateľská tanečná agentúra - dievčatá zo IV. B triedy, III. miesto získali zhodne dve firmy -  firma Svet športu a Red ink tatoo - obidve zo IV. triedy. V učiteľskom hlasovaní učitelia bodovali viacero kritérií bodmi od 1 - 5. Výsledky učiteľského hlasovania boli: I. miesto - Move yoru body - IV. A, II. miesto - Stay Calm - IV. A, III. miesto rovnaké bodové ohodnotenie získali firmy: Tany-tany a Red ink tatoo zo IV. B triedy. Za najlepšiu hlasovaciu schránku bola vybratá topánka, ktorú zhotovila pre svoju firmu Nikoletta Nagyová zo IV. B triedy.

            Veríme, že zručnosti preukázané na veľtrhu štvrtáci čoskoro využijú vo svojej ďalšej  profesionálnej kariére po skončení školy.

          • Spoznávame metropoly Európskej únie

          • 1. Budapešť

            Pod týmto názvom sme odštartovali sériu spoznávania metropol EU.

            Dňa 14.12.2016 sme sa zúčastnili poznávacieho zájazdu v hlavnom meste Maďarska, Budapešti. Cieľom našej cesty bolo spoznať kultúrne pamiatky mesta, ľudí a využiť jazykové znalosti. Navštívili sme Námestie hrdinov, Budínsky hrad, Národnú galéria, Kostol kráľa Mateja, Rybársku baštu, Citadellu. Naši študenti s nadšením skonštatovali, že cudzí jazyk sa oplatí vedieť a nie je nad dorozumenie sa v cudzom štáte.

            Našu prehliadku mesta sme ukončili na vianočných trhoch, jedných z najväčších v Európe. Vďaka síce mrazivému ale o to vydarenejšiemu počasiu nám naša návšteva vyšla výborne.   Tešíme sa na ďalšie spoznávanie európskych veľkomiest.

            Mgr. Milina Kollárová

             

          • Prednáška - Moderný Izrael

          • Mobilné technológie? Na pár výnimiek ich využíva každý. USB kľúč? Dlho by sa hľadal človek, ktorý ho nepozná. A čo navigácia WAZE? Jedna z najvyhľadávanejších. A ozaj, máte radi cherry paradajky? Tiež ich vyhľadávate pre ich výbornú chuť, ktorá spestruje šaláty? Mnohí nevedia, že tieto a mnohé ďalšie produkty, či technológie majú svoj pôvod v Izraeli. Krajine s prezývkou "Start Up Nation".Vďaka kvapôčkovému zavlažovaniu sa v Izraeli šetria kvantá vody a zároveň sa efektívne zúrodňuje, centimeter po centimetri, zdanlivo neúrodná zem. Pre židovský štát s rozlohou menej ako polovica Slovenska, z čoho navyše viac ako 50 % tvorí púšť, je to životná potreba. Štát s hlavným mestom Jeruzalem je jediný na svete, kde sa rozloha lesov z roka na rok zväčšuje.

            Študenti 2. ročníka Obchodnej akademie v Seredi sa o modernom Izraeli dozvedeli tieto informácie vďaka lektorom v rámci projektu Cemach. Projekt  CEMACH (hebrejsky výhonok, kľúč k poznaniu) je kreatívna súťaž pre študentov stredných škôl s maturitou a vybraných  základných škôl v spoznávaní moderného Izraela. Primárnym účelom súťaže je zoznámiť študentov so súčasným Izraelom ako moderným, úspešným a demokratickým štátom, atraktívnym z hľadiska cestovania, obchodu, vzdelávania a kultúrneho obohatenia. Okrem toho by mali súťažiaci získať poznatky užitočné v ďalšom štúdiu aj v živote.

            Na projekte sa zúčastnia jednotlivci z vybraných základných a stredných škôl v ČR, SR, Izraela, Poľska a Maďarska, ktorí v priebehu školského roka vypracujú kreatívne projekty v jednej zo štyroch súťažných disciplín: Literárna disciplína, výtvarná disciplína, internetová disciplína, technická disciplína. Výhercovia súťaže získavajú exkluzívny poznávací a zážitkový zájazd do Izraela v období letných prázdnin.

            PaedDr. Mariana Kamenská

          • Naša partnerská škola BHAK/BHS Gänserndorf

          • Na 3. Medzinárodnom kontraktačnom veľtrhu sme mohli okrem iných hostí privítať aj našu novú partnerskú školu v Gänserndorfe. Keďže ide tiež o obchodnú akadémiu, našli naše školy spoločnú reč. Už minulý rok sme sa zúčastnili športového dňa v Gänserndorfe, kam nás pozvala pani Mag. Vera Lindtner, takže bolo jasné, že sa stretneme tento školský rok u nás na veľtrhu.

            Prišlo 50 žiakov tretieho ročníka so štyrmi cvičnými firmami a 4 vyučujúce, pani Geyer, Kastl, Kristöfel und Lindtner.Pre žiakov sme pripravili prehliadku školy, ktorou ich sprevádzali naši žiaci. Mohli si tak vyskúšať použitie cudzieho jazyka v praxi. Navštívili tiež výnimočnú výstavu Ester Shillo. Rakúske cvičné firmy prejavili záujem o spoluprácu v rámci cvičných firiem, čomu sa samozrejme veľmi tešíme a túto spoluprácu vítame.

            Sme veľmi radi, že sa nám podarilo spojiť dve spriaznené školy, kde entuziazmus a chuť pracovať so žiakmi je na prvom mieste. Tešíme sa na ďalšie naše spoločné stretnutie na jar. Pripravujeme Veľkonočný športový turnaj, na ktorom určite nebude chýbať ani naša nová partnerská škola z Rakúska.           Mgr. Milina Kollárová

             

          • Mikuláš, Mikuláš ...

          • Výsledok vyhľadávania obrázkov pre dopyt kreslený mikuláš čertMikuláš, Mikuláš, čo v tom vreci schovávaš?

            Sladkosti a cukríčky, len pre dobré detičky :)

            Opäť je tu predvianočný čas, a tak ako každý rok aj teraz našu školu navštívil pán v červenom plášti, s bielou bradou a „ponožkou“ plnou cukríkov. Mikuláš nebol sám, ale mal aj svojich pomocníkov: dve čertice a anjelika.Žiaci sa potešili a pochutili si na cukríkoch a iných sladkostiach.

            Dúfame, že Mikuláš na nás nezabudne a príde aj budúci rok. Sľubujeme, že budeme poslúchať!!!

            Ďakujeme členom študentského parlametnu a našim spolužiakom, konkrétne to boli: Patrik Hrubý, Lujza Vrždiaková  z II. B, Jana Očenášová a Zuzana Cillingová z III. A za pekné spríjemnenie mikulášskeho dňa.

          • 3. kontraktačný veľtrh cvičných firiem

          • Dňa 07. decembra 2016  Obchodná akadémia Sereď v spolupráci s mestom Sereď zorganizovala 3. kontraktačný veľtrh cvičných  firiem s účelom nadviazania nových kontaktov medzi cvičnými firmami a získania nových informácií pre podnikanie v rámci predmetu cvičná firma. Firmy sa prezentovali v stánkoch, kde ponúkali služby a produkty svojej firmy, viedli obchodné rozhovory  a uzatvárali zmluvy so zákazníkmi. Pri  týchto rozhovoroch využívali  katalóg, akciové letáky a všetky dostupné marketingové nástroje súčasnej doby. Organizátorom a zároveň i vystavovateľom bola naša cvičná firma ALLIN, s. r. o., ktorá sa zaoberá výstavbou relaxačných centier a služieb spojených s relaxáciou.  Na veľtrhu sa zúčastnili cvičné  firmy  GREATMENT, s. r. o. z OA Bratislava,  Junior Bears, s. r. o. z OA Hlohovec,  Poseidon, s. r. o., ComfyWay, s. r. o., GOLDEN  EYE, s. r. o., MYTEA, s. r. o. z OA Levice, Attack Modehandel GmbH , Green World GmbH , Sendus GmbH , To Present GmbH  z BHAK/BHAS z Gänserndorfu, CREATIVE GROUP  z HA Holíč, Excelencia, s. r. o. zo SSŠ Šaľa. Všetky zúčastnené firmy dôstojne reprezentovali svoju firmu nielen vo výstavnom stánku ale i  formou počítačovej prezentácie.

            Veľtrh otvorila za účasti zúčastnených firiem, hostí  a žiakov OA Sereď pani riaditeľka OA Sereď Ing. Marta Melayová. Vystavovateľov podporil na veľtrhu i primátor mesta Sereď Ing. Martin Tomčányi  a viceprimátor mesta Ľ. Veselický.

            Súčasťou veľtrhu boli aj súťaže hodnotené odbornou porotou, ktorej členovia boli i hostia zo SPU katedry FEM Ing. Phd. Váryová a Ing. PhD Košovská a naša kolegyňa Ing. Sylvia Sečenová.  TOP firmou sa stala firma GOLDEN EYE, s. r. o. z OA Levice, za najlepší  podnikateľský zámer bola ocenená firma  CREATIVE  GROUP z  Holíča. Najlepší stánok mala firma Greatment, s. r. o. z OA Bratislava.  Firma Poseidon, s. r. o. z OA Levice získala špeciálnu cenu dekanky Prof.  Dr. Ing. Eleny Horskej z FEM SPU Nitra.

            Usporiadanie 3. kontraktačného veľtrhu splnilo svoj hlavný cieľ  - predstaviť, čo sa študenti naučili v rámci podnikateľského vzdelávania. Prezentovali kľúčové kompetencie ako je  prezentácia, kreativita, flexibility mladých, schopnosť pracovať v tíme, komunikovať. Na veľtrhu bola tvorivá atmosféra, ktorá si podmanila nielen zúčastnených študentov ale i hostí a už dnes sa tešíme na spoločné stretnutie o rok.