• 100. výročie tragického úmrtia generála M.R. Štefánika

          • Pripomenuli sme si ho návštevou pamätných miest v rodnom kraji nášho najväčšieho Slováka.

            V Brezovej pod Bradlom, v Národnom dome Štefánikovom, sme navštívili Pamätnú izbu Dušana Samuela Jurkoviča - prvú stálu expozíciu na Slovensku venovanú  architektovi – autorovi Mohyly Milana Rastislava Štefánika na Bradle. Dušan Samuel Jurkovič, najväčší slovenský architekt prvej polovice 20. storočia, je právom považovaný za zakladateľa modernej slovenskej architektúry. V svojej tvorbe cieľavedome uplatňoval prvky ľudovej kultúry i moderné trendy európskej architektúry. Bol autorom nielen pôvabných secesných budov, ale aj moderných funkcionalistických stavieb, či pôsobivých pomníkov a pamätníkov. Za jeho najväčšie a najslávnejšie  dielo je právom považovaná Mohyla M.R. Štefánika na Bradle.

            Hmlou zahalená Mohyla na Bradle a príroda okolo nej , posledné miesto odpočinku M.R. Štefánika, akoby jemným dažďom smútila za svojím rodákom a pripomínala 100. výročie smutnej udalosti. V nedeľu 4. mája 1919 počas návratu z Talianska do vlasti, kde sa mal M.R. Štefánik ujať funkcie ministra vojny v Československej vláde,  sa jeho lietadlo nečakane zrútilo pri Ivanke pri Dunaji. Milan Rastislav Štefánik zahynul spolu s dvomi talianskymi letcami a mechanikom. Štyri obelisky symbolizujú štyri obete leteckého nešťastia a zároveň štyri krajiny, v ktorých Štefánik pôsobil. Mohyla je súčasne symbolom samostatnosti a slobody nášho národa a pamätník významnej historickej udalosti, kedy sa Slováci zaradili medzi slobodné národy sveta.

            Položením venca sme aj my vyjadrili úctu a vďaku veľkej osobnosti našich slovenských dejín a zamierili sme do  Košarísk - do zrekonštruovaných priestorov rodného domu M. R. Štefánika.

            Stála expozícia predstavuje Milana Rastislava Štefánika ako človeka s pozitívami i negatívami, ktorý dokázal trpieť, ale aj milovať,  obdivovať krásy nebeskej oblohy, predstavuje rodáka ako znalca umenia a krásnej literatúry, ale aj vedca, cestovateľa, vojaka, politika, diplomata. Prostredníctvom kolekcie takmer 200 vystavených predmetov sme sa  preniesli do prostredia, v ktorom Štefánik žil, do spoločnosti, v ktorej sa pohyboval, do dejinných udalostí, v ktorých zanechal dlhú stopu.

            Pestrosť a rôznorodosť jeho osobných predmetov svedčí o  rozmanitých záľubách a životných túžbach, predstavujú Štefánika ako milovníka krásnych vecí a zberateľa cudzokrajnej etnografie, ktoré si priniesol z ciest po svete (Tahiti, Japonsko, Afrika, Nový Zéland), ale aj vedca – astronóma zahĺbeného v množstve odbornej literatúry, ktorá sa zachovala v jeho knižnici. Obdivovali sme  Štefánikov lodný kufor, ďalekohľad, cestovnú žehličku, generálsku čiapku. Trúchlivo na nás zapôsobili  predmety z miesta havárie lietadla,  letecká bunda, ktorú mal oblečenú v čase havárie a posmrtný odliatok jeho tváre.

            Expozícia je doplnená zaujímavými myšlienkami a citátmi tohto veľkého človeka.  Najznámejší  z jeho citátov môže byť motiváciou pre všetkých:

            „ Ja sa prebijem, lebo sa prebiť chcem,“

          • Výučba holokaustu pokračuje...

          • Aj v tomto školskom roku pokračujeme s návštevami Múzea holokaustu v Seredi. Začiatkom mája študenti 1. ročníka a 2. ročníka absolvovali v rámci výchovno-vzdelávacieho projektu prednášku o prenasledovaní Židov počas obdobia slovenského štátu.

            Študentov zaujala tiež dokumentárna výstava o ilegálnom  časopisu terezínskych chlapcov VEDEM s použitými umeleckými dielami izraelskej maliarky Chavy Pressburger, sestry Petra Ginza, zakladateľa tohto časopisu.

            Neoddeliteľnou súčasťou návštevy bola aj prehliadka stálej expozície Múzea holokaustu, ktoré slúži  ako pamätník všetkým zavraždeným Židom zo Slovenska. Samotným táborom v Seredi prešlo v období od roku 1941 do roku 1945 približne 16 000 Židov, z ktorých bola väčšina zavraždená počas holokaustu.

          • Exkurzia Samsung

          • V piatok 3. mája 2019 sa žiaci II. ročníka spolu so svojimi triednymi učiteľkami zúčastnili na odbornej exkurzii v závode Samsung Galanta. Na úvod ich privítal riaditeľ závodu Ing. Kráľovič, ktorý je tiež bývalým absolventom našej školy. Porozprával žiakom základné informácie o závode, o jeho fungovaní, výrobnej činnosti, oddeleniach, partneroch a výrobnom sortimente. Poverené zamestnankyne závodu potom previedli žiakov po všetkých oddeleniach, od skladania televízorov, po balenie a odbyt. Zároveň porozprávali žiakom o benefitoch, ktoré ponúka spoločnosť Samsung svojim zamestnancom. Exkurzia sa žiakom veľmi páčila, bola poučná a zaujímavá.

          • Intersteno 2019

          • Jedenásť žiakov II. ročníka  sa zapojilo do medzinárodnej súťaže v písaní na počítači cez internet - Intersteno. V utorok 30 apríla 2019 si zmerali  sily s ďalšími 682 žiakmi z celého sveta v kategórii Junior 17- 20. Blahoželáme našim rýchlym pisateľom. Všetci splnili podmienku 200 hrubých úderov za minútu a vďaka tomu získali medzinárodný certifikát o účasti na súťaži.

          • 13. Župná olympiáda TTSK

          • Žiaci OA Sereď sa zúčastnili 13. Župnej olympiády, ako postupujúce družstvá z okresných kôl. Dievčatá vo florbale a chlapci vo futbale žiakov SŠ. Chlapci skončili na 6. mieste a dievčatá na krásnom 2. mieste, rozdielom jedného gólu so súperkami z Dunajskej Stredy. Poďakovanie patrí aj p. prof. Pavelkovi, ktorý bol riaditeľom a organizátorom basketbalového turnaja na Olympiáde TTSK. Víťazkám blahoželáme a všetkým zúčastneným súťažiacim ďakujeme za vzornú reprezetnáciu školy! 

          • Celoštátne kolo súťaže Mladý účtovník

          • V utorok 16. 04. 2019  sa naša žiačka, Veronika Šmátralová, žiačka IV. B triedy, zúčastnila  celoštátneho kola súťaže z účtovníctva "Mladý účtovník", ktorú organizovala firma KROS Žilina. Do Žiliny prišlo 15 najlepších účtovníkov, ktorí postúpili do najvyššieho kola súťaže ako víťazi regionálnach kôl. Veronika obsadila krásne 1. miesto ziskom 185 bodov, zvíťazila v časovom  limite aj počte bodov. Obsahom súťaže bolo spracovať v programe Omega tri rôzne firmy, doplniť predkontácie účtovných prípadov, spracovať účtovnú závierku. Poďakovanie patrí aj p. prof. Drábikovej, pod vedením ktorej sa Veronika na obidve súťaže - regionálne kolo aj celoslovenské kolo pripravovala.  Veronike blahoželáme ku krásnemu úspechu a úspešnej reprezentácii školy.

          • Deň narcisov

          • Vo štvrtok 11. apríla 2019 sa naša škola zapojila do celonárodnej zbierky - Deň narcisov, ktorej výťažok je určený na aktivity zamerané na prevenciu a boj s rakovinou. Zbierky sa zúčastnili dievčatá z 1. A triedy, podarilo sa im vyzbierať 631,49 €. Veríme, že aj tieto peniaze možno pomôžu niekomu zachrániť život.

          • Veľtrh podnikateľských talentov - APE

          • Aj tento rok sa študentská spoločnosť Aplikovanej ekonómie - Stella, a. s., ktorú založili žiaci III. B triedy v rámci voliteľného predmetu Aplikovaná ekonómia, zúčastnila Veľtrhu študentských cvičných firiem v Bratislave. V utorok 10. apríla 2019 sa v priestoroch Avionu zišli študentské firmy z celého Slovenska, ktoré ponúkali svoje výrobky a  predstavovali svoje aktivity a činnosť. Prezentovali sa svojimi stánkami, katalógmi, ukážkami výrobkov. Naši žiaci tak získali nové skúsenosti, zručnosti a nápady v oblasti podnikateľskej činnosti.

          • Okresné kolo SŠ vo futbale

          • Dňa 10. apríla 2019 sa družstvo chlapcov z OA v Seredi zúčastnilo na Okresnom kole SŠ vo futbale chlapcov v Galante. Turnaja sa zúčastnilo 5 družstiev. Družstvo OA bolo vylosované do B skupiny, kde sa stretlo so SOŠOaS Galanta, nad ktorou zvíťazilo 1:0 a postúpilo do finále, v ktorom sa stretlo s víťazom zo skupiny A - SOŠ Mostová. Po víťazstve nad SOŠ Mostová postúpili naši chlapci do Krajského kola v Trnave, ktoré sa uskutoční v rámci 13. ročníka Župnej olympiády TTSK. Podujatie bude v Trnave v dňoch 25. a 26. apríla 2019. Ďakujeme za úspešnú reprezentáciu školy a želáme veľa úspechov na Župnej olympiáde!             Mgr. Pavelka

          • 11. kontraktačný Veľtrh CVF Žiar nad Hronom

          • Dňa 3. apríla 2019 sa uskutočnil 11. kontraktačný deň cvičných firiem v DK v Žiari nad Hronom, ktorého organizátorom bola Súkromná obchodná akadémia. Veľtrhu sa zúčastnilo 24 cvičných firiem zo stredných škôl zo Slovenska a jedna cvičná firma bola zastúpená niekoľkými štátmi (Slovensko, Chorvátsko, Španielsko a Taliansko) v rámci projektu ERASMUS+, ktorej koordinátorom je Spojená škola v Detve.

            Cvičné firmy prezentovali náplň svojej činnosti a súťažili o ceny za najlepšiu elektronickú prezentáciu cvičnej firmy, najlepší slogan cvičnej firmy,  najlepší stánok, najlepšie logo cvičnej firmy a  najlepší katalóg firmy.

            Medzi vystavujúcimi  firmami boli i naše cvičné firmy Greencraft.cult,  ktorá sa zaoberá recykláciou použitých vecí a IVORY CAFE – mobilná kaviareň. Zástupcovia firiem úspešne prezentovali činnosť svojich firiem, preverovali si svoje podnikateľské schopnosti v širokej konkurencii, získavali nových obchodných partnerov. Na veľtrhu získali i nové skúsenosti a nápady využiteľné vo svojej činnosti v budúcnosti.

            Naše firmy úspešne reprezentovali svoju školu a získali: Firma Greencraft.cult získala za svoj slogan „Vytvor si svoju budúcnosť“ 1. miesto a firma IVORY CAFE získala za svoj slogan „S nami chutí káva lepšie“ 3. miesto. K dosiahnutým úspechom im blahoželáme.

             

          • Okresné kolo basketbal

          • Okresná rada SAŠS usporiadala dňa 2. apríla 2019 Okresné kolo v basketbale žiakov SŠ, ktoré sa konalo v Seredi, v ŠH Obchodnej akadémie a v ŠH Sokolovňa. Turnaja sa zúčastnili štyri družstvá: OA Sereď, Gymnázium V. Mihálika v Seredi a dve gymnáziá z Galanty. Družstvo chlapcov OA Sereď sa vo finále stretlo s Gymnáziom V. Mihálika Sereď, ktorému podľahlo 18:35 a skončilo na 2. mieste.

            Našu školu reprezentovali: T. Bombera, L. Burianek, D. Javor, M. Paštéka, L. Šípoš, A. Švehla a D. Vančo.

            Blahoželáme k umiestneniu a ďakujeme za vzornú reprezentáciu školy.                     

            Mgr. D. Pavelka

          • Odborná exkurzia - Amazon Sereď

          • Ako funguje internetový obchod, ktorý využíva viac ako 185 krajín sveta sa v stredu 27. marca 2019 dozvedeli žiaci III. ročníka, ktorí sa zúčastnili na odbornej exkurzii vo firme Amazon v Seredi. V úvode im generálny riaditeľ vysvetlil princíp fungovania internetového obchodu Amazon, popísal ako vznikla firma, aká je náplň práce pobočky v Seredi. Po úvodnej prezentácii sa žiaci presunuli do haly, kde im pracovníci Amazonu ukázali, ako sa vybavujú vrátené zásielky, čo sa s nimi robí, ako sa ďalej odosielajú, popr. také, ktoré sú poškodené alebo nefunkčné, dávajú na likvidáciu. Dozvedeli sa veľa zuajímavého aj o personálnej politike, starostlivosti o zamestnancov, bezpečnosti práce na pracovisku a iných oblastiach fungovania firmy.

          • Regionálne kolo Mladý účtovník

          • Aj tento rok si zmerali svoje sily najlepší účtovníci zo Západoslovenského regiónu. V stredu 20. marca 2019 sa v Bratislave stretlo 39 žiakov stredných odborných škôl na regionálnom kole súťaže Mladý účtovník, ktorú každoročne vyhlasuje firma KROS Žilina. Našu školu reprezentovali: Veronika Šmátralová zo IV. B triedy, ktorá obsadila krásne 2. miesto a postupuje na celoslovenské kolo do Žiliny, ktoré sa bude konať v utorok 15. apríla 2019. Ďalším zástupcom bol Tomáš Gombík z III. A triedy, ktorý obsadil 11. miesto. Blahoželáme k umiestneniu a Veronike zároveň držíme palce na celoslovenskom kole!

          • Okresné kolo florbal

          • Okresné kolá vo florbale chlapcov a dievčat prebehli v marci v ŠH Obchodnej akadémie v Seredi. V stredu 20. 3. 2019 sa odohralo okresné kolo vo florbale dievčat. Družstvo našich žiačok sa umiestnilo na 1. mieste a postúpilo do krajského kola, ktoré sa uskutoční v rámci XIII. Župnej olympiády Trnavského samosprávneho  kraja v apríli v Trnave. V piatok 23. marca 2019 si zmerali svoje sily vo florbale chlapci. Družstvo chlapcov OA Sereď sa umiestnilo na 3. mieste. Víťazom blahoželáme a ďakujeme za vzornú reprezentáciu školy!

          • Antigona v SND

          • Zážitkovým učením priamo v Slovenskom národnom divadle sme 21. marca 2019 strávili chvíle s hrdinami povinného čítania antickej tragédia - Antigona.  

            Sofokles, slávny grécky dramatik, napísal tragédiu Antigona pred takmer 2500 rokmi ako zrelý päťdesiatnik. Je obdivuhodné, ako v nej dokázal plasticky stvárniť hlboké portréty nielen dvoch mladých žien – sestier Antigony a Ismény, ale aj vzťahy v spoločenskej hierarchii starovekého gréckeho mesta Téby a občianske postoje jeho obyvateľov. Arogantné príkazy a zákazy pyšného a tvrdohlavého vládcu Téb v mnohom pripomínajú hlavy nejedného totalitného spoločenského zriadenia držiacich urputne moc v svojich rukách. Príbeh o ilegálnom pochovaní či nepochovaní brata označeného ako nepriateľa štátu, zásadný spor Antigony s vládcom Kreónom, vzrušuje dodnes, pričom každá doba si sama vynucuje nové a nové významy.

          • Okresné kolo Čaro slova 2019

          • V Galantskom osvetovom stredisku sa 21. marca 2019 „čarovalo so slovom“. Na okresnom kole v umeleckom prednese poézie a prózy sa zúčastnili aj študentky 1. A triedy z OA Sereď. V silnej konkurencii bojovali statočne nielen so svojimi rovesníkmi, ale aj s vlastnou trémou. V umeleckom prednese prózy sa na  2. mieste umiestnila Pavlína Zajková a na 3. mieste Sára Skubeňová. V umeleckom prednese poézia získala 2. miesto Jana Mondek.  Dievčatám blahoželáme a ďakujeme za vzornú reprezentáciu školy!

          • Exkurzia - Okresný súd Trnava

          • V utorok 19. marca 2019 sa žiaci III. B triedy v rámci vyučovania predmetu Právna náuka zúčastnili pojednávania na Okresnom súde v Trnave. Predmetom pojednávania bolo ublíženie na zdraví. Žiaci si tak v reálnej praxi pozreli, ako prebieha výsluch svedkov, aké argumenty a záverečnú reč vznášajú  prokurátor a obhajoba pri zastupovaní svojich klientov. Na reálnom príklade si tak mohli overiť svoje troretické vedomosti z trestného práva. V apríli sa zúčastnia na pojednávaní aj žiaci III. A triedy.

          • Čaro slova - školské kolo

          • Dopoludnie 20. marca 2019 sa nieslo v znamení „čarovných  slov“.

            Študentky prvého  ročníka, milovníčky krásnej literatúry, predstavili zaujímavé  úryvky slovenskej  poézie i prózy.

            Navzájom si porovnávali pocity a dojmy z vypočutých prednesov, posudzovali  cit pre vystihnutie myšlienky textu, hodnotili kultivovaný prejav a kreatívny prístup k prednesu.

            Víťazkami školského kola sa stali v umeleckom prednese prózy Sára Skubeňová a Pavlína Zajková, v poézii Jana Mondek. Všetky tri súťažiace sú z 1. A triedy. Bez udeleného poradia postupujú na okresnú súťaž, budeme im držať palce!

             

          • Marec mesiac knihy - diskusia o prečítaných knihách

          • Príjemné posedenie s teplým čajíkom v ruke a diskusia o prečítaných knižných tiutuloch spríjemnili hodinu etickej výchovy. Čítanie s porozumením, rozhovory o syntetizujúcom čitateľovi a kritickom divákovi študentov zaujali a niektorí o svojich čitateľských zážitkoch poinformovali aj svojich spolužiakov.

          • Marec - mesiac knihy

          • Hodiny  slovenského jazyka a literatúry  sa jeden marový týždeň  niesli v znamení prípravy 13. ročníka Knižných hodov. Tento rok si pripomenieme 30. výročie nežnej revolúcie, no pre väčšinu mladých ľudí sú udalosti moderných dejín nášho národa úplnou neznámou. Narodili sa až niekoľko rokov po dňoch, keď sa na námestiach štrngalo zväzkami kľúčov a na tribúnach znela pieseň  Ivana Hoffmana – Pravda zvíťazí.

            Prostredníctvom dokumentárnych filmov s výpoveďami priamych účastníkov nežnej revolúcie si mohli žiaci vytvoriť obraz prelomových dní v živote ich rodičov a starých rodičov. 

            Ako sa popasujú s informáciami a spracujú ich zaujímavými interaktívnymi prostriedkami pre návštevníkov Knižných hodov 2019, ktoré budú niesť názov: "SLOBODA NIE JE SAMOZREJMOSŤ", uvidíme 15. mája na Námestí slobody v Seredi.